Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Ramna-Floke

av Liv Oddrun Larsen sist endret 2017-08-30T14:19:39+02:00
Dramatisk og levende historisk ungdomsroman om vestlendingen Ramna-Floke – vikinghøvdingen som gav navn til Island.
Sylvelin Vatle

Ramna-Floke

Samlaget, 2010, Oslo
978-82-521-7607-0
barn
På siste halvdel av 800-tallet lever den mektige høvdingen Floke Vilgerdson, også kalt Ramna-Floke, på Vestlandet. Harald Hårfagre herjer landet, og Floke nekter å underkaste seg ham:

”Eg vil ikkje vera i ro her lenger. Floke Vilgerdson sit ikkje på ræva og ventar til han mistar garden.” Floke har nemlig hørt om et land med muligheter ”ei diger øy i havet, nokre dagsreiser nordvest om Suderøyene. Det bur ikkje folk der, alt er fritt.”

Sammen med sine tre døtre og store deler av husholdet begir han seg ut på en farefull ferd over havet for å finne nytt land. Det er en strabasiøs reise, og underveis går liv tapt. Båtfølget gjør en stans på Færøyene, der Flokes eldste datter giftes bort til en høvdingsønn. Ingeborg, Flokes nest eldste datter, kaster lengselsfulle blikk etter kjekkasen Faxe. Men vil Floke godta villstyringen som fremtidig svigersønn?

Floke og følget hans når fram til slutt. Møtet med det nye landet byr imidlertid på store utfordringer. Naturen er ukjent og skremmende, er det kanskje troll og skrømt som står bak ”grytene” som syder og bobler i bakken? For å blidgjøre maktene på det som skal bli deres nye hjemsted, må det ofres og denne gangen holder det ikke med dyreoffer…

”Ramna-Floke” formidler vikingtiden på en rik, levende og lærerik måte, og anbefales ungdom og voksne med interesse for historiske fortellinger. Boken er flott illustrert av Sveinbjørg Hallgrimsdottir.