Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Lucas Jackson

av Inger Urdal sist endret 2019-04-15T14:52:09+02:00
Høyt oppe og dypt nede.
Karin Kinge Lindboe

Lucas Jackson

Aschehoug, 2018

Karin Kinge Lindboe (f.1947) debuterte i 1992 med ungdomsboken Mormors hjerteHun har skrevet mange ungdomsbøker opp gjennom årene, men jeg kjenner henne best fra lesestartbøkene om Sam og Noa. I 2018 kom hun ut med boken Lucas Jackson, en skjønnlitterær bok for barn på mellomtrinnet.

Fortsatt er psykiske lidelser et tabulagt område. Heldigvis er det noen som skriver om dette. Ofte er det sakprosa, og enda oftere er det voksne som er målgruppen. Det er trist, med tanke på hvor mange barn og unge som er pårørende til foreldre eller andre nære mennesker som har en psykisk lidelse.

Lucas er en elleve år gammel gutt som bor sammen med sin far. Moren hans ble drept i en trafikkulykke da han var to år. Lucas sin oppvekst er ulik vennenes liv. Faren hans er bipolar og Lucas må ta mye ansvar. Både for seg selv og for faren.. Faren svinger mellom å ikke stå opp, ikke ta telefonen og heller ikke spise, til å sitte oppe hele natten, reise på impulsturer og handle over evne. Lucas er, tross alt, ganske heldig. Han har en god venn som han kan stole på og betro seg til, og han har en lærer som skjønner at alt ikke er så bra hjemme og som tar ansvar og får faren innlagt på sykehus.

Karen Kinge Lindboe kan kunsten å skrive enkelt, og til tider ganske humoristisk, om noe vanskelig, og det viser hun i denne boken. Hun reduserer tabuene knyttet til psykiske lidelser, og får godt frem Lucas` dilemma; hans kjærlighet til faren vs. flauhet over farens sykdom. Det beste av alt, boken gir håp.

Boken passer godt for barn på mellomtrinnet, men kan fint leses av ungdom også.