Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Lyset om kvelden

av Ingrid Ytre-Arne sist endret 2017-08-30T12:19:35+00:00
Hver kveld sier Tom god natt til lyktestolpen som står og lyser utenfor soverommet hans. Og lyset svarer sov godt. Slik har de gjort så lenge Tom kan huske.
Gaute Heivoll; Marvin Halleraker

Lyset om kvelden

Cappelen Damm AS, 2014, Norge
978-82-02-42906-5
barn

En kveld kommer ikke lyset sånn som det pleier. Tom går ut for å lete. Det er helt mørkt, men han er ikke redd, for han vet at lyset ikke kan være langt unna. Så kommer han til det hvite huset som ligger ved veien. Og der, der er jo lyset. I kjellervinduet.
- Bank på døra, Tom, sier lyset.
En gammel mann åpner døren.

Gaute Heivoll har skrevet en vàr og fin bok der gutten i sin fantasiverden snakker med lyset, mens den gamle mannen har glemt barndommens undring og fantasi. Boken er nydelig illustrert av Marvin Halleraker. Gutten og den gamle mannen ligner hverandre. Gutten ser ut som en yngre utgave av den gamle mannen. De er begge kledd i frakk og støvler, og hodefasongen er den samme, med tre hårstrå på toppen. Det kan også nevnes at en tredje person ligner disse to, nemlig Gaute Heivolls bestefar, som er avbildet på fremsiden av hans siste roman for voksne, De fem årstidene (2014). Kanskje det var bestefaren som var i tankene hans da han skrev Lyset om kvelden?

- Vent litt, hvisker Tom. - Hører du?
- Hva da?
- Lyset sier noe.
- Jeg hører ingenting, sier mannen.
- Men jeg hører det, sier Tom.

Gaute Heivoll har skrevet flere barnebøker: Svalene under isen (2012), Båten mellom stjernene (2010) og Himmelen bak huset (2008).