Hopp til hovedinnhold

Gode barnebøker til påskeferien

Ser dere etter en ny høytlesningsbok eller noe 8-åringen kan lese på egenhånd? Uansett om påskeferien tilbringes på fjellet, på ei strand eller hjemme, håper vi både små og store finner tid til lesing. Her har vi samlet noen av barnebibliotekarenes gamle og nye favoritter. God lesepåske!

Sist oppdatert: 29.03.2023. Skribenter: Oda Johnsen Longvanes, Henriette Sverre, Hanne Henriksen, Siri Raknes Hagen og Anne Wang-Andersen.


Hvor er påskeegget? av Lars Mæhle

Leon og Live er barnehagens detektiver og må stadig løse små og store mysterier i Kråkeslottet barnehage.  

Det nærmer seg påske og den årlige jakten etter påskeegget, som alltid er fylt med masse godteri. Det pleier å være en lett sak å finne egget, da de voksne alltid legger det på samme plass. Men i år er ikke påskeegget der det pleier å være gjemt, nemlig under alle putene på lekerommet.  

Der finner de nemlig bare et påskeegg med en lapp oppi, noe som er starten på en spennende, gøy og litt skummel jakt etter årets påskeegg.  

For mer barnehagekrim lese gjerne Hvor er nesa til påskeharen? eller en av de andre mysteriene i Kråkeslottet barnehage.




Dyrene sover av Kjersti Annesdatter Skomsvold

Vi kan vel alle kjenne oss igjen i at det er ganske kjedelig å legge seg om kvelden, uansett hvor trøtt man er? Reisen mot søvnen blir mye gøyere med Bo og mamma, som spiser kveldsmat som papegøyer, tar kveldsbadet som hvalrosser, pusser tennene som sjiraffer og ligger i senga som kjempelange pytonslanger! 
 
Denne morsomme og fargerike bildeboka av forfatter Kjersti Annesdatter Skomsvold og illustratør Mari Kanstad Johnsen har fått prisen «Årets vakreste bok», og ble i november kåret til en av fjorårets ti beste barnebøker av New York Times! 
 
Perfekt til høytlesning på sengekanten! 

Hvem rumpet brunosten? av Erlend Loe

Påske betyr krimbøker, og ikke bare for de voksne! Lisen von Kvantum er på vei til kongens slott med det som muligens er verdens beste brunost, men den behagelige togreisen blir brått avbrutt når hun oppdager at noen har brutt seg inn i kupeen hennes og rumpet brunosten. Hvem rumpet brunosten? er en tøysete whodunit om verdens aller beste detektiv, kriminalbetjent Fluffenberg, som må finne ut hvem som har rumpet kongens brunost. Bildeboken er full av rompehumor og gøyale navn, og er en morsom parodi på de klassiske krimfortellingene som hele familien kan kose seg med.



Oppskrift mot ånder som knuser ting av Tyra Teodora Tronstad

Hvorfor kan noen snakke om sine døde lett som ingenting, mens andre ikke en gang kan si de avdødes navn uten at alt blir ødelagt? 

Henry og faren har siden mor og kone Ita Shu døde, levd et liv der de har gjort alt for å ikke snakke om henne. Hvis de glemmer seg, kommer det vinder på opp til orkan styrke, som ødelegger alt rundt dem. Sånn kan man jo ikke ha det! Så Henry, hans bestevenninne Victoria og merkelige Ida Tiid må finne en oppskrift mot ånder som knuser ting. 

Tyra Teodora Tronstad har skapt en magisk historie, med troverdige karakterer og et språk som glitrer! En fantastisk bok som kan leses av alle fra 10 til 100 år! 


Kjæreste på pause: en bullet journal av Mari Grydeland

Saras sommerferie starter på verst tenkelige måte med at kjæresten Emmy sier hun vil ha pause. En mildt sagt elendig start på sommeren fortsetter med at Sara blir utestengt fra Snap-gruppa til venninnene og ikke får tak i bestevenn Jonathan, som er på ferie uten dekning. Hun er rett og slett helt isolert på hytta med familien. Men så dukker klassekamerat Richard opp, og ferien blir full av sommerlige sprell og komiske forviklinger. 

Kjæreste på pause er den perfekte “midt mellom barn og ungdom”-boka, med tema som digital utenforskap, sommerforelskelser og å prøve å få tak i alkohol, selv om man ikke vil. 


Monsteret i natten av Mats Strandberg

På Frank Stein sin niårsdag blir nabohunden Uffe overivrig og biter ham i fingeren. Plutselig får Frank merkelige drømmer om å ha pels og et sterkt ønske om å bli klødd på magen. Men ingen vil kose, alle bare springer sin vei. Samtidig melder folk i området om et monster som angriper om natta . . .  

 

Slik starter denne nydelige, morsomme og mørke trilogien. Frank må lete andre steder enn hos menneskene for å finne vennskap, og det er duket for et spennende David og Goliat-aktig drama. Historia er passe skummel, og like fin å lese høyt som å lese selv. 


Molly er min av Siri Spont

Hest er best! Eller, er det egentlig det? For hva skal man egentlig gjøre når den aller mest populære jenten i klassen inviterer alle jentene med hjem for å lage badebombe, men du egentlig gå rett i stallen etter skolen? Nora synes det er vanskelig å vite hva hun skal gjøre. 

Molly er min beskriver godt hvordan det kan føles å ta et umulig valg, og passer nok ekstra godt for dem som lurer på hvordan det faktisk er å ha sin egen hest, på godt og vondt.  

Molly og den nye skolen av Sabine Lemire

Molly har flyttet og skal begynne på ny skole, og det er ikke så lett når alt er nytt og uvant. Faktisk ganske vanskelig, i alle fall om man låser seg fast på do i tillegg. Molly savner bestevenninnen Ellen som hun nå bare får treffe på dansingen, og det hjelper heller ikke at lillebror Mingus er så irriterende. Av og til når noe ikke føles så bra, kan man bli sint for helt andre grunner og på helt feil personer. 

Sabine skriver godt og gjenkjennbart om å være utenfor komfortsonen, og heldigvis pleier jo sånt å gå over. 



Blüchers hemmelighet  av Alexander Løken

Hvor skummel kan egentlig en familietur på hytten bli? 

14 år gamle Kit blir tvunget med på tur til familiehytten ved Drøbaksundet like før sommerferien i 2016. Kit har alltid syntes at det har vært en nifs og anspent stemning på hytten, men dette besøket blir verre enn hun noen gang kunne forestilt seg. Det tyske krigsskipet Blücher som sank ved invasjonen av Norge den 9. april 1940 ligger tilsynelatende rolig på bunnen av Drøbaksundet, men kan vraket være grunnen til alle de mystiske og uhyggelige tingene som skjer? En vanlig hyttetur blir for Kit plutselig en farlig overlevelseskamp mot overnaturlige krefter.

Dette er en actionfylt blanding av virkelighet og fiksjon, som resulterer i en spennende skrekkfortelling, som ikke er for de lettskremte.


Jente (17) ikke savnet av Camilla Sandmo

17 år gamle Kristiane forsvinner, og ingen melder henne savnet. Tretten år senere har fortsatt ingen noen aning om hva som virkelig skjedde med Kristiane, eller hvor hun ble av etter at hun rømte. Tantebarnet hennes Beatrice prøver å komme til bunns i mysteriene: hvem var egentlig Kristiane, kan den nye vennen hennes Hedda ha hatt noe med forsvinningen å gjøre?
 
Boken er ispedd Facebook-poster og Messenger-samtaler som gjør teksten lettlest og bidrar til at fortellingen har et høyt tempo. Dette er en spennende og medrivende krimroman for ungdom.