Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Hva gjemmer seg under steinene?

av Vibeke Garrod sist endret 2017-08-30T12:19:35+00:00
Små dyr er spennende! Og så har mange av dem rare navn. Skrukketroll. Skolopender. Fløyelsmidd. Her er en flott bok hvor du kan bli bedre kjent med disse småkrypene.
Erna Osland; Inger Lise Belsvik

Under ein stein

Samlaget, 2014, Norge
barn

Mange av de helt små dyrene lever under steiner. Der får de både beskyttelse og varme. Flate steiner blir lett varme, og når kvelden kommer er steinen fortsatt varm og kan gjøre det deilig for dyrene som bor under der. Mange har helt sikkert tatt opp en stein en gang og sett at det kryper og kravler under den, fullt av små underlige skapninger. I denne boka får du møte mange slike dyr. Blant annet sukkermauren, også kjent som jordmauren. Visste du for eksempel at alle arbeidsmaurene i en maurtue har samme arvestoff? Alle er søsken! Det er kjempesmart for at fellesskapet skal overleve, da er det nemlig ingen konkurranse mellom dem. Alle har samme formål: å finne mat og å beskytte kolonien sin og maurtua. Imponerende!

Og så har vi meitemarken; bonden og gartnerens beste venn! Marken kryper og åler seg gjennom jorda, og gjør den løs, luftig og næringsrik. De markene som lever lengst oppe, gjerne under en stein, er de minste. Den største marken lever langt nede i jorda, og den kan bli 30 centimeter lang!

Erna Osland som har skrevet boka har nok løftet på mange steiner for å se på de små dyrene. Hun som har laget de stilige tegningene heter Inger Lise Belsvik.

Osland og Belsvik har samarbeidet et par ganger tidligere om bøker med dyr:

Sov søtt herr spiss

Venner med venger