Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.
av Kjersti Hatland sist endret 2020-05-01T12:34:47+02:00

Komme til orde er en politisk retorikkhistorie som strekker seg fra 1814, med taler i patriotisk begeistring om frihet og mannsmot, til gjennomslaget for kvinners stemmerett i 1913. Hvem sto fram, hvordan ytret de seg, og hvilken kultur var de omgitt av? Anders Johansen viser at erobring av ytringsfrihet og stemmerett er lite verdt om man ikke samtidig kan gjøre seg gjeldende som en myndig samtalepartner som blir hørt og respektert. Komme til orde handler om fordeling av retorisk makt og avmakt – et tema som bør tas på alvor også av de som interesserer seg for vår egen tids samfunnsdebatt.

Anders Johansen er professor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen. Han er utdannet sosialantropolog ved samme sted. Hans forskningsinteresser er orientert mot persepsjonshistorie, globalisering og nasjonal kultur og historiske og komparative tilnærminger til folks bevissthet om tid.

I 2008 ble han tildelt Språkprisen fra Språkrådet, for fremragende bruk av norsk språk i sakprosa. I 2010 ble han også utnevnt til Norges andre professor i sakprosa.

Opptak fra Bergen offentlige bibliotek den 16. april 2020.