Hopp til hovedinnhold

"Tenk å bli drept bare for å dele ut aviser!"

av Vibeke Garrod sist endret 2017-08-31T10:47:23+02:00
Maja Lunde

Over grensen

Gyldendal, 2012, Norge
barn

Det er høsten 1942 og Norge er okkupert av tyskerne. Avisene og radioen er sensurert. Gerda er en helt vanlig jente på bare 10 år, som liker å drømme seg bort i spenningsbøker. Men plutselig en dag blir spenningen svært virkelig.

Gerda elsker spenningsbøker og leker ofte at hun er en av de tre musketerene i de populære bøkene til Alexandre Dumas. "En garde!" roper hun og fyker rundt i huset med et usynlig sverd, til sin storebror Ottos irritasjon. Han er bare opptatt av kart og kompass og kjedelige ting, og han er en pingle, synes Gerda.

Men snart skal familien oppleve hendelser som krever både kompass, kløkt og heltemot. Det er nemlig krig i Norge, og foreldrene til Gerda og Otto hjelper jøder med å skjule seg og komme seg trygt til Sverige. Kommer de seg over grensen er de nemlig i sikkerhet, for Sverige er nøytrale og der er det ikke krig. Men så en dag blir Otto og Gerda overlatt til seg selv, foreldrene blir hentet av politiet. Nå starter kappløpet om å få to jødiske barn over grensen, og barna begir seg ut på en svært farlig ferd.