Hopp til hovedinnhold
av Camilla Grindheim Larsen sist endret 2024-06-28T14:24:45+02:00
Det er et stort øyeblikk når Bergen Offentlige Bibliotek nå mottar en rekke håndskrevne brev signert Nina Grieg. Brevene eies av Kode og skal oppbevares trygt sammen med Griegsamlingen på biblioteket.

Griegsamlingen inneholder en rekke brev, noter og andre dokumenter som ble testamentert til biblioteket av Edvard Grieg før hans død. Brevene fra Nina Grieg som ble funnet nå, er datert etter at mannen var gått bort, og ble skrevet mens hun levde sine eldre dager i København.

Brevene kan gi oss ny kunnskap om Nina Grieg. Det er av stor betydning for den norske kulturarven at vi nå har tilgang på alt dette skrevne materialet. Med dette funnet startes det også et nytt forskningsprosjekt om Nina, og brevene skal transkriberes av Nina Grieg-forsker Monica Jangaard fra Kode.

Nina Grieg var en stor del av suksessen til Edvard Grieg. Han komponerte musikken sin med tanke på at Nina skulle synge. De opptrådte sammen og Nina var kjent for et bredt repertoar.

Til stedet på overrekkelsen var byråd for næring, kultur og idrett, Reidar Digranes (Sp), bibliotekdirektør Julie Andersland, kurator Johannes Holtmon fra Kode og direktør for komponisthjemmene Christian Grøvlen. 

Se innslag på Dagsrevyen om funnet av brevene (12. Grieg brev)