Hopp til hovedinnhold

Afrikansk litteratur

Anbefalte bøker av afrikanske forfattere.

Den forbudte elven av Chigozie Obioma

I Den forbudte elven møter vi en familie med seks barn. Denne historien handler først og fremst om de fire eldste brødrene. Boken starter med at den noe strenge faren har blitt omplassert på jobben og må flytte til en annen by. Sønnene utnytter dette og begynner å fiske sammen med noen nabogutter i den beryktede elven Omi-Ala. Det finnes utallige myter om alt det grusomme som skal ha skjedd der og guttene har på ingen måte lov til å være ved elven. På vei hjem fra elven en dag møter de Abulu, landsbyens original og galning, som fremsetter en grusom spådom om den eldste broren, en spådom som det skal vise seg er vanskelig for ham å leve med. I Nigeria er engelsk offisielt språk, men i Akure bruker de tre ulike språk. Obioma blander inn de andre språkene, Igbo og Yoruba, gjennom sang, dikt og dialog. Den forbudte elven er en vakker og vond historie om hva som holder en familie sammen og hva som ødelegger den, ispedd en dose politikk, historie og kultur.

Komme hjem av Yaa Gyasi

Komme hjem er en sterk fortelling som starter på 1700-tallet i det som nå er kjent som Ghana. Vi blir fortalt historien til to halvsøstre som ender opp med å følge hvert sitt spor. Deretter følger vi de to søstrene sine slektsledd fremover i tid, i annethvert kapittel. I Komme hjem er det mange navn å holde styr på, men heldigvis er det et slektskart fremst i boken. Gyasi klarer stort sett å skape engasjement for hver av karakterene og historiene til tross for det relativt korte sideantallet vi får om hver. Det er imponerende hvordan hun klarer å skrive en så fengende bok og samtidig gi oss en historietime over 400 år, fra 1700-tallet og frem mot i dag.

Born a Crime av Trevor Noah

Komiker og programleder Trevor Noah vokste opp i Sør-Afrika. Born a Crime handler om hans oppvekst både under og etter Apartheid. Tittelen spiller på at Noah har en svart mor og en hvit far, og dermed er et resultat av et forhold som var helt ulovlig da han vokste opp. Boken er delt inn i 18 historier fra både tidlig barndom og opp til han ble en ung voksen. De ulike historiene og episodene fra hans liv kommer i litt tilfeldig rekkefølge. Noen er høyst dramatiske som da Trevor, moren og lillebroren blir kidnappet etter at bilen deres får motorstopp, og blir tvunget til å slenge seg ut av kidnapperens bil i fart og løpe. Noen historier er hysterisk morsomme, som når en enkel rampestrek fra Trevor utløser at hele nabolaget tilkalles for å drive ut onde krefter fra huset deres. Trevor Noah er i dag programleder for et av de store talkshowene i USA, The Daily Show.

Min søster er seriemorder av Oyinkan Braithwaite

Min søster er seriemorder handler egentlig om akkurat det tittelen sier. Korede sin søster, Ayoola, ringer storesøsteren en kveld for å fortelle at hun trenger hjelp, for hun har drept kjæresten i selvforsvar. Og det er ikke første gang. Korede stiller opp, for er det noe sykepleieren kan, er det å rengjøre grundig og å fjerne alle spor. Korede begynner å se et mønster, og å innse at søsteren kanskje faktisk er nettopp en seriemorder. Men kjærestene var jo alle stygge mot henne, de slo, så det var selvforsvar, eller var det nå sånn det egentlig skjedde? Hun burde gå til politiet, men Ayoola er jo søsteren hennes, de står sammen i tykt og tynt. Alvoret synker virkelig inn når Ayoola begynner å date en mann Korede setter svært høyt. Boken er ikke først og fremst en krim, men er skrevet som en ganske vanlig historie om søskenforhold og livet i storbyen Lagos i Nigeria, med en mørk og annerledes vri. En fascinerende, humoristisk og fengende bok.

Vanære av J.M.Coetzee

David Lurie, en litteraturprofessor, må etter en affære med en ung kvinnelig student forlate jobben sin ved universitet da han nekter å unnskylde for det. Han er nedbrutt og reiser til sin datter Lucy som har flyttet til landsbygden der hun driver en gård. De to lever greit side om side selv om det er en viss distanse mellom dem. Dette til de en dag blir utsatt for et brutalt ran hjemme i huset. Etter dette forandrer de seg begge to, og avstanden mellom dem blir bare større. David prøver desperat å finne svar i litteraturen, men virker å miste seg selv mer og mer. Vanære viser hvordan maktbalansen har forandret seg i Sør-Afrika etter Apartheid. Den hvite litteraturprofessoren som har vært på toppen av verden er nå redusert til mann som ikke på noen måte verken kan beskytte eller forstå sin egen datter. Samtidig får den svarte bonden Petrus, som eier nabogården stadig mer makt. Her er det mye som vises og ikke fortelles i en bok som også er ganske medrivende.