Hopp til hovedinnhold
av Kjersti Hatland sist endret 2022-08-03T12:11:54+02:00
Skribent og spaltist i Morgenbladet, Mohamed Abdi, møter kritiker i Klassekampen, Eivind Myklebust, til samtale.

James Baldwin og Ta-Nehisi Coates nevnes stadig oftere i samme åndedrag, og det er kanskje ikke så rart. Begge har skrevet essays til yngre, mannlige familiemedlemmer om virkeligheten som møter svarte amerikanere i deres samtidige USA - Coates i uttalt tradisjon etter Baldwin.

James Baldwin var sentral i borgerrettighetsbevegelsen på 60-tallet, noe som speiles i dokumentarfilmen ”I am not your negro” (2016) og det store nedslagsfeltet for essayet ”The fire next time”. Coates har på sin side skrevet essaysamlingene ”The beautiful struggle”, ”Between the world and me" og "We were eight years in power", der sistnevnte samler tekster utgitt i løp av Obamas presidentskap. I løpet av få år har Ta-Nehisi Coates etablert seg som en toneangivende kritisk stemme.

Hvilket slektskap finnes mellom Baldwin og Coates, og hva skriver de om identitet, tilhørighet, vold og utsatthet for ikke-hvite mennesker? På hvilke måte gir tankene deres gjenlyd i USA og Norge i dag, og hvilke idéer kan vi bruke for å reflektere over større tema og spesifikke hendelser som farges av rasisme?

Ordstyrer er bibliotekets egen Ida Amalie Svensson.