Hopp til hovedinnhold

Frie e-bøker

Det finnes mange nettsider som har e-bøker en fritt kan lese på nett eller laste ned, her finner du noen gode steder å begynne.

Fritt tilgjengelige e-bøker

Det finnes flere nettsteder som tilbyr fritt tilgjengelige e-bøker både på norsk og andre språk. Det er særlig snakk om eldre bøker, der opphavsretten er utløpt, men det finnes mange godsaker blant dem.

Litt om de ulike tjenestene

Bokhylla.no er Nasjonalbibliotekets portal for digitalt materiale. Bokhylla inneholder over 210 000 norske bøker utgitt før år 2001. Disse kan en lese på nett, i tillegg har Nasjonalbiblioteket 25 000 eldre titler en kan laste ned i PDF-format og rundt 60 titler i EPUB.

Bibliotekets katalog har lenker direkte til bøkene som er tilgjengelig som e-bok. Se etter "Les på nett"-lenken når du ser på boken i katalogen:

Les e-bok

Bokselskap.no har digitalisert over 250 norske tekster. Her finner en Ibsen, Bjørnson, Kielland, Lie, Collett, Undset, Skram og mange flere.

epub.no har laget en god oversikt over frie norske e-bøker. Her finner en over 270 klassiske verk, blant annet Faderen av Bjørnson og Soga um Gunnlaug Ormstunge. E-bøkene er både i EPUB og mobi.

Nasjonalbiblioteket har lagt ut 40 sentrale norske verker i EPUB-formatet.

Bergen Off Bibliotek har digitalisert alle verkene etter Nordahl Grieg.

Project Gutenberg er en portal der engelskspråklige bøker blir gjort tilgjengelige etter at opphavsretten er gått ut.

Project Runeberg er et tilsvarende prosjekt som Project Gutenberg med skandinavisk fokus.

Litteraturbanken har over 1000 svenske klassikere i EPUB og PDF, bøkene kan også leses på nett.

LibriVox kan man laste ned lydbøker. Mange av bøkene er hentet fra Project Gutenberg, men her fins også bøker fra andre kilder.

The Online Books Page er en oversikt over tilgjengelige frie e-bøker og kataloger over slike.

Med Google Books kan man søke på ord i en bok, og finne frem til hvor man kan få tak i den. Fungerer best for engelskspråklige bøker.