Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Avklaringene

av Anne Marie Morvik sist endret 2020-03-31T13:31:19+02:00
Lahlum med ny krimhelt.
Hans Olav Lahlum

Avklaringene

Cappelen Damm, 2019, Oslo
978-82-02-63995-2
voksen

Avklaringene er skrevet av Hans Olav Lahlum. Han har skrevet flere biografier, bøker om sjakk og krimserien om K2 og Patricia. Denne boken er en frittstående bok som handler om den stille, rolige 22-årige idéhistoriestudenten Vegard. I motsetning til krimserien om K2 som er tilbake i tid (60-70-tallet), er vi i nå i nåtid, nærmere bestemt 2012. Vegard får en telefon fra Hamar sykehus om at faren hans er påkjørt og kritisk skadd. Bilen som kjørte på ham er sporløst forsvunnet og omstendighetene er uklare. Vegard er faren sitt eneste barn og han blir nå arving til flere millioner, og han bestemmer seg for å finne ut hva som skjedde med faren. Han har alltid vært en stille, rolig og snill far, og også veldig privat om seg og sitt. Underveis i etterforskningen finner Vegard ut flere ting om faren som han aldri hadde kunne forestilt seg eller visst om. Blant annet at han var involvert i et drap som skjedde for 25 år siden. I 1987 ble faren sin daværende kjæreste drept da de var på hyttetur sammen med fem andre personer. Vegard blir også kjent med niesen til farens avdøde kjæreste, Marion Amalie og sammen jakter de på sannheten om hva som skjedde i 1987. Hun er masterstudent i litteratur og strør om seg med Olav Duun sitater hele tiden.  

Jeg har lest alle bøkene om radarparet K2 og Patricia og jeg kjenner igjen den gammelmodige måten Lahlum skriver på. Også hovedpersonene i denne boken har en væremåte og et tankesett som hører hjemme i en tidligere generasjon, men likevel likte jeg bokenVegard og Marion Amalie diskuterer en del fra idéhistorien opp gjennom tidene og tema som tas opp er eksistensielle spørsmål som hvem er vi, hvor skal vi, hvor kommer vi fra, hva former oss og så videre. Far-sønn forhold er også et tema og hvor godt kjenner du egentlig foreldrene dine? Hva vet du om dem og deres liv før deg? Tittelen “Avklaringene” antyder og at det trengs å få avklart situasjoner som hovedkarakterene er i for å kunne avslutte noe, for så å gå videre i livet.  

Lahlum sier at han skal skrive flere bøker om K2 og Patricia, men at det blir noen år til neste bok i serien kommer.  Han planlegger også flere bøker om idéhistoriestudenten Vegard.