Hopp til hovedinnhold
av Kjersti Hatland sist endret 2022-08-03T11:38:01+01:00
Har du lyst til å prøve å dyrke frem noe spiselig der hjemme? Bybonde Ida Kleppe gir inspirerende tips og triks til dyrking av mat i vinduskarmen, på balkongen, og i hagen.

Lær hvordan du kan få til velsmakende reddiker, sukkererter, små tomater og snacksagurk.

Bybonden intervjues av litteraturformidler og frøbibliotekar ved Bergen Off. Bibliotek, Kristi Guldberg.

 

Bybondens boktips 

Når du skal velge gode bøker om dyrking, er Ida Kleppe først og fremst opptatt av at du må finne bøker som er tilpasset norske forholdSkal du prøve deg på å dyrke din egen mater det lurt å velge noe du liker å spise, og som det er gode forutsetninger for å få til der du borSelv har hun to bøker hun sverger til, og som hun varmt anbefaler til andre: 

Kjøkkenhage - dyrk økologisk for norsk klima av Kirsty McKinnon (2011, Tun forlag).   

Denne boka bruker Bybonden nærmest som ebibel og et oppslagsverkHer finner du enkle, praktiske råd, og alt er gjennomførbart og tilpasset norske forhold. Grønnsakene som omtales er sorter vi kjenner godt til, og har mulighet for å få til med godt resultat også som nybegynnere.  

Jordboka – det fantastiske universet undeføtene våre av Dag Jørund Lønning (2017, Forlaget Nyskaping) 

Det er egentlig jorden vi dyrker, ikke planten, minner Bybonden oss på. Det å legge til rette for riktige jordforhold er helt avgjørende for å lykkes med dyrking. Heldigvis ser det ut til at folk er blitt mer opptatt av jord og kompost de siste årene. I

Ida Kleppe anbefaler Jordboka av professor Dag Jørund Lønning for de som har lyst å sette seg mer inn i temaet. Har du lyst til å grave deg ytterligere ned i moldens hemmeligheter kan du også sjekke ut Jordboka 2 og Kompostboka av samme forfatter.