Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Kjersti Hatland sist endret 2019-11-11T12:41:33+01:00

Universet er bygget opp av grunnstoffer og de fleste kjente stoffer er organiske forbindelser, det vil si forbindelser som består av karbon. Organisk kjemi er den aller største grenen av kjemien og spiller hovedrollen i livet på jorden.

Den har også en samfunnsmessig betydning av et enormt omfang gjennom framstilling av for eksempel legemidler, drivstoff, polymerer, sprengstoff, kosmetikk, hygieneprodukter og tusenvis av andre kjemiske produkter. Den organiske kjemien er involvert i skapelsen av verdier av tusenvis av milliarder kroner på verdensbasis hvert år.

Jarle Diesen forteller her om overgangen fra alkymien, og hvordan organisk kjemi oppstod som en egen vitenskapelig disiplin. Han ser på noen av de viktigste milepælene i den organiske kjemien, og hvilken betydning den spiller i det moderne samfunn.

Diesen er førsteamanuensis på Institutt for bio- og kjemiingeniørfag ved HVL. Han har fått lærebokprisen 2017 fra Universitetsforlaget for boken Organisk kjemi (skrevet sammen med Alexander Sandtorv). Boken er den første læreboken på norsk om organisk kjemi siden 2. verdenskrig. Diesen mottok årets foreleser-pris ved Høgskolen høsten 2012.

Akademisk lunsj arrangeres i samarbeid med Universitet i Bergen, Høgskulen på Vestlandet og Norges Handelshøyskole.