Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Jasper Jones

av Anne Wang-Andersen sist endret 2017-08-30T14:19:39+02:00
Det hender bøker er så gode at jeg skulle ønske jeg satt i en fullsatt sal som i ren begeistring reiser seg og applauderer når siste side er lest. Jasper Jones er en slik bok.
Silvey, Craig

Jasper Jones

Cappelen Damm, 2010, Australia
978-82-02-32684-5
barn

Den er usedvanlig velskrevet, den er grusom, trist og ustyrtelig morsom. Den handler om å bli voksen, om vennskap, svik, om både gryende, gammel og falmet kjærlighet, men mest av alt om løsrivelse og mot!

Hovedpersonen er den 13 år gamle sjarmerende, sympatiske og sindige bokormen Charlie Bucktin, som lever i den lille gruvebyen Corrigan på slutten av 60-tallet. Seint en kveld blir han ropt på utenfor vinduet sitt av den to år eldre Jasper Jones. Jasper er halvt aborigin, og Corrigans utpekte trøbbelmaker og syndebukk. Han får skylda for alt som går galt, om han har gjort noe galt eller ei. Jasper har aldri snakket med Charlie før, men insisterer på at han må følge med. Charlie synes det er spennende å bli utvalgt av Jasper, han har noe så selvsikkert og tøft over seg, og er så overbevisende at Charlie følger ham rett ut i natten. De går langt, så langt ut i bushen at Charlie skjønner han ikke vil finne veien hjem om han snur alene. Det er en grusom hendelse som åpenbarer seg for Charlie når de når fram, og at Jasper Jones nå befinner seg er i dyp trøbbel er helt klart. Charlie velger å tro på Jasper som sier han ikke har noe med hendelsen å gjøre, og han hjelper til med å sjule sporene. Tilbake i hverdagen føler Charlie behov for å snakke om det som har hendt. Men Jasper er forsvunnet, og hemmeligheten kan ikke deles med andre, ikke en gang med sin beste venn, Jeffery Lu. 

Jeffery er bare en helt ubetalelig figur! Han er overmåte oppslukt av Cricket, og er ukuelig optimist på egne vegne når det gjelder å komme med på lokallaget. Det er ikke evnene det står på. Han er suveren i Cricket, men det er utelukket at spillerne vil ha med en innvandrer fra Vietnam. Boka inneholder intense kampgjengivelser, til glede for alle sportsinteresserte. Sammen fører disse to guttene lange samtaler hvor de diskuterer alt fra formålet med mannlige brystvorter, hvem som er tøffest av Batman, Superman og Spiderman, og de driver hele tiden og stiller hverandre overfor umulige valg, som f.eks. hva ville du valgt av å gå med en hatt av levende edderkopper (Charlie har totalangst for insekter) eller å ha alle fingrende skiftet ut med peniser ... De kan krangle og diskutere i sinnssykt morsomme samtaler som holder på og holder på.

Dette er også en roman som sterkt inngår i den litterære tradisjonen av datidens oppvekstromaner, med stadige henvisninger til amerikanske sørstatsforfattere, som Harper Lee (Atticus Finsch er Charlies store helt), Flannery O'Conner, J.D. Salinger, Truman Capote og ikke minst Mark Twain. Faren til Charlie underviser i litteratur, og har innviet Charlie i alle disse fantastiske bøkene, som han dermed snakker om og relaterer livet sitt til.

En kommende klassiker til glede for gamle og unge lesere.

 

Passer best fra 16 år og oppover.