Hopp til hovedinnhold

Alt etter havet

av Mona Fonnes — sist endret 2023-04-19T14:06:55+02:00
Dystopisk arbeiderroman
Lasse W. Fosshaug

Alt etter havet

Flamme forlag, 2017
voksen

På den ene siden er dette en arbeiderroman fra Årdal. På den andre siden er det en dystopi om en katastrofe i nær fremtid i Russland. Jeg har aldri vært borti en slik sjangerblanding før, og ble veldig interessert i konseptet og imponert over boken.

Fosshaug er en ny forfatter for mange av oss, men dette er hans tredje bok. Det skrives mange dystopiske bøker for tiden. Dystopier er bøker som handler om en fremtid hvor verden har blitt et verre sted, ofte enten på grunn av en kollaps, f.eks. naturkatastrofe, eller på grunn av diktaturer som styrer med jernhånd. George Orwells klassiker 1984 er en dystopi, og det er også f.eks. Hungergames-bøkene og Tjenerinnens beretning/A handmaids tale.

Jeg leser mange dystopier. Det er en interessant sjanger fordi bøkene kan advare oss mot mulige fremtidige farer, samtidig som de forteller mye om samtiden. Hva frykter vi nå? Hva risikerer vi i fremtiden med måten vi lever på i dag? Dystopier kan være svært urealistiske, eller veldig nært vår egen virkelighet. Alt etter havet er av den sistnevnte typen.

Vi møter en russisk mann, Ivan, som dukker opp ved Årdal og ønsker å begynne å jobbe på aluminiumsverket. Han får et sted å bo, og blir kjent med jobben og kollegaene sine. Samtidig aner vi at noe er på ferde. Hvorfor er Ivan der? Hvorfor vil han absolutt jobbe i Årdal?

Boken er delt i tre deler, der den første er i Årdal, den andre er i Moskva, og den tredje er tilbake i Årdal. I del to av boken får vi høre om Ivans forhistorie i Russland, og vi kan sette sammen deler til en forståelse av hva som har skjedd. Boken er bare på 164 sider og har et enkelt språk, men det er likevel en kompleks bok som leseren kan få mye ut av. Jeg liker denne kontrasten mellom form og innhold. Det er også kontraster i handlingen: Mellom Årdal og Moskva, og mellom fortid og nåtid. Kan Ivan forbli den samme i to så ulike miljøer og virkeligheter? Boken sier også noe om Norges ansvar overfor resten av verden. Vi er tross alt et rikt og privilegert land. Hvordan kan våre handlinger få konsekvenser i fremtiden?

I Alt etter havet er det mange temaer en kan ta tak i, for eksempel parforhold, kollegafellesskap, identitet, teknologi og etikk. Kanskje du er med i en lesesirkel og dere kan lese denne? Boken passer for deg hvis du er villig til å strekke deg litt utover virkeligheten i dag, og bli med på en tenk-om-tur til vakre Årdal.

 

Først publisert i Åsane Tidende.