Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Krimromaner til påskeferien

Liker du en god krim til påske? Under finner du lesetips for enhver smak!
Foto: Aaron Burden / Unsplash

Skribenter: Karen RosenstockRagnhild Sæther, Kirsten Kvalvågnes og Mona Fonnes.

Roser, kyss og døden av Maria Lang (2012)

roser,kyss og dA,den.jpg

I Roser, kyss og døden møter vi Puck og Christer Wijk, de skal samarbeide nok en gang om en mordgåte som må løses.

Puck drar til familien Malmers herregård for å møte Wijk og hans forlovede. Puck blir ønsket varmt velkommen, men hun føler at den vordende brudens familie skjuler et eller annet. Snart blir familiens patriark funnet død og hans nærmeste kjenner seg lamslått av sjokk. Hvem i deres egen krets kan være morderen? Puck og wijk må løse gåten før morderen feller sitt neste offer..

Maria Lang er Sveriges første krimdronning og hun serverer klassiske krimgåter. Hun er en favoritt blant mange krimentusiaster. (KR)

Vinterfolket av Jennifer McMahon (2014)

Vinterfolket er en thriller om mørke valg og uhyggelige hemmeligheter.Gjennom alle tider har folk forsvunnet på mystisk vis fra den lille landsbyen West Hall i Vermont.

Det har skapt grobunn for legender. Spesielt går det historier om Sara Harrison Shea, en mor som elsket datteren sin overalt på jord. Bare måneder etter det tragiske dødsfallet til datteren Gertie blir Sara selv funnet drept bak huset sitt.

Hundre år senere bor 19 år gamle Ruthie i Saras hus sammen med moren Alice og lillesøsteren Fawn. En morgen er moren sporløst forsvunnet. Mens Ruthie leter etter spor, finner hun Saras dagbok gjemt under gulvet i morens soverom.

Etter hvert som hun blir oppslukt av den unge morens skjebne, oppdager hun at hun ikke er den eneste som leter desperat etter noen de har mistet. Men hun er kanskje den eneste som kan hindre historien fra å gjenta seg. (forlagsomtale).

En herlig røre av Janet Evanovich (2014)

En_herlig_rA,re_Forside_HA,yopplA,st.jpg

Møt den arbeidsledige Stephanie Plum: Hun er blakk, bilen er konfiskert, kjøleskapet er tomt og regningene bare hoper seg opp! I ren desperasjon tvinger hun sin fetter, kausjonsmegleren Vinnie, til å ansette henne som – av alle ting – dusørjeger!

Forviklingene stiller seg raskt i kø for den ferske dusørjegeren, som ikke akkurat er vant til å måtte hanskes med sleipe og hardbarkede kriminelle. Tar hun utfordringen eller blir Stephanies første oppdrag hennes siste?

En herlig røre er den første boken i serien om Stephanie Plum og er vittig, frisk og full av overraskelser! Skrevet av en av verdens mest solgte forfattere, Janet Evanovich. (forlagsomtale).

Mord på Orientekspressen av Agatha Christie (1934)

mordpAY=orientexpressen.png

Skal det være en klassisk engelsk krimgåte på første klasse? En krimklassiker hvor mesterdetektiven er en viss herre med overdådig mustasje, og som er like lite beskjeden som han er kløktig?

Vår helt reiser med Orientekspressen en vinternatt fra Istanbul til Calais, og møter et knippe eksentriske og svært forskjellige medpassasjerer. En amerikansk millionær som frykter for sitt liv, er en av dem. Og ganske riktig - når han legger seg til å sove, våkner han aldri igjen.

Det blir Hercule Poirot som må løse mysteriet: Hvordan kunne avdøde bli myrdet ved tolv knivstikk, til tross for at kupéen var låst? Mesterdetektiven må jobbe mot klokken, for når uværet avtar reiser passasjerene hver til sitt, og morderen er en av dem … (RS)

Påskekrim 2019 : 16 kriminalnoveller

Dette er et lesetips til dem som ønsker å dosere påskekrimmen innimellom andre feriesysler, og ikke har lyst til vente lenger enn nødvendig med å finne ut “hvem som har gjort det”.

Anne B. Ragde er første forfatter ut med “Den sorte enke”, og advarer allerede i tittelen om at enkelte kan ha flere grunner til å gifte seg enn kun kjærlighet. Andre forfattere som bidrar til å gjøre påsken litt mer kriminell er blant annet: Jørgen Brekke, Jørgen Jæger, Årets Rivertonpris-vinner Unni Lindell, Knut Nærum og Gunnar Staalesen.     

Flere noveller i årets samling har fått lovende titler. For hva i all verden kan vel for eksempel “Et kålhode kortere” handle om? Les, og finn ut. (RS)

Døde menn går i land av André Bjerke (1947)

Denne historien finner sted i “gode gamle dager”, altså i 1938. Arne Krag-Andersen er en dynamisk ung levemann, som tilfeldigvis også er usedvanlig dyktig med penger. Nå har han kjøpt den beryktede Kapergården, og tenker å bli hotelleier. Hans gode venn Paul Rickert (jusstudent på niende året) skal hjelpe med hotelldrømmen. Og ikke minst: Føre pennen i denne svært spennende, dog noe sensasjonsbetonede, beretningen. For alt er ikke sol og sommer på Kapergården, og om døde menn virkelig går i land, er det opp til amatørdetektivene å avsløre sannheten.  

Gruvekkende stemning, dryppende oljehyrer, overtro og svartekunster … André Bjerke fornektet seg ikke når det gjaldt å skape en spennende kriminalhistorie, men vit at alt får sin forklaring til slutt, som seg hør og bør i en klassisk krimgåte. (RS)

Iskald glød av Melanie McGrath (2012)

iskaldglA,d.jpg

Krim i isødet! Edie Kiglatuk er halvt inuitt og arbeider som guide. Hun tar med turister ut i isen på jakt. På en slik tur blir en turist skutt og drept. Kan det stemme at det var en vådeskuddulykke? Edie starter egne undersøkelser. Dette er en nedtonet krim, naturen er mektig, og tempoet er sakte. Forfatteren vet mye om inuittenes kultur, og de som liker boken vektlegger troverdigheten forfatteren har som formidler av denne kulturen. Bak seg har hun flere fagbokutgivelser, blant annet en om inuitter i det arktiske Canada. Det er en interessant og spennende lesning, litt annerledes enn den klassiske krimmen vi kanskje tenker på som påskekrim. (MF)

Nådegiveren av Jan Boris Stene (2015)

NAY=degiveren.jpg

Vær Sherlock Holmes i Trondheim!

Denne historiske krimboken må være sterkt inspirert av Sherlock Holmes og andre klassiske krimhelter. Sent på året i 1916 er doktor Wilberg ute og spaserer. Ved Vår Frues Kirke finner han den tyske konsul Reimers drept. Sammen med detektiven Astor Falkener, begynner han å nøste opp i hendelsene som skjedde forut for mordet. Klarer de å løse det? Boken er refererende og gjengir mange samtaler med mennesker høyt og lavt i samfunnet som kan ha ledetråder til morderen. På den måten kan du selv være med å løse drapsmysteriet. (MF)

Solguden av Ole Kristian Ellingsen (2015)

solguden.jpg

Thriller om Zimbabwe og norsk naivitet.

Hovedpersonene er TV-reporteren Erik Engum og bibliotekaren Rakel Maier. Erna Solberg holder en stor pressekonferanse og lanserer Norges nye energisatsing i Afrika. Erik Engum oppdager tilfeldig den norske lederen av selskapet på en luksuslodge omgitt av suspekte mennesker, og begynner å sjekke litt rundt energieventyret. Vi blir kjent med Zimbabwe, det norske forretningslivet, bistandsorganisasjoner, og mange sosiale og politiske utfordringer. Dette er en spennende thriller, en interessant roman, den er veldig godt skrevet, og en absolutt personlig favoritt. (MF)

Syndflod av Kristina Ohlsson (2018)

Syndflod_Fotokreditering-Gyldendal.jpg

En mann blir funnet død i stolen sin foran peisen, skutt i brystet. Merkelig nok har han datterens giftering på lillefingeren.

En annen mann bekjenner en synd i et brev til sin kone; han har kjørt på en kvinne og stoppet ikke for å hjelpe.

Den tredje mannen leier et øde hus som egentlig er beregnet til å skjule mennesker på flukt, men han har noe helt annet i tankene.

Fredrika Bergman og Alex Recht ser en sammenheng mellom de ulike sakene og ledes inn i en etterforskning der gamle synder kommer til overflaten. En ukjent person legger igjen beskjeder til Alex, en som vil hjelpe dem på rett spor. Men hvem er den anonyme brevskriveren, og hvordan kan gjerningsmannen alltid ligge ett skritt foran? (forlagsomtale).

Damenes detektivbyrå 1 av Mccall Smith, Alexander (2004)

damenesdetektivbyrAY=.jpg

Opprørske døtre. Forsvunne ektemenn. Utro partnere. Falske leger. Har du et problem som ingen kan hjelpe deg med bør du avlegge Precious Ramotswe et besøk. Hun er innehaver av Botswanas beste -- og eneste -- kvinnelige detektivbyrå.

Metodene hennes er kanskje ikke de mest konvensjonelle, og fremtoningen langt fra Miss Marple, men med varme, vett og vittige observasjoner kommer hun langt. Og er hun i beit, støtter hun seg på sin nyinnkjøpte Håndbok for privatdetektiver.

Den har nyttige tips om skygging og sikring av spor, men det er først og fremst ved hjelp av en usvikelig intuisjon at Mma Ramotswe løser de små og store mysteriene folk i Botswana kommer til henne med.

Her er en gåte: Hvordan i all verden har en roman om en kvinnelig detektiv fra Botswana, skrevet av en skotsk akademiker og utgitt på et knøttlite skotsk forlag blitt en bestselger verden over? Svaret er enkelt: Svært lite annet kan måle seg med Alexander McCall Smiths kloke, varme og sjarmerende detektivhistorier.
(forlagsomtale).

Øyevitnet av Bågstam (2018)

A,yevitnet.jpg

Sosionomen Harriet Vesterberg har gode barndomsminner fra sin fars hjemsted Lerviken, en idyllisk småby i Sør-Sverige. Nå er hun tilbake, voksen og ansatt som etterforsker hos det lokale politiet. Hun husket Lerviken som rolig og trivelig, men illusjonen brister i det en kvinne blir funnet drept på nabogården og Harriet kastes inn i etterforskningen.

Sporene peker mot den tvilsomme, småkriminelle Tony og ved første øyekast virker saken opplagt, men Harriet oppdager snart at det er noe som ikke stemmer. Hun må imidlertid kjempe hardt for å overbevise sjefen og kollegene sine, da ikke alle er like positivt innstilt til en etterforsker uten politiutdannelse. Harriet gir seg imidlertid ikke så lett, og tar store sjanser når hun går sine egne veier for å oppklare saken. Samtidig bekymrer hun seg for sin fars skrantende helse når han forteller at han har sett hennes bror som er på ferie på Bali. På toppen av det hele lar hun seg forføre av en stilig mann hun definitivt burde ha holdt seg unna. Harriet skjønner snart at morderen kan være noen hun kjenner...

Øyevitnet er en kvikk og spenningsfylt pageturner med en sjarmerende uperfekt hovedperson. Dette er første boken i serien Mordene i Lerviken. (KK)