Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Lesetips for barn 9-13 år

Tips om bøker om annet materiale for 9-13 åringer.

Sirkus storfamilie

Rose er enebarn og foreldrene hennes er skilt. Hun bor en uke hos mamma og en uke hos pappa, slik som mange andre barn i samme situasjon, og har funnet seg vel tilrette med det.

Men en dag kommer mamma med en sjokkerende nyhet: Hun har fått seg ny kjæreste, og han har fem barn!

 


Anne Franks dagbok. Grafisk roman

Nest etter Hitler er kanskje Anne Frank den personen flest vil trekke fram dersom de blir bedt om å nevne to personer fra andre verdenskrig. Siden utgivelsen i 1947 er Anne Franks dagbok blitt oversatt og utgitt igjen og igjen på utallige språk.


Hjertet er en knyttneve

"Men jeg vil ikke ha noe, det er ikke plass inni meg. Kan man operere ut en forelskelse og donere den bort?... Kan noen ta ut forelskelsen min. Jeg føler meg ikke bra"


Agnes ønsker en bestevenn

Bøkene om Agnes er fine! Hun ønsker seg hund, bestevenn og kjæreste. Det finnes derfor tre bøker om Agnes. I denne boka er det bestevenn som skal skaffes, for Cilla-bestevennen hennes skal flytte! Krise!


Hysj

For ein debut! Frå første side er det tydeleg at Magnhild Winsnes er illustratør og animatør. Perspektiv, blikk og detaljar pustar liv i karakterane, og vipps, så er du midt i ein uforgløymeleg sommar, “sommeren da alt forandrer seg”. I alle fall for to unge jenter.

 


Far din

Leo kjem heim etter ein heilt vanleg skuledag. Foran huset står det ei stasjonsvogn og sperrar vegen. Politiet har køyrt vekk faren til Leo. Han er arrestert, mistenkt for tjuveri. Plutseleg er heile livet til Leo snudd på hovudet.


Faraos forbannelse

Faraos forbannelse er skrevet av forfattar, skodespelar, songar og religionshistorikar Eldrid Johansen.


Greia med maneter

"Menneskene er kanskje nykommere på planeten. Vi er kanskje skjøre som bare det. Men vi er også de eneste som kan bestemme oss for å forandre på ting." Ali Benjamin har skrevet en nydelig bok om vann og vennskap, tap og taushet, mennesker og maneter. Denne bør du ikke la ligge ulest.

 


Maretorn

Maretorn er en frittstående oppfølger til Almhjells debut, Vindeltorn (2013). I denne møter vi Lin som akkurat har flyttet fra stedet Sommerhjell og mistet sin kjære kjælerotte Rufus.


Modige Martin

En kveld banker en ung mann på porten til det strengeste augustinerklosteret i Erfurt i Tyskland. Det er Martin Luther, som har bestemt seg for å vie sitt liv til Gud. Etter mange års studier og praksis begynner han å spørre seg selv: vil virkelig Gud at vi skal måtte betale penger for å bli frelst?


Zombiefeber 

Har du møtt noen som ser syke ut i det siste? Røde øyne, bleke i ansiktet og høy feber? Forsiktig! Det kan være zombiefeberen som har slått til!


Pøbler i pels og pysjamas

Alt var tilsynelatende i orden, helt til du åpnet en av disse bøkene. Ikke la deg lure av de rampete skøyerne på forsiden. Det er riktig nok ganske moro til å begynne med, men hva tror du er sjansen for at denne fortellingen har en lykkelig slutt?


Eg er eg er eg er

Ruth Lillegraven og Mari Kanstad Johnsen står bak Eg er eg er eg er, ei diktsamling for barn som var nominert til Brageprisen for beste barne- og ungdomsbok i 2016. Dikta er fulle av energien og kjenslene til barn.


Morderens ape

Den svenske forfattaren og illustratøren Jakob Wegelius har skrive to elskverdige bøker om den unike gorillaen Sally, ein gorilla som kan lese, skrive, reparere motorar og slå menneske i sjakk.


Over grensen

Det er høsten 1942 og Norge er okkupert av tyskerne. Avisene og radioen er sensurert. Gerda er en helt vanlig jente på bare 10 år, som liker å drømme seg bort i spenningsbøker. Men plutselig en dag blir spenningen svært virkelig.

Sommerhuset

Hva om du drømmer om natten at en gråtende liten jente ber deg om å finne en nøkkel, og du finner ut at denne jenta døde da hun var seks år? Det vekker i alle fall Isabels nysgjerrighet...


Med beina på nakken

”Pappa var veldig svett og sa ikke engang hei. Alle ropte etter oss. Pappa er så sterk at jeg svevde bort til bilen. – Dette kommer til å gå bra! sa han altfor høyt inn i øret mitt (…). I lomma hadde pappa en hel bunke tohundrelapper, og han ba mannen i billettluka skynde seg.


Ønskebrønnen

Kameratene Thomas og Kim finner en dag en gammel ønskebrønn i skogen. Kaster de en mynt i brønnen, blir et ønske oppfylt. De kan ønske seg noe hver dag! Men det er en bakside ved alt dette...


Glassbarna

Tror du på spøkelser? Billie mener hun har vokst fra den slags overtro. Men hva er det som får taklampa til å svinge? Hvorfor er det små barnehåndsavtrykk i støvet, og hvem banker på vinduet om natten? En virkelig skummel grøsserbok!


Motstanderne

Tove og Noel er begge fotballfans og vil gjerne være venner. Men hvordan skal de kunne fortsette å treffes når lagene de holder med er erkefiender?


Maltesergåten

Sitter mamma eller pappa med nesen i en kriminalbok for tiden? Og svarer ja og ha i hytt og pine? Da er det godt mulig at de leser en av bøkene til politimannen og forfatteren Jørn Lier Horst. Han skriver nemlig så spennende at du glemmer alt rundt deg. Nå har du sjansen ...


Noe usynlig

Hva skjer når alt ikke bare handler om deg selv lenger? Når du selv plutselig ikke er viktigst? Enten du stirrer tenårene midt i hvitøyet, eller du har glemt hvordan det er å skue verden gjennom en 11-årings blikk, burde du lese denne boken.

De stjålne barna

Har du for lengst lest alle de seks bøkene i fantasyserien "Drageriddere" av Jo Salmson? De som handler om tiggergutten Tam som drømmer om å bli drageridder? Godt nytt til deg: Jo Salmson er ute med en ny serie, "Heksefolket". Den er minst like spennende...


Pym Petterson's mislykka familie

Pym Petterson er en ganske vanlig 11-åring med en ganske vanlig familie. Eller nei, Pym synes rett og slett at familien hennes er mislykket.


Verdens verste lærer

Hvordan kan en lærer hate barn men likevel elske jobben sin? Svaret er enkelt: Det er der det er best å plage flest! Møt Karin Karlsson, verdens mest utspekulerte lærer. Er det ingen som kan stoppe henne?


Rosas buss

Ein bestefar, ein gut, ein buss og ei modig kvinne. Kva det handlar om? Mot, redsle og svik.


Sangen om en brukket nese

To bøker om to gutter med mange problemer. De har forskjellige personligheter og det avgjør hvordan de løser sine problemer. Hvem heier du på?


Carla, min Carla

Tenk å eie en hest. Vite at det fins en hest i verden som bare er din. Stelle den, ri den, snakke med den …


Det er jeg som er Veronika

Hvordan ville det være å flytte? Begynne helt på nytt? I ny klasse, med ny lærer og nye venner? Veronika har prøvd. Mange ganger. Og hun er ikke videre begeistret.


Kabang!

Hva i all verden betyr "Gridzbi Spudvetch!"? Ja, det må du lese denne boka for å få vite. Jeg kan røpe at det er et hemmelig språk som snakkes av noen veldig hemmelige personer.

Du kan vaske do

Kunsten å skaffe pappaen sin en kjæreste!


Markus er kongen

Å være forelsket er fint. Å være forelsket i to på en gang er heller kronglete. Klaus Hagerup har skrevet en ny bok om viderverdighetene i livet til Markus og bestekompisen hans Sigmund.


Stine på klassetur

Søte gutter, masete jenter, forbudt sminke, en superteit inspektør- og muligens et helt ekte gjenferd. Bli med Stine, 4A, på klassetur.


Valpen til Vilde

Vilde har det ikke helt greit på skolen. Jentemiljøet i klassen er tøft, og Vilde kjenner seg utenfor og alene. Bursdagen hennes nærmer seg, og Vilde har med seg bursdagsinvitasjoner til jentene i klassen.


Hei, det er meg

Her skulle det stått litt om hva denne boka handler om, og så skulle det høres innmari tøft og spennende ut. Sånn at akkurat DU skulle få lyst til å lese den. Men jeg synes det er litt juks, egentlig, siden du kan finne det ut sjøl, hvis du gidder.

Albin Prek

Albin er en flyktning fra Bosnia som får et møte med norsk samfunn, natur og romantisk hytteliv som blir like ugjestmildt som den norske vinteren. Albin, moren og de to småsøstrene får avslag på asylsøknaden sin. Da rømmer Albin.

Typisk oldemor

Sjarmerende og original barnebok om livet og døden.

Klar ferdig gå!

Lydia skal begynne i femte klasse og har bestemt seg for at hun vil drive med en aktivitet på fritiden. Men det er så mye å velge mellom!

Den siste magiker

Simen krysser grensene mellom magikerens hemmelige rom og sin egen families hverdagskrangler.

Esperanza

Halidon er en gutt som kan sykle med ett hjul og sjonglere med baller. Han bor sammen med en mann som blir kalt Kapteinen. En dag kommer han ikke hjem. Hvor er det blitt av Kapteinen?

Mia og Gisken

En bok om vennskap med jenter i hovedrollen.

Bolle og Gordon

I Bolle og Gordon - pappaen med de store skoene, møter vi jenta med det rare navnet Bolle. Og den rare vennen hennes Gordon.

Ikke si det hjemme!

Typisk Lydersen-folka, utbryter søsteren til Ida med forakt. Ida selv holder seg taus, for hennes beste venn Aslak er så absolutt en Lydersen.

Jakob og fulgeskremselet

Det er et forrykende vær, og lynet slår ned i et fugleskremsel på et jorde. Brenner fugleskremselet opp?

Skatten i tårnet

Fire venner er på vei inn i rollespillet der de skal utføre et oppdrag, og i spillets virkelighet i Vengiland blir de deltakere i kampen om skatten i tårnet.