Ut på eventyr

Det finnes mange eventyr og kanskje enda flere gjenfortellinger av eventyrene. Eller kanskje det er en ny vri?

Sist oppdatert: 10.06.2022. Skribenter: Åsmund Havnås, Oda Johnsen Longvanes, Bjørg Karin Lunde og Mariell Wilhelmsen Vågen.


Ut på eventyr av Helene Uri (red.)

Ut på eventyr er en annerledes eventyrbok, hvor kjente forfattere har tatt utgangspunkt i hvert sitt folkeeventyr som de har modernisert. I de 14 eventyrene møter vi blant annet ei reveenke som absolutt ikke er interessert i å finne seg en ny mann, tre jenter som går over en bro hvor de møter et Internettroll som kaller jentene feite, og vakre Ask, som trosser sin onde stefar og sjarmerer prinsessen i senk. Originaleventyrene er også med.

De omskrevne eventyrene er fine utgangspunkt for samtaler med barn og unge om hvordan samfunnet har endret seg, særlig med tanke på utdaterte kjønnsroller og heteronormativitet. 

Boken kan bestilles her.


Det mørke hjertet av Bjørn Ousland 

Dette moderne tegneserieeventyret handler om Askhild, gartnerjenta som gifter seg med sin snille bestevenn, selveste prinsen. Alt ligger til rette for et langt og lykkelig ekteskap for paret som blir kronet konge og dronning, men allerede på bryllupsdagen slår lykken sprekker. En av bryllupsgavene forhekser kongen, og både kongen og kongeriket blir fylt med mørke og ondskap. Askhild må redde sin kjære konge og kongeriket deres, og legger ut på en farlig ferd.

Det mørke hjertet er en spennende fortelling full av referanser til andre eventyr, til glede både for dem som tar alle referansene og for nye lesere. 

Boken kan bestilles her.


Prinsesse prinsesse alle sine dager av K. O’Neill 

Det var en gang... en prinsesse som absolutt ikke vil reddes fra tårnet hun er innesperret i, og en heltemodig prins...esse som rir rundt på hesten sin og redder både den ene og den andre fra farer. Prinsesse Amira klarer å redde Sadie fra tårnet, og sammen legger de ut på en eventyrlig ferd.

Tegneserieskaper K. O’Neill er opptatt av å ha et mangfoldig persongalleri i tegneseriene sine som alle barnelesere kan kjenne seg igjen i.

Boken kan lånes her.


Eventyr av Kim Fupz Aakeson og Stian Hole 

Eventyr er ikke en eventyrfortelling, men en bildebok som handler om eventyr og fortellingenes kraft. Mormor har blitt gammel og fått dårlig hukommelse, men hun kan fortsatt huske eventyr og forteller gjerne til sitt barnebarn. Når de to drar ut på imaginære eventyr sammen, spiller det ingen rolle at hun ikke kan kjøre bil lengre eller må flytte fra huset sitt til et kjedelig pleiehjem.

Dette er en vakker bildebok om forholdet mellom barnebarn og besteforeldre, og hvordan bestemorens demens oppleves for barnebarnet hennes. 

Boken kan lånes her.


Min somaliske eventyrbok av Asli Hersi

Til denne boken har Asli Hersi samlet 21 eventyr fra Somalia. Eventyrene har blitt fortalt til Asli Hersi på somalisk og hun har oversatt og skrevet dem ned på norsk. I boken finner man blant annet eventyret om hvorfor skilpaddene har skall, det viser seg at det er en historie om slue rever og at troen på godhet er magisk. I hyenen som ville bli trodd får vi vite at det er ikke hva man sier som teller, men hva man gjør.  

Min somaliske eventyrbok gir oss muligheten til å oppleve de somaliske eventyrene som har blitt fortalt på folkemunne gjennom generasjoner.  

Boken kan lånes her.


Bukkene Bruse vender tilbake av Bjørn F. Rørvik & Gry Moursund  

Bukkene bruse skal nok en gang ha sommerferie, den mellomste og den minste bukken vil til utlandet, men den største bukken sier det er altfor dyrt. De bestemmer seg for å dra til setra igjen og drømmer om de gode vaflene. Men noe er ikke slik som det pleier, det skjer ingenting når de går over brua! Det viser seg at trollet har havnet på gamlehjemmet, og bukkene bestemmer seg for å besøke han.

I denne boken får vi se det velkjente eventyret om de tre bukkene bruse utspille seg på et gamlehjem, hvordan kan det gå mon tro?  

Boken kan du låne her.

Lydboken kan lånes her.


Barnas sanger og eventyr av Catarina Kruusval 

Den folkekjære svenske forfattar/illustratør har gitt ut flere folkeeventyr og sangar som passar for de aller minste i denne samleboka. Forfattaren har også gitt ut dei enkelte eventyra som små peikebøker som tåler å bli bladd i av små hender. Illustrasjonane er sjarmerande Kruusvalske med lyse fargar og karakteristisk strek. Samstundes går det tydeleg fram at dette er dei tradisjonelle folkeeventyra. 

Teksten er enkel og gjort litt snillare for dei minste. T.d. blir ikkje ulven i Rødhette og ulven drepen, men “løper til skogs og kommer aldri mer tilbake”.  

Boken kan lånes her.


Guovssu sitt nordlys av Karen Anne Buljo & Inga-Wiktoria Påve 

For lenge, lenge siden lekte tre samiske søsken i snøen under det dansende nordlyset. På denne tiden hadde ikke nordlyset egne farger, og det var sjalu på barna fordi de hadde så vakre, fargerike sjal. Når det yngste av barna, lille Guovssu, begynner å erte nordlyset, blir det sint. Det fanger Guovssu og søsknene hans, og prøver å stjele fargene deres! Heldigvis er ikke foreldrene til barna langt unna, og de klarer å redde dem i siste liten…

Dette samiske sagnet om nordlysets overnaturlige krefter og lunefulle humør kan fort få det til å gå kaldt nedover ryggen på en midt på sommeren! Boken er vakkert illustrert, med flotte akvareller som skildrer både nordlys og tradisjonell samisk kultur i rik fargeprakt. 

Boken kan lånes her.


Alice i eventyrland – et myldreeventyr av Aleksandra Artymowska  

Du har blitt invitert til den gale hattemakers teselskap. For å komme deg dit må du løse hele 80 myldreoppgaver. I et rom må vi finne en flaske merket med “drikk meg” slik at Alice vokser seg større, på en side har kålormen mistet 5 sko, de er fanget inni såpebobler og vi må hjelpe han med å finne dem. Oppgavene har et variert nivå, og for de yngre barna kan det være fint å få hjelp fra en voksen. Bakerst i boken finner man løsningen på alle oppgavene dersom man står fast.  

Boken inneholder mange kjente element fra Alice i Eventyrland. Gjennom de fargerike illustrasjonene kan vi hjelpe Alice å nå frem til den gale hattemakerens teselskap.  

Boken kan lånes her.


Askeladdene som kappåt med trollet av Therese G. Eide  

I denne tegneserien får vi være med når barna lager sin egen versjon av klassikeren Askeladden som kappåt med trollet. Boken har humor som treffer barn og voksne lesere. Barna skal bli lest til før de skal sove og bestemmer seg for at de vil lage sitt eget ordentlige eventyr og lager en liste over alt som må være med. Askeladdene og Askepott blir skapt og de møter et stort og skummelt troll med to neser i skogen. Det blir spisekonkurranse med taco, hamburger, pølser og pizza, hvem kan ende opp med å vinne denne og skatten som er til premie?  

Boken er skrevet og tegnet av Therese, med mange viktige innspill fra hennes tre barn.

Boken kan lånes her.