Hopp til hovedinnhold

Herlig høytlesningsbok om MAS!

av Liv Oddrun Larsen sist endret 2017-08-31T09:41:31+01:00
Selma Lønning Aarø; Tiril Valeur

Milla bestemmer

Cappelen Damm, 2016, Norge
barn

Mas, mas, mas, over hele linja...
Sånn er det i familien til Milla. Masing hele året...
På høy tid å ta grep med et aldri så lite rollebytte...

Milla har et problem. Et problem det er til å bli splitter pine sprø av. Hun har en mamma som er en skikkelig MASEKOPP! Holder Milla og lillebroren på med noe superviktig og gøy, er mamma på pletten og maser om noe annet. For det er alltid noe annet som haster. Fiskekakemiddager for eksempel. Fiskekakemiddager?! Milla klarer seg aldeles utmerket uten denslags. Men hjelper det å si det? Nix. Og Millas pappa? Jommen kan han mase han og. Spesielt når han har har lavt blodsukker: mas, mas, MAAAS! Og når de går lei av masing, prøver de seg med trusler. Pinlig dårlige trusler, synes Milla:

 "- Hvis dere ikke kommer nå, så må dere gå hjem alene!

Maja elsker å gå hjem alene. Da kan hun stoppe når hun vil. Kanskje hun finner en fin stein, eller kanskje hun tar omveien over gravlunden og sitter i de to trærne som har vokst sammen til et hjerte, eller hun kan si hei til morfar som ligger der under en stor stein. - Vi kan godt gå alene hjem, sier Milla. - Klart det, sier Magnus. - Nei, roper mamma. - Selvfølgelig kan dere ikke gå alene hjem! Dere kommer til å bli påkjørt!"

"Mamma må lære seg å tenke før hun truer... Så mye som mamma truer, er det nesten vanskelig å bli redd for henne. Stort sett skjer det ingenting..."

Men det er mamma som får ideen etter en skikkelig masedag. Hun og pappa gir fra seg sjefsansvaret og maseansvaret til Milla og lillebror for en hel uke. Barn blir voksne og voksne blir barn. En superidé synes Milla. Til og med bankkortet skal hun få ta hånd om. Her skal det bli andre boller. Milla vet akkurat hvilke innkjøp som skal prioriteres i butikken for eksempel. Og ingen voksne trenger å mase om å få være med.

Men hvordan er det egentlig å skulle sjefe over voksne? Når de slår seg skikkelig vrange for eksempel? For det gjør nemlig mammaen og pappaen til Milla...

Boken er morsomt og fargerikt illustrert av Tiril Valeur.