Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Typisk oldemor

av Liv Oddrun Larsen sist endret 2017-08-30T14:19:40+02:00
Sjarmerende og original barnebok om livet og døden.
Eli Rygg

Typisk oldemor

Gyldendal, 2010, Oslo
978-82-05-39769-9
barn

Michaels oldemor er en fargerik dame som vet hva hun vil. Hun har passert 90 år og kjenner seg mett av dage etter et langt og innholdsrikt liv. Hun har ”gått ut på dato” som hun uttrykker det. Oldemor sender derfor ut følgende epost:

”Kjære slekt og venner!

Nå har det seg slik at jeg har bestemt meg for å dø den fjortende september i år. Om alt går etter planen, skjer dette rundt femtiden om ettermiddagen. Dere er hjertelig velkomne til å være med meg…”

Familien rister på hodet over oldemors nye ”påfunn”. Man kan vel ikke bestemme seg for når man skal dø? Men oldemor lar seg ikke vippe av pinnen av motstanden hun møter. Har man bestemt seg, så har man bestemt seg. Det er imidlertid mye som skal planlegges og ordnes før man kan forlate jordelivet. Og oldemor vet akkurat hvordan hun vil ha det. Mikael får fri fra skolen for å hjelpe oldemor med alt det praktiske. Sammen velger de ut kiste og vakkert kjolestoff til oldemor, de arrangerer dødsbosalg og bestemmer program for begravelsen. Oldemor er en rastløs sjel, så hver dag øver hun seg på å ligge i ro i kisten. Michael tar tiden på ”treningen” og prøver så godt han kan å motivere oldemor til å ligge i ro. Det er ingen lett sak:

”Jeg kjeder meg!!” roper oldemor. ”Jeg kjeder meg i hjel!” fortsetter hun litt høyere. ”Dette er forferdelig kjedelig!”

Men klarer oldemor å gjennomføre sitt noe spesielle prosjekt når det kommer til stykket?