Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Penger!

av Arild Ness sist endret 2017-09-06T08:35:44+01:00
Bjørn Ousland

Penger!

Cappelen Damm, 2012, Norge
978-82-02-39124-9
barn

Ville du blitt lykkelig om du fikk spise pannekaker hver eneste dag?

Lille Fredrik synes foreldrene er ganske så slitsomme. Ikke bare maser de fælt, de stresser også rundt ved frokostbordet. Tenk om han kunne byttet dem ut og fått seg noen skikkelig KULE foreldre. Slike kule foreldre som lager pannekaker til deg hver morgen, sånne som aldri maser om at du skal gjøre leksene dine, foreldre som med robot-aktig pålitelighet står klar til å åpne lommeboken og skjenke alskens leketøy over deg. Det hadde vært noe det, tenker Fredrik.

Og en dag går drømmen hans i oppfyllelse. På en kjedelig handletur med foreldrene snubler Fredrik over en stor sekk med penger. Vi snakker usannsynlig masse penger. Vi snakker titusener av kroner. Minst. Han tar sekken på ryggen og haster mot det hippeste kjøpesenteret i byen. Her skal det shoppes!

I full galopp mot leketøysforretningen bråbremser han plutselig. Ved familieshopen ser han at ukens tilbud er to flunkende nye (og dessuten überkule) foreldre. En Mamma og en Pappa. Og ikke nok med det, med på kjøpet kan han også slenge på en tøff lillebror. 3 for prisen av 2. DET er for godt til å være sant!

En total drømmesituasjon for Fredrik, som slår til på flekken. Fredrik velger å si adjø til sine ekte foreldre og lillesøster, kjøper seg et nytt stort hus og boltrer seg i luksusen den nye mammaen og pappaen konstant øser over ham. Nå får han være oppe så lenge han vil, spise pannekaker hver morgen og behøver aldri å gjøre leksene. Gøy står i fokus.

Fredrik nyter livet i fulle drag, men sakte men sikkert sniker deg seg inn en litt ekkel følelse hos ham. Han begynner å savne sitt gamle liv. Og ikke minst de gamle foreldrene. De EKTE foreldrene. De som, på tross av alle sine irriterende momenter, gjorde sitt beste for at han skulle ha det bra.

Han blir nødt til å ta et valg. Han må velge mellom det gamle og det nye livet. Velger han pannekaker eller grovbrød til frokost? 

Bjørn Ouslands bildebok oppfordrer til tankevekkende funderinger, visualisert gjennom fantasifulle og morsomme tegninger. Gjør penger deg lykkelig? Ja, hva er egentlig lykke? Kan den kjøpes på boks?

Det er neppe de dummeste spørsmålene du og barna dine kan stille dere.