Hopp til hovedinnhold
av Kjersti Hatland sist endret 2022-08-03T12:23:03+02:00
Nina Burton er medlem av Samfundet De Nio og medlem av Kungliga Vetenskapsakademien. Hennes forfatterskap har blant annet omhandlet grenselandet mellom naturvitenskap og humaniora, og essayboken "Den nya kvinnostaden" ble i 2005 nominert til Augustpriset. Denne podcasten er et opptak av hennes foredrag på Bergen offentlige bibliotek i desember 2018.

I år inviterte Morgenbladet og Norsk litteraturfestival på Lillehammer til kåring av Skandinavias fremste sakprosabøker. Sammen med Aftonbladet, Weekendavisen og Broen.xyz presenterte en skandinavsk jury de beste og viktigste sakprosabøkene etter år 2000. Biblioteket ønsker å gjøre disse perlene tilgjengelige for flere, og gjennom en arrangementsserie har vi invitert fem forfattere fra kåringen, som også er beryktet for å være glimrende formidlere. Først ut er den svenske poeten og essayisten Nina Burton.

Fra juryens begrunnelse om Burtons bok "Den nya kvinnostaden. Pionjärer och glömda kvinnor under tvåtusen år": "Hvor tok de kvinnelige astronomene og oppdagerne veien? Hvorfor finnes ingen kvinnelige genier? Fordi den felles hukommelsen har bestemt seg for å glemme dem. Med hellig vrede og poetisk presisjon blottlegger Nina Burton et globalt mønster og beriker slik både kulturens historie og dens fremtid."