Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Martin Luther for barn og unge

av Vibeke Garrod sist endret 2017-08-31T10:48:07+02:00
Runar Bang

Modige Martin

Luther Forlag, 2017, Norge
barn

En kveld banker en ung mann på porten til det strengeste augustinerklosteret i Erfurt i Tyskland. Det er Martin Luther, som har bestemt seg for å vie sitt liv til Gud. Etter mange års studier og praksis begynner han å spørre seg selv: vil virkelig Gud at vi skal måtte betale penger for å bli frelst?

Allerede som barn var Martin Luther en begavet og følsom gutt. Hans far hadde store planer for han, og Martin ble satt til å lære latin og studere. Advokat passer bra, tenkte faren, da kan han forsørge familien etter hvert. Men Martin ville heller studere teologi og bli munk, og han trosset faren sin. Mange års studier og arbeid gjorde at han til slutt ble professor ved Universitetet i Wittenberg, og der var han travelt opptatt med mange oppgaver. Martin funderte mye over avlatsordningen, som gikk ut på at man kunne betale seg fri fra synder. Betalingen gikk for det meste til paven i Roma, som levde i luksus og bygget verdens største kirke, Peterskirken. Gud vil at frelsen skal være gratis, tenkte Martin Luther. Frelsen er gratis for den som tror på Jesus! Folk synes dette var gode ord å høre, men det synes ikke de som drev med avlatshandelen. Snart var det full kamp mellom Martin og de mektige menn som ikke ville miste rikdommene sine. Og Martin Luthers handlinger skulle forandre verden for alltid.

Boka Modige Martin er skrevet som en skikkelig spenningsfortelling, med "cliffhangere" som gjør at man bare lese videre. Dette er en fin inngang til å lære mer om Martin Luther og reformasjonen, og det er interessant å lese om Martin Luthers liv og samtidig lære mer om historie og religionshistorie.

Forlagets anbefaling er barn og unge fra 9-13 år, den egner seg både som høytlesningsbok eller den kan leses selv. Boka er skrevet av Runar Bang og har mange fine illustrasjoner av Chiara Bertelli.