Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Nattmannen

av Vibeke Garrod sist endret 2020-05-08T10:24:14+02:00
Det var en skitten jobb, men noen måtte gjøre den.
Anders Totland

Nattmannen

Gyldendal, 2019

Visste du at vi før har hatt et strengt æresbegrep her i Norge? Og at de som måtte ta seg av døde hester ble ansett som urene? Ja, det høres ganske utrolig ut. Men det er helt sant! 

Anders Totland har i denne boka undersøkt mange sanne fortellinger om Nattmannen, han som måtte gjøre jobbene ingen andre ville ha. Det var for eksempel å tømme doene våre, rydde opp etter bøddelen, og å flå hestene når de var døde. 

Nattmannen og hans familie var utstøtt av samfunnet. Ingen ville være med dem, man kunne bli smittet og uren, trodde folk. Det å bli nattmann var for mange siste utvei dersom man var fattig eller kriminell. Totland har gravet dypt i arkivene for å finne informasjon om nattmannen, og dette er virkelig et tema som er blitt lite behandlet og formidlet gjennom tidene. Kristian Krogh-Sørensen har illustrert boka, han har lang fartstid som tegneserieskaper og journalist. Han er dyktig på den dokumentariske stilen, noe som passer veldig godt i denne utgivelsen. Selv om Nattmannen er beregnet for unge lesere, passer den like godt for voksne.

Totland har en blogg hvor han formidler mye av det han driver med, og den kan du sjekke ut her. Han har og skrevet en spennende bok om norsk slavehandel, og hans nyeste bok om lepra vil snart være tilgjengelig på biblioteket. Denne gang er det Martin Ernstsen som har illustrert boka, vi gleder oss!