Hopp til hovedinnhold

Krimtips

Liker du en god krim? Under finner du lesetips for enhver smak!
Foto: Aaron Burden / Unsplash

Skribenter: Karen Rosenstock, Ragnhild Sæther, Kirsten Kvalvågnes, Anne Marie Morvik og Mona Fonnes.

Mysteriet på Asthall, av Jessica Fellowes (2018)

bilde1.jpg

Historisk krim

Jessica Fellowes er en britisk forfatter, mest kjent for Downton Abbey bøkene. Mysteriet på Asthall er en historisk krimroman fra 1920 tallet som bygger på faktiske hendelser. I 1920 blir sykepleieren Florence Nightingale Shore funnet myrdet på toget til Brighton. Shore var guddatteren til selveste Florence Nightingale og hun hadde mottatt flere medaljer for sin utøvelse som sykepleier under 1. verdenskrig. Mordet på Shore er aldri blitt oppklart. I denne boken møter vi Louisa Cannon som kommer fra fattige kår. Hun drømmer om å unnslippe London, fattigdommen og sin brutale og undertrykkende onkel. Via bekjentskaper får hun jobb som barnepike hos familien Mitford på Asthall Manor i Oxfordshire. Her får hun adgang til en ny og fortryllende verden, og hun blir god venn med den eldste av barna i familien, den sektstenårige Nancy som er eventyrlysten og elsker å skrive. Mitfordfamilien er en kjent engelsk familie som har levd, de bestod av mor, far, en sønn og og seks døtre. Det er særlig døtrene som er kjent for ulike skandaler. Louisa Cannon som befant seg på togstasjonen da Florence Shore blir funnet myrdet tror at hun har sett noe, og sammen med Nancy og Guy som er politimann på jernbanen prøver de å løse saken og finne morderen

Dette er den første boken i en serie på seks der vi skal følge de berømte Mitford søstrene og virkelige uoppklarte drap. Vi blir godt kjent med hovedpersonen Louisa og tiden hun lever i, ettervirkningene etter 1. verdenskrig, etterkrigstiden, de sosiale forskjellene mellom herskap og tjenere, rike og fattige. Det er en egen stemning i denne boken, nesten litt Agatha Christie-aktig og den  inneholder både drama, kjærlighet og mye historie. Jeg både liker og har sympati med Louisa og jeg ser fram til å følge henne videre i livet i de neste bøkene.

Lewis-trilogien, av Peter May (2017-2018)

bilde2.jpg

Refusert suksess

Svarthuset er den første boken i Lewis-trilogien av den skotske forfatteren Peter May. Hovedpersonen, politimannen Fin Macleod er bosatt i Edinburgh, han har nylig mistet en sønn og er nyskilt. Da det skjer et bestialsk mord på Isle of Lewis på Ytre Hebridene, som ligner et mord begått i Edinburgh noen måneder tidligere, blir Fin sendt til øyen. Fin er oppvokst her og mordetterforskningen blir en reise tilbake til oppveksten hans og livet før Edinburgh. Fin treffer igjen mange gamle kjente, både venner og ekskjæresten Marsaili fra ungdommen. Vi får høre mye om barndommen og ungdomstiden til Fin, som ikke var enkel,  men også mye om Hebridene generelt. Etterhvert som fortiden kommer for dagen blir Fin konfrontert med hendelser som han helst vil glemme.

Lewismannen er bok nummer to i trilogien. Fin har sluttet i Edinburgh politiet og reist til Isle of Lewis for å bosette seg der. Han bor i telt på stranden og prøver å bygge opp igjen barndomshjemmet sitt og bedre forholdet til Marsaili og sønnen hennes. Da liket av en ung mann blir funnet i torvmyren blir Fin en del av etterforskningen og da det viser seg at Tormod Macdonald, Marsailis far har tilknytning til liket blir godt skjulte hemmeligheter avdekket. Macdonald er blitt dement og kan ikke gjøre rede for forbindelsen til liket i torvmyren, men vi får likevel innblikk i tankene hans. Han forteller både fra fortiden og nåtiden og historien som rulles opp er ganske hjerteskjærende med både foreldreløse barn og overgrep.

Lewisbrikkene er den tredje boken i trilogien. Fin har fått jobb i et privat vaktselskap på øyen og skal etterforske ulovlig jakt og fiske. Under etterforskningen treffer Fin på bestekameraten Whistler fra ungdomstiden som nå er blitt en einstøing og krypskytter. Sammen finner de et lik i et gammelt flyvrak og hemmeligheter kommer for dagen og alle brikkene faller på plass.

Alle tre bøkene er foruten å være kriminalromaner også oppvekstromaner. Vi får hele livshistorien og familiehistorien til Fin Macleod. Bøkene inneholder også interessante fakta og historier om Hebridene.Vi får vite hvordan det er å vokse opp på en liten, isolert øy langt ute i havgapet. På denne lille øyen var det blant annet veldig mange ulike kirkesamfunn og det var både protestanter og katolikker. På grunn av det værharde klimaet og det faktum at mange av øyens innbyggere var fiskere var det mange enker og foreldreløse barn. Stemningen og miljøet i boken er meget godt skildret, jeg kan se øyens natur, landskap og menneskene for meg. Vær og vind spiller også en stor rolle i bøkene til Peter May. Hver gang spenningen og dramatikken stiger forandrer været seg og det blir uvær og meterhøye bølger. Og når ting roer seg, blir været også bedre og solen titter fram og vinden løyer. Det skaper en stemning og atmosfære som gjør at jeg får lyst til å besøke Hebridene. Jeg synes at bøkene var spennende og underholdende og jeg vil anbefale dem på det varmeste. Hver bok har en avslutning og mordgåtene blir oppklart, men etter min mening bør de leses kronologisk fordi du da får en bedre forståelse av personene og deres handlinger. Det er rart å tenke på at trilogien ble refusert fra alle de største britiske forlagene og siden utgitt i Frankrike, forfatterens nåværende hjemland, der de gjorde stor suksess.

Bjørnen, av Gard Sveen (2018)

bilde3.jpg

Spionthriller

Gard Sveen debuterte i 2013 med Den siste pilegrimen. Han har hittil utgitt 4 bøker i denne serien om politimannen Tommy Bergmann. Han er ikke beskrevet som en spesielt sympatisk person i de første bøkene, men i Bjørnen er han mer spiselig. Høsten 2016 blir spiondømte Arvid Storholt funnet drept i huset sitt sammen med konen. Storholt var kjent som Norges største spion og fikk strafferabatt fordi han gav opplysninger om en annen sovjetisk agent. Noen måneder før dette drapet blir liket av en ung kvinne funnet i en innsjø i Enebakk. Liket bærer preg av å ha lagt der lenge og kvinnens identitet er ukjent. Noen uker etter begravelsen ligger det blomster på graven hennes og Tommy Bergmann blir kontaktet av Politiets sikkerhetstjeneste. De tror hun kan være en ung øst-tysk kvinne som hoppet av i Norge og som forsvant i 1982. Hun hadde et forhold til en gift mann som het Bjørn og som angivelig var spion. Tommy Bergmann må nøste opp i saken som har røtter tilbake til den kalde krigen. Forfatteren Gard Sveen er tidligere seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet og har innsikt i temaet han skriver om. Boken veksler mellom nåtid og fortid og jeg synes det er en troverdig spionthriller med en litt treg start før den tok av.

Isbjørngåten, av Hans Olav Lahlum (2018)

bilde4.jpg

Klassisk krimdrama

Forfatteren Hans Olav Lahlums første krimroman Menneskefluene ble utgitt i 2010. Her blir vi introdusert for politimannen Kristian Kolbjørnsen, alias K2 og hans hemmelige rådgiver Patricia som etterhvert blir kjæresten hans. Settingen i bøkene hans er i Oslo og tilbake i tid. I den første boken er det 1968 og i den åttende Isbjørngåten er vi kommet fram til 1973, som er forfatterens fødeår. Fredag 18. mai 1973 forsvinner 16-årige Jørgen Magnus Kvamme sporløs på vei hjem fra skolen. Moren hans er enslig og det er strengt hemmelig at faren hans er den mektige forretningsmannen Bjørn Christopher Fabricius som var en kjent motstandsmann under 2. verdenskrig. K2 blir satt på saken og får som vanlig hjelp av Patricia og etterforskningen avdekker en 40 år gammel uoppklart kidnapping fra 1933, da ble Fabricius førstefødte sønn kidnappet fra soveværelset sitt. Lahlums historier foregår før mobil og data ble oppfunnet så her er det de “små grå” som må brukes, som Agatha Christies Hercule Poirot ville sagt. Det er med på å skape en egen nostalgisk stemning og jeg synes at dette er en av de beste bøkene i serien hittil.

Ikke et lik for mye, av Jørgen Jæger (2018)

bilde5.jpg

17 noveller

Jørgen Jæger debuterte i 2003 med kriminalromanen Skyggejakten. Her blir vi kjent med den røslige og godslige lensmannen Ole Vik i den fiktive byen Fjellberghavn. Hittil er det utkommet 10 bøker i denne serien. Boken Ikke et lik for mye inneholder 17 noveller. Den inneholder fem historier om lensmann Ole Vik, tre helt nye og to eldre som Jæger har pusset litt på. I tillegg er det en ny miniroman fra Fjellberghavn og andre noveller om hevn, begjær etter penger og dumme skurker. Kvaliteten på novellene er etter min mening ganske varierende, noen er bedre enn andre og har gode og overraskende sluttpoeng, mens andre er litt for enkle.

Roser, kyss og døden av Maria Lang (2012)

bilde6.jpg

I Roser, kyss og døden møter vi Puck og Christer Wijk, de skal samarbeide nok en gang om en mordgåte som må løses.

Puck drar til familien Malmers herregård for å møte Wijk og hans forlovede. Puck blir ønsket varmt velkommen, men hun føler at den vordende brudens familie skjuler et eller annet. Snart blir familiens patriark funnet død og hans nærmeste kjenner seg lamslått av sjokk. Hvem i deres egen krets kan være morderen? Puck og wijk må løse gåten før morderen feller sitt neste offer..

Maria Lang er Sveriges første krimdronning og hun serverer klassiske krimgåter. Hun er en favoritt blant mange krimentusiaster.

Vinterfolket av Jennifer McMahon (2014)

bilde7.jpg

Vinterfolket er en thriller om mørke valg og uhyggelige hemmeligheter.Gjennom alle tider har folk forsvunnet på mystisk vis fra den lille landsbyen West Hall i Vermont.

Det har skapt grobunn for legender. Spesielt går det historier om Sara Harrison Shea, en mor som elsket datteren sin overalt på jord. Bare måneder etter det tragiske dødsfallet til datteren Gertie blir Sara selv funnet drept bak huset sitt.

Hundre år senere bor 19 år gamle Ruthie i Saras hus sammen med moren Alice og lillesøsteren Fawn. En morgen er moren sporløst forsvunnet. Mens Ruthie leter etter spor, finner hun Saras dagbok gjemt under gulvet i morens soverom.

Etter hvert som hun blir oppslukt av den unge morens skjebne, oppdager hun at hun ikke er den eneste som leter desperat etter noen de har mistet. Men hun er kanskje den eneste som kan hindre historien fra å gjenta seg. (forlagsomtale).

En herlig røre av Janet Evanovich (2014)

bilde8.jpg

Møt den arbeidsledige Stephanie Plum: Hun er blakk, bilen er konfiskert, kjøleskapet er tomt og regningene bare hoper seg opp! I ren desperasjon tvinger hun sin fetter, kausjonsmegleren Vinnie, til å ansette henne som – av alle ting – dusørjeger!

Forviklingene stiller seg raskt i kø for den ferske dusørjegeren, som ikke akkurat er vant til å måtte hanskes med sleipe og hardbarkede kriminelle. Tar hun utfordringen eller blir Stephanies første oppdrag hennes siste?

En herlig røre er den første boken i serien om Stephanie Plum og er vittig, frisk og full av overraskelser! Skrevet av en av verdens mest solgte forfattere, Janet Evanovich. (forlagsomtale).

Mord på Orientekspressen av Agatha Christie (1934)

bilde9.jpg

Skal det være en klassisk engelsk krimgåte på første klasse? En krimklassiker hvor mesterdetektiven er en viss herre med overdådig mustasje, og som er like lite beskjeden som han er kløktig?

Vår helt reiser med Orientekspressen en vinternatt fra Istanbul til Calais, og møter et knippe eksentriske og svært forskjellige medpassasjerer. En amerikansk millionær som frykter for sitt liv, er en av dem. Og ganske riktig - når han legger seg til å sove, våkner han aldri igjen.

Det blir Hercule Poirot som må løse mysteriet: Hvordan kunne avdøde bli myrdet ved tolv knivstikk, til tross for at kupéen var låst? Mesterdetektiven må jobbe mot klokken, for når uværet avtar reiser passasjerene hver til sitt, og morderen er en av dem …

Påskekrim 2019 : 16 kriminalnoveller

Dette er et lesetips til dem som ønsker å dosere påskekrimmen innimellom andre feriesysler, og ikke har lyst til vente lenger enn nødvendig med å finne ut “hvem som har gjort det”.

Anne B. Ragde er første forfatter ut med “Den sorte enke”, og advarer allerede i tittelen om at enkelte kan ha flere grunner til å gifte seg enn kun kjærlighet. Andre forfattere som bidrar til å gjøre påsken litt mer kriminell er blant annet: Jørgen Brekke, Jørgen Jæger, Årets Rivertonpris-vinner Unni Lindell, Knut Nærum og Gunnar Staalesen.     

Flere noveller i årets samling har fått lovende titler. For hva i all verden kan vel for eksempel “Et kålhode kortere” handle om? Les, og finn ut.

Døde menn går i land av André Bjerke (1947)

bilde10.jpg

Denne historien finner sted i “gode gamle dager”, altså i 1938. Arne Krag-Andersen er en dynamisk ung levemann, som tilfeldigvis også er usedvanlig dyktig med penger. Nå har han kjøpt den beryktede Kapergården, og tenker å bli hotelleier. Hans gode venn Paul Rickert (jusstudent på niende året) skal hjelpe med hotelldrømmen. Og ikke minst: Føre pennen i denne svært spennende, dog noe sensasjonsbetonede, beretningen. For alt er ikke sol og sommer på Kapergården, og om døde menn virkelig går i land, er det opp til amatørdetektivene å avsløre sannheten.  

Gruvekkende stemning, dryppende oljehyrer, overtro og svartekunster … André Bjerke fornektet seg ikke når det gjaldt å skape en spennende kriminalhistorie, men vit at alt får sin forklaring til slutt, som seg hør og bør i en klassisk krimgåte.

Iskald glød av Melanie McGrath (2012)

bilde11.jpg

Krim i isødet! Edie Kiglatuk er halvt inuitt og arbeider som guide. Hun tar med turister ut i isen på jakt. På en slik tur blir en turist skutt og drept. Kan det stemme at det var en vådeskuddulykke? Edie starter egne undersøkelser. Dette er en nedtonet krim, naturen er mektig, og tempoet er sakte. Forfatteren vet mye om inuittenes kultur, og de som liker boken vektlegger troverdigheten forfatteren har som formidler av denne kulturen. Bak seg har hun flere fagbokutgivelser, blant annet en om inuitter i det arktiske Canada. Det er en interessant og spennende lesning, litt annerledes enn den klassiske krimmen vi kanskje tenker på som påskekrim.

Nådegiveren av Jan Boris Stene (2015)

bilde12.jpg

Vær Sherlock Holmes i Trondheim!

Denne historiske krimboken må være sterkt inspirert av Sherlock Holmes og andre klassiske krimhelter. Sent på året i 1916 er doktor Wilberg ute og spaserer. Ved Vår Frues Kirke finner han den tyske konsul Reimers drept. Sammen med detektiven Astor Falkener, begynner han å nøste opp i hendelsene som skjedde forut for mordet. Klarer de å løse det? Boken er refererende og gjengir mange samtaler med mennesker høyt og lavt i samfunnet som kan ha ledetråder til morderen. På den måten kan du selv være med å løse drapsmysteriet. 

Solguden av Ole Kristian Ellingsen (2015)

bilde13.jpg

Thriller om Zimbabwe og norsk naivitet.

Hovedpersonene er TV-reporteren Erik Engum og bibliotekaren Rakel Maier. Erna Solberg holder en stor pressekonferanse og lanserer Norges nye energisatsing i Afrika. Erik Engum oppdager tilfeldig den norske lederen av selskapet på en luksuslodge omgitt av suspekte mennesker, og begynner å sjekke litt rundt energieventyret. Vi blir kjent med Zimbabwe, det norske forretningslivet, bistandsorganisasjoner, og mange sosiale og politiske utfordringer. Dette er en spennende thriller, en interessant roman, den er veldig godt skrevet, og en absolutt personlig favoritt. 

Syndflod av Kristina Ohlsson (2018)

bilde14.jpg

En mann blir funnet død i stolen sin foran peisen, skutt i brystet. Merkelig nok har han datterens giftering på lillefingeren.

En annen mann bekjenner en synd i et brev til sin kone; han har kjørt på en kvinne og stoppet ikke for å hjelpe.

Den tredje mannen leier et øde hus som egentlig er beregnet til å skjule mennesker på flukt, men han har noe helt annet i tankene.

Fredrika Bergman og Alex Recht ser en sammenheng mellom de ulike sakene og ledes inn i en etterforskning der gamle synder kommer til overflaten. En ukjent person legger igjen beskjeder til Alex, en som vil hjelpe dem på rett spor. Men hvem er den anonyme brevskriveren, og hvordan kan gjerningsmannen alltid ligge ett skritt foran? (forlagsomtale).

Damenes detektivbyrå 1 av Mccall Smith, Alexander (2004)

bilde15.jpg

Opprørske døtre. Forsvunne ektemenn. Utro partnere. Falske leger. Har du et problem som ingen kan hjelpe deg med bør du avlegge Precious Ramotswe et besøk. Hun er innehaver av Botswanas beste -- og eneste -- kvinnelige detektivbyrå.

Metodene hennes er kanskje ikke de mest konvensjonelle, og fremtoningen langt fra Miss Marple, men med varme, vett og vittige observasjoner kommer hun langt. Og er hun i beit, støtter hun seg på sin nyinnkjøpte Håndbok for privatdetektiver.

Den har nyttige tips om skygging og sikring av spor, men det er først og fremst ved hjelp av en usvikelig intuisjon at Mma Ramotswe løser de små og store mysteriene folk i Botswana kommer til henne med.

Her er en gåte: Hvordan i all verden har en roman om en kvinnelig detektiv fra Botswana, skrevet av en skotsk akademiker og utgitt på et knøttlite skotsk forlag blitt en bestselger verden over? Svaret er enkelt: Svært lite annet kan måle seg med Alexander McCall Smiths kloke, varme og sjarmerende detektivhistorier.
(forlagsomtale).

Øyevitnet av Bågstam (2018)

bilde16.jpg

Sosionomen Harriet Vesterberg har gode barndomsminner fra sin fars hjemsted Lerviken, en idyllisk småby i Sør-Sverige. Nå er hun tilbake, voksen og ansatt som etterforsker hos det lokale politiet. Hun husket Lerviken som rolig og trivelig, men illusjonen brister i det en kvinne blir funnet drept på nabogården og Harriet kastes inn i etterforskningen.

Sporene peker mot den tvilsomme, småkriminelle Tony og ved første øyekast virker saken opplagt, men Harriet oppdager snart at det er noe som ikke stemmer. Hun må imidlertid kjempe hardt for å overbevise sjefen og kollegene sine, da ikke alle er like positivt innstilt til en etterforsker uten politiutdannelse. Harriet gir seg imidlertid ikke så lett, og tar store sjanser når hun går sine egne veier for å oppklare saken. Samtidig bekymrer hun seg for sin fars skrantende helse når han forteller at han har sett hennes bror som er på ferie på Bali. På toppen av det hele lar hun seg forføre av en stilig mann hun definitivt burde ha holdt seg unna. Harriet skjønner snart at morderen kan være noen hun kjenner...

Øyevitnet er en kvikk og spenningsfylt pageturner med en sjarmerende uperfekt hovedperson. Dette er første boken i serien Mordene i Lerviken.