Alt du trenger å vite om egg - og litt til!

av Vibeke Garrod sist endret 2021-07-14T10:22:03+02:00
En hel bok bare om egg? Ja, hvorfor ikke.
Christopher Sjuve

Egg: alt du trenger å vite

Spetakkel Forlag, 2017, Norge
voksen

Egget kom først, så vet vi svaret på det spørsmålet. Det er også helse i hvert egg, kan vi lese her. Det finnes for eksempel ingen annen matvare som inneholder så mange næringsstoffer. Egget mangler kun C-vitamin, for å dekke alle behov for vekst og vedlikehold av menneskekroppen. Så hvis du altså spiser et egg og en appelsin, ja da kommer du langt. 

I denne boka kan du lese litt om hønas opprinnelse, at hun er et jungeldyr fra Sørøst-Asia. Til å begynne med la hun egg kun én gang i året, det er et godt stykke fra dagens eggfabrikker. Det var romerne som først begynte å spise egg for alvor, men etter Romerrikets fall, forsvant nesten høna, hanen og kyllingen fra dagliglivet. Men heldigvis kom fjærkre sterkt tilbake. I Norge dukker det opp haner i litteraturen via Den eldre Edda, og det barske norske klimaet ga oss hardføre høner.  

Det er mange deilige oppskrifter du kan prøve deg på her; hva med Piperade? Scotch eggs? Eggs florentine? For ikke snakke om dessertene! Karamellpudding, brioche og churros. Churros! 

Fun facts om egg får vi også, for eksempel grunnen til at noen høner verper brune egg. Eller kan det smake med en henvisning til en doktorgradsavhandling i molekylær gastronomi om emulsjon? Emulsions from a culinary perspective: the case of hollandaise sauce and its derivatives. Alt man kan lese seg opp på!