Hopp til hovedinnhold

Vill glede: friluftsliv med barn året rundt

av Liv Oddrun Larsen sist endret 2017-08-30T14:19:35+02:00
Våren er her! Og kanskje kribler det litt ekstra i turfoten på store og små? I denne rikt illustrerte og personlige turboken får du bli med forfatter Mikkel Bølstad og hans familie på sytten forskjellige turer gjennom årets fire sesonger. Her er massevis av tips og inspirasjon å hente!
Bølstad, Mikkel Soya

Vill glede

Gyldendal, 2013, Norge
978-82-05-43170-6
barn
"Kveld, et kikk under av vinduet: Himmelen er ugjennomtrengelig svart, lyktestolpene sender sitt gyldne lys ut over over gaten, et forsiktig dryss av hvitt danser inn i lyskjeglen. Og denne helgen har man egentlig ikke tid, men det nytter ikke å tenke over det nå, støvlene synker ned i snøen, sekken ligger tungt over ryggen og i hånden holder man et barn. Vi forlater den lille villaveien og går inn i natta. Ranke furustammer glir fram fra det svarte og inn i lyset fra hodelyktene. Når skyene et øyeblikk åpner seg, dukker månen opp..."

Sjelden har jeg lest en turbok som så til de grader tar deg som leser MED på turene som skildres. I boken Vill glede blir vi kjent med de to jentene Siri og Sif, og foreldrene deres Mikkel og Rebecca. Turgleden og eventyrlysten til denne sporty gjengen er smittsom! De inviterer oss med på skogsturer, sykkelturer, fjellturer (der vi bla. får møte nærgående moskus), skiturer, trugeturer,  kajakkturer og elvepadling i våtdrakt på luftmadrass (!) for å nevne noe. Her er nydelige turskildringer, mange av dem ypperlige til å lese høyt med et barn i armkroken. Turskildringene avløses av lister med utallige praktiske og gjennomtenkte turtips for barnefamilier: tips som bla. går på utstyr, oppakning, turmat, telt, bålopptenning og bruk av pulk og bæremeis. Og hvorfor ikke barnebursdag ute i det fri? I lavvo for eksempel? Her får du en rekke forslag til morsomme bursdagsaktiviteter utendørs.

Forfatteren deler raust av sine turerfaringer, de aller fleste positive, men også noen negative: "Det er mye som ikke er lurt: å dra på overnattingstur med hengekøye midt i knottsesongen er definitivt ikke det smarteste vi har gjort..." Et annet kapittel har overskriften: "Ut på tur, noen ganger sur"...

Hva så med den beryktede dørstokkmila? Har du ikke tid, så ta deg tid, sier forfatteren: "Slå av TV-en og PC-en og slå heller opp teltet. Det er oppe på fjellet, inne i skogen eller ute på fjorden minnene ligger og venter på at vi skal plukke dem opp og bære dem med oss resten av livet..."

God tur!