Hopp til hovedinnhold

Når mamma og pappa skiller lag ...

av Liv Oddrun Larsen sist endret 2017-08-30T14:19:35+02:00
"Rundt jul skjer det tre viktige ting i Ulla Nilsen Olsen sitt liv: 1) Hun mister en tann. 2) Hun brekker en arm. 3) Mamma og pappa flytter fra hverandre. Og nå er hun potte sur så klart..."
Kari Tinnen ; Siri Dokken

Ulla hit og dit

Gyldendal, 2010, Norge
978-82-05-39657-9
barn

Ullas vesle familie er i fullt oppbrudd. Stua er full av triste pappkasser, og mamma og pappa springer frem og tilbake, stressa og småkjeklende. Midt oppi alt rotet og flyttekassene sitter Ulla, med hodet fullt av sinte, vonde tanker. For hva skal det bli til med henne? Skal hun også pakkes ned i en flyttekasse? Og hvor skal hun bo? Hos mamma eller hos pappa? Eller kanskje litt hos begge? Ulla har tusen spørsmål som ingen rundt henne har tid til å svare på:

" 'Min!' sier mamma. 'Denne tar jeg!' brumler pappa. 'Du leser ikke krim,' fnyser mamma. 'Du liker ikke krams,' snøfter pappa. 'Godt vi ble skilt,' sier mamma..."

Hvorfor kan ikke alt bare være som før!?? lurer Ulla.

Pappa setter seg ned og prøver å forklare: " 'Vi kan ikke bo i samme hus ... for ... øh ... mamma og jeg har vokst fra hverandre.' 'Vokst fra hverandre?' sier Ulla. 'Pøh! Ingen av dere har vokst noe på kjempelenge!' "

Heldigvis har Ulla en god venn i Jøte. Og Jøte er en liten kar som vet masse om forandring og at "annerledes kan også bli bra", bare man gir det litt tid ...

Ulla hit og dit er en varm og klok bildebok om et vanskelig tema som berører mange barn. Den byr på mye å snakke om og filosofere over for små og store lesere. Bildeboken har flotte, uttrykksfulle illustrasjoner av Siri Dokken. Forfatter og illustratør ble i 2010 tildelt Kultur- og kirkedepartementets debutantpris for barne- og ungdomslitteratur for denne boka.