Hopp til hovedinnhold

Hjelpesider og kontakt

Har du spørsmål eller noe du trenger hjelp til? Det er flere måter du kan kontakte biblioteket på, og samtidig mange muligheter for å løse oppgavene selv.

Du kan få Bibliofil-appen på mobil

Har du spørsmål om lån og reserveringer?

Du kan logge inn i Mitt bibliotek for å:

  • fornye lånene dine
  • reservere nye titler
  • finne ut hvilken plassering du har i køen på boken du har bestilt
  • unngå å få hentemelding i ferien (Tips: Du kan pause bestillingen.)


Kontakt oss på skjema eller telefon

Kontaktskjema

Har du spørsmål om arrangement, besøk eller andre tjenester?

Du kan enkelt få svar av oss ved å fylle ut kontaktskjema.

Ring oss på 55 56 85 00

Ønsker du å ta kontakt med oss via telefon?

Da kan du ringe vårt sentralbord på: tlf 55 56 85 00

(mandag-fredag kl. 10:00 - 12:00)

Handler forespørselen om lån/utlån/fornyelser, ha ditt lånenummer klart.OFTE STILTE SPØRSMÅL

Kan jeg låne uten lånekort?

Alle må registrere som låner og få lånekort før de kan låne noe. NB: Om du har vært på et bibliotek, et skolebibliotek eller et universitetsbibliotek tidligere, så har du sikkert blitt registrert som låner, som betyr at du også "har" et lånekort.

Kortet må likevel registreres hos oss og gyldig legitimasjon med fødselsnummer og bilde må fremvises.


Hvordan kan jeg få lånekort?

Du må ha en adresse i Norge. Du kan registrere seg gjennom Bibliofil-appen vår, på nettsidene våre eller ved å fylle ut et skjema på biblioteket. For å få utlevert et fysisk lånekort må du møte opp på biblioteket og vise gyldig legitimasjon med fødselsdato og bilde. Barn under 15 år må ha underskrift fra foresatt. Barn må ha fylt 5 år før de kan få lånekort.

NB: Har du nasjonalt lånekort fra annet bibliotek kan det også brukes hos oss, men det må først registreres i vårt lånerregister. Det er også mulig å få et lånekort uten persolig oppmøte. Da bruker du ID-porten som identifikasjon ved registrering. Lånekortet vises i appen.


Glemt eller mistet lånekortet?

Lånekortet finnes i Bibliofil-appen. Om du ikke har mulighet til å bruke appen kan du låne uten lånekort ved å vise gyldig legitimasjon. Ved mistet fysisk lånekort, kan du få et nytt gratis.


Hva er PIN-koden min?

Ved utstedelse av lånekort lages det en firesifret PIN-kode. Om du har glemt PIN-koden din kan du ta kontakt med personalet, vise legitimasjon og få tilsendt en ny PIN-kode, eller logge deg inn på Min side og endre PIN-kode under Min profil.


Hva forplikter jeg meg til som låner?

Som låner forplikter jeg meg til å behandle materialet pent, levere det innen innleveringsdatoen, å erstatte skader på, eller tap av materiale og å følge bibliotekets reglement.


Jeg har reservert en bok, hvordan henter jeg den?

Når materialet du har reservert blir tilgjengelig for deg får du tekstmelding, e-post eller brev i posten. Reservert materiale blir stående i 7 dager. NB: Nye bøker med lang reservasjonskø får kortere lånetid (14 dager). De kan også være tilgjengelig som 10-dagers lån.


Jeg har lånt materiale på et annet bibliotek, kan jeg levere det hos dere?

Ja, det man har lånt på andre bibliotek i Norge kan leveres hos oss.

Unntak:

  • man kan ikke levere materiale som tilhører skolebibliotek i Bergen
  • man kan ikke levere materiale som tilhører fag- og forskningsbibliotek i Bergen

Kan jeg levere bøker utenom åpningstiden?

Se oversikt om innleveringsmuligheter på ditt bibliotek.


Kan jeg få påminnelse når jeg skal levere?

Du kan registrere epostadressen din og be om påminnelse på Mine sider, i Bibliofil-appen eller i skranken på biblioteket. Påminnelse blir sendt ut 3 dager før innleveringsfristen.


Hva koster det å levere for sent?

Hvis lånefristen overskrides, blir det sendt purring via e-post eller vanlig post, og dette medfører et gebyr på kr. 50,- per utsendte purring.
Det purres inntil to ganger per lån (dvs. for hvert utlånte materiale) – etter dette blir det sendt erstatningskrav for det aktuelle lånet.
Hvis du har flere enn to utestående purringer for minst to forskjellige lån, stiger det totale purregebyret med kr. 50,- per purring.

Purregebyr kan betales på Mine sider med bankkort knyttet til Visa, MasterCard, MobilePay, Vipps og BankAxess.


Fra purring til regning

Dersom du ikke leverer materialet etter 2. gangs purring anses materialet for tapt, og saken sendes til Økonomitjenester i Bergen kommune.

Se Bergen kommune:


Jeg har fått regning fra Økonomitjenester i Bergen kommune, hva gjør jeg?

Om du har fått krav om erstatningkan du ikke erstatte boken på biblioteket. Faktura betales til Økonomitjenester i Bergen kommune.
NB: Om du fremdeles har materialet så kan du levere det på biblioteket for å unngå å måtte betale regningen. Dette må gjøres innen 45 dager fra når Økonomitjenester i Bergen kommune sendte regningen. Om det har gått lengre tid, vil hver sak vurderes individuelt.


Jeg har betalt erstatningskrav, men jeg fant boken. Kan jeg levere den på biblioteket og få pengene tilbake?

Nei, har du betalt regning til Økonomitjenester i Bergen kommune for erstatning av bok, så er boken din. Biblioteket kan gjøre unntak hvis materialet er sjeldent eller har lokalhistorisk verdi.


Det jeg lånte er blitt stjålet, hva gjør jeg?

Om du har vært så uheldig å blitt frastjålet materiale lånt på biblioteket, så må du dessverre betale for det enten hos oss eller gjennom Agresso/Kemner og få tilbakeØkonomitjenester i Bergen kommune. 


Trådløst nett på biblioteket?

Det er trådløst nett i alle bibliotekets etasjer og på alle bydelsbibliotekene.


Kan jeg låne pc på biblioteket?

På hovedbiblioteket og på Loddefjord og Oasen bibliotek er det mulig å låne en stasjonær pc. Lånetiden er maks to timer. På hovedbiblioteket og på de fleste bydelsbibliotek er det også mulig å låne bærbare Chromebooks (laptop) til bruk på biblioteket dersom du har lånekort.


Blir passordene mine husket på pcene etter bruk?

Hverken e-poster, passord eller netthistorikk blir lagret på pcene. NB: Alt blir slettet fra maskinen etter du er automatisk avlogget. Om du jobber med dokumenter lokalt må dette lagres på en minnepenn eller på eposten din før utlogging.


Kan jeg skrive ut, skanne eller sende faks på biblioteket?

Man kan skrive ut, skanne og kopiere på biblioteket, bortsett fra Sletten BIblab. Se Print ut med Princh.

Det er kun lov til å skanne til egen epost. NB: Faks er ikke mulig på noen av våre bibliotek.

Priser:

  • Utskrift: 5,- kr. per side
  • Skanning: gratis