Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Solgata 1

av Anne Wang-Andersen sist endret 2017-09-06T09:30:33+02:00
Helena Bross

Hundrelappen

Omnipax, 2009, Norge
9788253031767
barn

Helena Bross er en mester til å skape spennende og engasjerende fortellinger med svært få ord. Selv med bare et par setninger på hver side, former hun et komplekst univers, ofte basert på et etisk dilemma. I boka Hundrelappen møter vi, som i alle bøkene i serien, kompisene Omar og Aksel. De bor begge i blokka med adresse Solgata 1. Denne dagen skal de ut og leke, men ikke før er de kommet utenfor trappeinngangen, finner de en hundrelapp. En eldre gutt som kommer forbi sier at de helt klart kan beholde den, siden politiet ikke kan vite hvem som har mistet seddelen. Oi, 100 kroner er mange penger for to små gutter. De funderer lenge over hva de skal bruke dem på, men ender med å endre plan underveis.

Hundrelappen er en ypperlig bok å snakke om etter at den er ferdiglest. Hvis barnet leser selv, kan det være lurt å be barnet gjengi fortellingen med egne ord etter endt lesing. Det å lese ordene og samtidig forstå sammenhengen i hele teksten krever øvelse. Den åpne teksten er svært velegnet til å snakke videre om innholdet: for eksempel hva dere synes om valgene Omar og Aksel gjorde og kanskje hva dere ville gjort med pengene?

De korte setningene i teksten gir god øvelse i å lese mellom linjene: Hvem tror dere har mistet hundrelappen? Var det ikke litt rart at fru Nilsen ikke hadde nok penger til all maten hun hadde lagt i handlekurven? De fargerike, enkle og tydelige illustrasjonene til Kadri Ilves sier også litt mer enn selve teksten og inviterer til en prat om hva som kan ha skjedd: Hvis man ser på blikket til fru Nilsen når hun går hjemover, er det mulig at hun leter etter noe hun mistet da hun var på vei til butikken?

Skriften er satt med blokkbokstaver.