Hopp til hovedinnhold

Veien til frihet

av Vibeke Garrod sist endret 2017-08-30T13:19:40+01:00
Xan er en sørafrikansk gutt som er så heldig å eie en gepard. Den heter Duma, og er veldig snill. Men etter hvert som geparden vokser seg større innser Xan at hans beste venn hører hjemme i den ville naturen.
Caroll Ballard

Duma

Warner Bros., DVD, 2005, USA

Xan er en ung gutt som bor på en gård i Sør-Afrika sammen med sin mor og far. En dag når han og faren er ute og kjører finner de en forlatt baby-gepard i veien. De tar den med seg hjem og den vokser opp som en del av familien. Geparder kan løpe utrolig raskt, de kan akselerere fra 0-75 kilometer i timen på to sekunder! Dette dyret er verdens raskeste og kan løpe så hurtig som 120 kilometer i timen. Når Duma er blitt stor nok tester Xan og faren Dumas løpeferdigheter på veiene mens de kjører i farens motorsykkel ved siden av.

Duma er den beste vennen Xan kan tenke seg, og de er veldig nært knyttet til hverandre. Duma stiller alltid opp, for eksempel hjelper han Xan når noen slemme gutter prøver å rane ham på skolen. Det er ingen som tør å stille opp mot en knurrende gepard!

Men innerst inne vet Xan at Duma må tilbake til sitt naturlige miljø. Det er i den ville naturen han hører hjemme. Hvis han lever for lenge blant menneskene vil han ikke kunne overleve sammen med de andre gepardene. Xan må ta den vanskelige beslutningen om å gi slipp på sin beste venn og la ham komme tilbake til sine egne. Sammen legger de ut på reisen gjennom ørkenen, en reise som både er farlig og fantastisk.