Hjelpesider og kontakt

Har du spørsmål eller noe du trenger hjelp til? Det er flere måter du kan kontakte biblioteket på, og samtidig mange muligheter for å løse oppgavene selv.

Har du spørsmål om lån og reserveringer?


Du kan logge inn i Mitt bibliotek for å:

  • fornye lånene dine
  • reservere nye titler
  • finne ut hvilken plassering du har i køen på boken du har bestilt
  • unngå å få hentemelding i ferien (Tips: Du kan pause bestillingen.)

 


Ønsker du lånekortet ditt på mobilen?

Det er fullt mulig å få lånekortet ditt som mobil-app på din smarttelefon. I tillegg til å få tilgang til din strekkode som du bruker ved utlån i biblioteket, kan du i mobilappen Bibliofil selv bestille bøker, forlenge lån, få tilgang til elektroniske aviser, samt mye mer.

Appen Bibliofil finner du du her om du har Android-telefon/nettbrett og her om du bruker iPhone eller iPad.


Låne e-bøker og e-lydbøker?

Ønsker du å låne gratis e-bøker og e-lydbøker til mobilen eller nettbrettet ditt? Det kan du enkelt gjøre ved å laste ned bibliotekets app BookBites.

Les mer om hvordan du kommer i gang.


Informasjon til skoler og lærere

Trenger klassen din tips om noe nytt og spennende å lese? Eller vil dere finne noe selv? Ta med klassen din på besøk! Våre avdelinger tar i mot besøk av klasser. Opplegget er fleksibelt, det tilpasses den enkelte klasses behov og ønsker. Les mer om hva vi tilbyr.

Hvis klasser ønsker å komme på besøk setter vi pris på at det avtales i god tid med det aktuelle biblioteket

Lånekort

Lånekort for skoler og institusjoner

Her finner dere lånekortskjema for skoler, barnehager og andre institusjoner.

Skjemaet må fylles ut av leder og leveres på biblioteket.


Lånekort for barn/elever

Her finner dere lånekortskjema for barn som printes, fylles ut av foresatte og leveres til biblioteket.

For at vi skal få tid til å lage lånekort til elevene, må skjemaene leveres til biblioteket senest tre dager før besøket.


Utleie/rombooking på Hovedbiblioteket

Gå til egen side for rombestilling her. 


Ofte stilte spørsmål

Kan jeg låne uten lånekort?

Alle må registrere som låner og få lånekort før de kan låne noe. NB: Om du har vært på et bibliotek, et skolebibliotek eller et universitetsbibliotek tidligere, så har du sikkert blitt registrert som låner, som betyr at du også "har" et lånekort.

Kortet må likevel registreres hos oss og gyldig legitimasjon med fødselsnummer og bilde må fremvises.


Hvordan kan jeg få lånekort?

Du må ha en adresse i Norge. Du kan registrere seg gjennom Bibliofil-appen vår, på nettsidene våre eller ved å fylle ut et skjema på biblioteket. For å få utlevert et fysisk lånekort må du møte opp på biblioteket og vise gyldig legitimasjon med fødselsnummer og bilde. Barn under 15 år må ha underskrift fra foresatt. Man må ha begynt på skolen før man kan få lånekort.

NB: Har du nasjonalt lånekort fra annet bibliotek kan det også brukes hos oss, men det må først registreres i vårt lånerregister. Det er også mulig å få et lånekort uten persolig oppmøte. Da bruker du IDporten som identifikasjon ved registrering. Lånekortet vises i appen.


Glemt eller mistet lånekortet?

Lånekortet finnes i Bibliofil-appen. Om du ikke har mulighet til å bruke appen kan du låne uten lånekort ved å vise gyldig legitimasjon. Ved mistet fysisk lånekort, kan du få et nytt gratis.


Hva er PIN-koden min?

Ved utstedelse av lånekort lages det en firesifret PIN-kode. Om du har glemt PIN-koden din kan du ta kontakt med personalet, vise legitimasjon og få tilsendt en ny PIN-kode, eller logge deg inn på Min side og endre PIN-kode under Min profil.


Hva forplikter jeg meg til som låner?

Som låner forplikter jeg meg til å behandle materialet pent, levere det innen innleveringsdatoen, å erstatte skader på, eller tap av materiale og å følge bibliotekets reglement.


Jeg har reservert en bok, hvordan henter jeg den?

Når materialet du har reservert blir tilgjengelig for deg får du tekstmelding, e-post eller brev i posten. Reservert materiale blir stående i 7 dager. NB: Nye bøker med lang reservasjonskø får kortere lånetid (14 dager). De kan også være tilgjengelig som 10-dagers lån.


Jeg har lånt materiale på et annet bibliotek, kan jeg levere det hos dere?

Ja, det man har lånt på andre bibliotek i Norge kan leveres hos oss.

Unntak:

  • man kan ikke levere materiale som tilhører skolebibliotek i Bergen
  • man kan ikke levere materiale som tilhører fag- og forskningsbibliotek i Bergen

Kan jeg levere bøker utenom åpningstiden?

Se oversikt om innleveringsmuligheter på ditt bibliotek.


Kan jeg få påminnelse når jeg skal levere?

Du kan registrere epostadressen din og be om påminnelse på Mine sider, i Bibliofil-appen eller over disk på biblioteket. Påminnelse blir sendt ut 3 dager før innleveringsfristen.


Hva koster det å levere for sent?

Hvis lånefristen overskrides, blir det sendt purring via e-post eller vanlig post, og dette medfører et gebyr på kr. 50,- per utsendte purring.
Det purres inntil to ganger per lån (dvs. for hvert utlånte materiale) – etter dette blir det sendt erstatningskrav for det aktuelle lånet.
Hvis du har flere enn to utestående purringer for minst to forskjellige lån, stiger det totale purregebyret med kr. 50,- per purring.

Purregebyr kan betales på Mine sider med bankkort knyttet til Visa, MasterCard, MobilePay, Vipps og BankAxess.


Fra purring til regning

Dersom du ikke leverer materialet etter 2. gangs purring anses materialet for tapt, og saken sendes til LRS Innkreving (tidligere Kemneren i Bergen) for innkreving.

Se Bergen kommune:


Jeg har fått regning fra LRS Innkreving (tidligere Kemneren i Bergen), hva gjør jeg?

Om du har fått krav om erstatning fra LRS Innkreving kan du ikke erstatte boken på biblioteket. Faktura betales til LRS Innkreving.
NB: Om du fremdeles har materialet så kan du levere det på biblioteket for å unngå å måtte betale regningen. Dette må gjøres innen 45 dager fra når LRS Innkreving sendte regningen. Om det har gått lengre tid, vil hver sak vurderes individuelt.

En mer fullstendig liste over forskjellige priser på dette finnes lengre ned på siden.


Jeg har betalt erstatningskrav, men jeg fant boken. Kan jeg levere den på biblioteket og få pengene tilbake?

Nei, har du betalt regning til LRS Innkreving (tidligere Kemneren i Bergen) for erstatning av bok, så er boken din. Biblioteket kan gjøre unntak hvis materialet er sjeldent eller har lokalhistorisk verdi.


Det jeg lånte er blitt stjålet, hva gjør jeg?

Om du har vært så uheldig å blitt frastjålet materiale lånt på biblioteket, så må du dessverre betale for det enten hos oss eller gjennom Agresso/Kemner og få tilbake beløpet på en eventuell forsikring. 


Jeg har betalt erstatningskrav, men jeg fant boken. Kan jeg levere den på biblioteket og få pengene tilbake?

Nei, har du betalt regning til LRS Innkreving (tidligere Kemneren i Bergen) for erstatning av bok, så er boken din. Biblioteket kan gjøre unntak hvis materialet er sjeldent eller har lokalhistorisk verdi.


Trådløst nett på biblioteket?

Det er trådløst nett i alle bibliotekets etasjer og på alle filialene. Passord blir tilsendt på SMS. Innlogging gjelder det i 30 dager.


Kan jeg låne pc på biblioteket?

På hovedbiblioteket og på Loddefjord og Oasen bibliotek er det mulig å låne en stasjonær pc. Lånetiden er maks to timer. På hovedbiblioteket og på enkelte filialer er det også mulig å låne bærbare Chromebooks (laptop) til bruk på biblioteket dersom du har lånekort.


Blir passordene mine husket på pcene etter bruk?

Hverken eposter, passord eller netthistorikk blir lagret på pcene. NB: Alt blir slettet fra maskinen etter du er automatisk avlogget. Om du jobber med dokumenter lokalt må dette lagres på en minnepenn eller på eposten din før utlogging.


Kan jeg skrive ut, skanne eller sende faks på biblioteket?

Man kan skrive ut, skanne og kopiere på biblioteket, bortsett fra Sletten BIblab. Se Print ut med Princh.

Det er kun lov til å skanne til egen epost. NB: Faks er ikke mulig på noen av våre bibliotek.

Priser:

  • Utskrift: 5,- kr. per side
  • Skanning: gratis

 


Har du spørsmål om arrangement, besøk eller andre tjenester?

Om du ikke fant det du trenger hjelp til kan du kontakte oss ved å fylle ut kontaktskjema.


Ønsker du å ta kontakt med oss via telefon?

Har du andre spørsmål kan du ringe sentralbord på:

55 56 85 00

(mandag-fredag kl. 10:00 - 14:00)

Handler forespørselen om lån/utlån/fornyelser, ha ditt lånenummer klart.