Hopp til hovedinnhold
av Reidar Storaas BT 1993 — sist endret 2016-09-17T02:10:02+02:00
Hos Grieg-familien på Landås dukket det en dag opp en rytter på en stolt araberhingst. Det var Ole Bull, en eventyrgud unge Edvard hadde drømt om. Nå steg guden av sin hest og gikk omkring i stuen og hilste på alle.

Edvard var så spent at ”da hans høyre hånd berørte min, gikk der som et elektrisk støt gjennom meg”. Men så begynte han å spøke og vitse. Da gikk det opp for beundreren at guden var et alminnelig menneske...

Den berømte fiolinvirtuosen ville høre unge Grieg spille. Edvard gjorde sitt beste ved klaveret. Og Bull var klinkende klar: Gutten skulle til Leipzig for å studere musikk. Autoriteten hadde talt.

Slik forteller Edvard Grieg historien om hvordan talentet ble oppdaget. Bull fikk æren for at han kom ut av puggeskolens klør og sendt til Tyskland for å studere. Ikke et ord om at faren på dette tidspunkt allerede har meldt gutten ut fra Tanks fordi han skal ”utdanne seg til musicus”. Foreldrene var nok fullt på det rene med guttens uvanlige musikalske evner. Gesine Grieg hadde selv vært pådriver i sønnens utvikling. Hun var en fagkyndig person med innsikt nok til å forstå guttens begavelse. Veien å gå må også ha stått klart for Edvard selv. Tempoet ble bare skrudd opp da Ole Bull-vinden feiet inn over Landås.