Bibliotekets lesetips til Valentinsdagen

Kjærligheten som feires på Valentinsdagen kan romme så mangt, fra den største lykke til den mørkeste avgrunn, den kan sprenge landegrenser og overleve døden. Kjærlighetens utallige ansikter har det blitt skrevet mange bøker om. Under har vi samlet lesetips for enhver smak til din egen vri på Valentinsdagen!

Skribenter: Karen Rosenstock, Ragnhild SætherSilje Monsen SolsvikLene Heiestad, Mona Fonnes, Ine Lavik og Anne Marie Morvik.

God Valentinsdag! Valentine's Day, eller Valentinsdagen på norsk, er etter hvert blitt en dag man feirer, eller eventuelt humrer litt av, over hele verden. Dagen har røtter tilbake til romertiden og den katolske kirke; Juno-festen til ære for gudinnen som var ekteskapets beskytter, og helgenen Valentin sin dag som er den 14. februar.

Vår moderne romantiske valentinsdag assosieres med den britiske poeten Chaucer og det første valentinskortet. Det ligger på British Museum og er datert til 1415. På 1800-tallet var det blitt vanlig flere steder i Europa å sende kort til sin elskede den 14. februar.

Hva vil du lese om?

Klassisk kjærlighet

 

Stolthet og fordom av Jane Austen (1813)

Romanen om søstrene Bennett og deres vei mot ektestanden er Austens aller mest populære gjennom tidene. Stolthet og fordom var en stor suksess i Austens samtid, og selv i dag kan vi glede oss over forfatterens presise og treffende personskildringer. Historien om den smarte og selvstendige Elisabeth og hennes Mr Darcy har vært til begeistring for generasjoner av lesere, og er en av litteraturens mest legendariske kjærlighetshistorier! (Forlagets omtale).

Finnes som e-bok og lydbok i Bookbites

Jane Eyre av Charlotte Brontë:  (1847)

Lidenskapelig kjærlighet og mørke hemmeligheter i England på 1800-tallet.

Dette er den dramatiske historien om Jane Eyre som vokser opp først hos sin harde og ufølsomme tante, og deretter på en enda verre fattigskole. En første mulighet for selvstendighet og et bedre liv åpner seg når hun får stillingen som guvernante på Thornfield Hall for Mr. Rochesters verge. Etter hvert våger Jane å håpe på enda mer. Før bryllupsdagen er over avsløres imidlertid forferdelige hemmeligheter og løgner. Jane ser i sin fortvilelse bare en mulig utvei…

Denne mange ganger filmatiserte klassikeren er en kjærlighetshistorie, ja. Den er også mye, mye mer.

Finnes som e-bok og lydbok i Bookbites

Elskeren av Margeruite Duras (1984)

Umulig kjærlighetshistorie mellom en ung fransk jente og eldre kinesisk mann. Hans velstående familie vil aldri godta forholdet. Boken inneholder elementer fra forfatterens eget liv, som oppveksten i Indokina. 

Elskeren er en stemningfull bok, uten kapitler, og nesten uten pauser. Boken har stadige hopp i tid og handling, så her må man bare flyte med for å holde følge.  

Elskede Poona av Karin Fossum: (2000)

Tragedien bak krimgåten i Elskede Poona er ekteskapet mellom norske Gunder og indiske Poona, som får en brutal slutt før det en gang får begynne. En etterlengtet velkomst på flyplassen blir forsinket med tragiske følger, og politifolkene Sejer og Skarre må finne ut hva som har skjedd.

Elskede Poona er en knakende god krimroman. Karin Fossum viser at det er mulig å skrive en nervepirrende krim-intrige hvor en også kan glede seg over et fint språk og forfatterens psykologiske innsikt. Og ikke minst: Gunder og Poonas kjærlighetshistorie, som lever videre lenge etter at siste side er lest.

Finnes som e-bok og lydbok i Bookbites

Mørk kjærlighet

Stormfulle høyder av Emily Brontë (1847)

Historien blir fortalt gjennom tjenestepiken Nelly Dean sine øyne når hun forteller den til en gjennomreisende, Mr. Lockwood. Det handler om flere generasjoner personer. Som de fleste vet er det likevel Catherine og Heathcliffs enorme lidenskap som er best kjent. Det mest fascinerende med Stormfulle høyder, er mørket i den og de sterke kreftene som herjer både i mennesket og naturen. Hva ligger egentlig bak Heathcliffs bitre hevntokt og Cathys umodne oppførsel? Historien fortelles gjennom flere utenforstående og vi får derfor ikke egentlig et innblikk i de bakenforliggende motiver og tanker for de sterke følelsene og handlingene som utspilles.

Finnes som e-bok i Bookbites

Noe svart av Jacques Roubaud (2012) 

Mørkere kjærlighet enn dette finner du knapt. «Noe svart» er Jacques Roubauds poetiske forsøk på å nærme seg språket og virkeligheten igjen etter at konen hans døde av lungeemboli tre år tidligere. En umulig oppgave, og en umulig erfaring. Men det som oppstår i forsøket på å nærme seg denne erfaringen, er både hjerteskjærende mørkt og lysende vakkert. Det er en stringent oppbygd diktbok – nesten matematisk i formen (så er Roubaud også professor i matematikk), som prøver ut nye måter å nærme seg den nakne sorgerfaringen på – gjennom språket og filosofien.

Dette er med andre ord ikke boken for lystig lesing på sengekanten på Valentinsdagen. Men det er likevel en bok som vitner om en dyp kjærlighet – gjennom en stor sorg. Og det er en bok som sitter i kroppen og hodet lenge etter at den siste siden er lest.

All kjærlighets begynnelse av Judith Hermann (2015)

Fra første side i denne romanen er det uro. En ubehagelig stemning som kryper frem, og holder gjennom hele boken. Dette er om den mørke kjærligheten. Boken plasseres ikke med spenningsbøkene – men kunne kanskje vært der, sammen med Gone Girl/Flink Pike. Stella er gift med Jason og de har en datter sammen. Jason jobber mye, men livet er greit. Helt til det kommer en fremmed mann på døren som vil snakke med Stella. Han dukker opp flere ganger når Jason ikke er hjemme. Hva vil han henne? Boken er godt og nøkternt skrevet. Hvorfor er den med på en Valentines-liste? Fordi kjærligheten er ikke bare er rosenrød.

Finnes som e-bok i Bookbites

 Enken av Gil Adamson (2011)

Året er 1903. Mary Boulton forfølges gjennom Canadas villmark til hest av to unge menn med børse over skulderen. De er hennes svogere. 18 år gamle Mary har drept ektemannen. Det eneste hun får med seg i flukten er Bibelen med merkelige tegn i margen. Hun kjenner ikke fjellene eller hvordan man skal overleve i naturen. Så treffer hun den totalt forskjellige Fjellfanten. 

Boka er elegant, beveger seg forbi merkelapper og sjangre. Den er morsom, seriøs, mørk og lys, som en annerledes road-movie, med anstrøk av western og mørk gotikk, slutter den aldri å overraske. Boka har godt språk og driv, og en høyst engasjerende og minneverdig hovedperson. Den er skrevet i en klar, sterk og lyrisk prosa, og gir noe til ettertanke.

Evig din av Daniel Glattauer (2013)

Judith driver en lampebutikk, er sin egen sjef, men trenger likevel å overbevise seg selv om at det er moro å gå på jobb, særlig etter ferier. Hun er 33 år og singel. Så treffer hun Hannes, først fordi han tråkker henne på foten i matbutikken, og så fordi han kommer inn i butikken hennes. Etter det dukker han stadig opp i tankene hennes. Det begynner som en fullblods kjærlighetshistorie. Arkitekten Hannes tar både Judith, vennene hennes og den dysfunksjonelle familien hennes med storm. Men snart begynner en uro å snike seg inn både hos leseren og Judith. Hannes både ser og gir Judith oppmerksomhet, men han vil også ha ting på sin måte. Judith begynner å føle seg ufri og hemmet, men vennene hennes opplever ikke det samme. Da begynner hun å tvile både på ham og seg selv. Har hun grunn til å bekymre seg? Dette er en lettlest og underholdende roman om en type kjærlighet som går fra å være noe kjærkomment og ønsket, til å slå over til sin motsetning.

Finnes som e-bok i Bookbites

Ung kjærlighet

Bursdag av Meredith Russo (2020) 

Bestekameratene Eric og Morgan blir født på samme dag. De har alltid delt denne dagen med hverandre, men i tenårene begynner de å skli litt fra hverandre. Spesielt Morgan sliter med å vise hvem hun egentlig er, og skaper dermed avstand til de som står henne nærmest. Etter at Morgan sluttet med fotball og moren døde, er det vanskelig for faren å snakke med henne. Både Eric og faren vet at noe plager Morgan, men ingen av dem er vant med å snakke om følelser. 
 
Bursdag blir fortalt fra begge kameratene sine ståsted og foregår på én dag, nemlig bursdagen, hvert år over flere år. Et spennende fortellergrep i en sterk og fin bok med et viktig tema. 

Finnes som e-bok i Bookbites

Kan vi bare late som av Camilla Sandmo (2017)

Da det lokale kunstløplaget og ishockeylaget blir tvunget til å dele treningstid i ishallen, møtes Emma og Jossi. Emma blir utfordret og irritert av Jossi, samtidig som de to hos hverandre finner et fristed fra presset de begge kjenner på.    

Camilla Sandmo får godt frem frustrasjonen som oppstår når en ikke føler at en strekker til, ikke klarer å sette ord på det, eller ikke blir forstått av de nærmeste. Emma fremstilles som en troverdig karakter med ganske vanlige, men like fullt reelle utfordringer. Jossi er en nydelig, sår, morsom, kompleks, omsorgsfull og tøff karakter det er umulig å ikke bli glad i.  

Finnes som e-bok i Bookbites

Arvingen av Anne Gunn Halvorsen (2020) 

Lena er 17 år og flytter til Oslo for å begynne på ny skole. Og ikke hvilken som helst skole eller klasse. Hun kommer nemlig i klasse med de kongelige tvillingene, Margrethe og Karl-Johan. Lena har reist fra Horten av en grunn, hun har nemlig hemmeligheter hun ikke vil skal avsløres. De kongelige ungdommene på sin side lever et privilegert, men beskyttet liv. Kan det likevel oppstå søt musikk mellom Lena og den sjarmerende Kalle?  

En perfekt sommerbok som inneholder både forelskelse, intriger, spenning og humor. Den har blitt kalt en moderne Askepott-fortelling og sammenlignet med TV-serien Skam. 

Arvingen er første bok i en serie.  

Finnes som e-bok og lydbok i Bookbites

Dette blir mellom oss av Alexander Kielland Krag (2020) 

Felix begynner på en ny skole. Der blir han raskt forelsket i Nicolai, en forelskelse som blir stadig mer oppslukende. Hvordan skal Felix finne ut om Nicolai føler det samme? En roman om å være ung og forelsket, om vennskap og usikkerhet. 

Dette blir mellom oss ble først sluppet bit for bit på Instagram. Boken har derfor korte kapitler, alt fra en setning til en halv side. Språket er knapt og innholdet til tider ganske grafisk. Det er laget soundtrack og lagt ut bilder fra handlingen, men den er også gitt ut i tradisjonell bokform i etterkant.   

Finnes som e-bok i Bookbites

Kjærlighetshistorie, eller Utenom og hjem : en roman i to akter av Gine Cornelia Pedersen (2015)

Først to parallelle monologer. Så dialog. “Dette er ikke et epos,” sier hun. “Dette er et epos,” sier han. Solveig og Peer Pedro har en intens kjærlighetsaffære. Så blir hun gravid, mens han forsvinner ut i verden. Med Peer Gynt i bakgrunnen, en sølvskinnende bok og mye humor sier denne boken mye om kjærligheten. Både mellom partnere og mellom foreldre og barn. Denne eksperimentelle boken anbefaler jeg varmt på Valentinsdagen, eller andre dager der du vil humre.

Finnes som e-bok i Bookbites

Hvem er du, Alaska? av John Green (2014)

Før. Miles Halter er ferdig med det trygge livet hjemme. Hele tilværelsen hans har vært et eneste stort fravær av begivenheter, og hans besettelse med berømte siste ord har bare fått ham til å lengte enda sterkere etter "Det Store Kanskje" (Francois Rabelais, dikter). Han reiser til den noen ganger gale og alt annet enn kjedelige verdenen på Culver Creek Pensjonatskole, og livet hans blir det motsatte av trygt. Noen rom bortenfor ham bor nemlig Alaska Young. Den lekre, smarte, morsomme, sexy, selvdestruktive, ute-å-kjøre Alaska Young. Hun er en begivenhet i seg selv. Hun trekker Miles inn i sin verden, kaster ham ut i Det Store Kanskje, og stjeler hjertet hans. Og så ...

Etter. Ingenting blir noen gang som før. (Forlagets omtale).

Eleanor & Park av Rainbow Rowell (2014)

En nydelig historie om to ensomme unge mennesker som møtes på en skolebuss. Gjennom tegneserier og musikk kommuniserer de og finner fellesskap. Historien fortelles gjennom både Eleanor og Park i hver sine kapitler. Eleanor har en lunefull stefar og en mor som gjør alt for å holde han fornøyd uten å lykkes. Så det er hos Eleanor småsøsknene søker trøst og trygghet når kranglingen står på som verst. Park på sin side forsøker å leve opp til sin fars forventninger som i stor grad inkludere idrettsprestasjoner og machokultur. Handlingen er satt til 80-tallet og inneholder mange popkulturelle referanser fra tiåret. Det beste ved boken er måten Rowell får oss som leser til å bry oss om karakterene på. Historien er både søt, sår og hjerteskjærende.

Finnes som e-bok i Bookbites

Perfekt kjemi av Simone Elkeles (2010)

Brittany Ellis og Alex Fuentes går på samme skole, men kommer fra og lever i to forskjellige verdener. Brittany er skoleflink, populær og har et tilsynelatende perfekt liv hos en velstående familie, mens Alex er fra den fattige delen av byen, medlem i en gjeng og må jobbe for å forsørge sin familie. De to ender opp som labpartnere og blir dermed tvunget til å forholde seg til hverandre. Alex inngår et veddemål med kameratene sine, men det skal vise seg at Brittany ikke er så lett å overbevise som han trodde. Fordommene de har til hverandre brytes etterhvert ned, og kanskje er de ikke så ulike som først antatt. Plottet er ikke så originalt, men forfatteren klarer å gjøre karakterene og den prosessen de går gjennom troverdig og leseverdig. Mer romantisk blir det ikke!

Jeg har mer jeg vet du vil like av Marte Magnusdotter Solem (2018)

19 årige Silje har et litt komplisert og sårt forhold til moren sin. Nå ser hun frem til sommerferie i sommerhuset etter farmor på en øy uti fjorden.

For første gang skal det være ferie på hennes premisser, sammen med den nye kjæresten, Eirik. På hytta blir det flørting, sjenanse, mat, vin humor og nakenbading. Det er slik sommeren skal være! Men allerede etter etter et døgn får Silje telefon fra faren som sier at han kommer samme kveld med kjæresten, broren hennes og søsteren til Silje, Lerke på syv år.

Boka er lettlest og har en lun humor om ung kjærlighet som med et brak møter familieforventninger og fastlagte mønstre. Silje vil noe annet, men leter etter en måte å si det på. Så oppdager hun at Eirik og farens kone Marianne trives veldig godt sammen.

Finnes som e-bok i Bookbites

Kjærlighet verden rundt

Brudetesten av Helen Hoang (2021)

Khai går rundt uten å ha sterke følelser. Han føler irritasjon iblant, og noen ganger er han ganske fornøyd med tilværelsen, men han kjenner ikke på de sterke, viktige følelsene, som sorg eller kjærlighet. Moren hans er grundig lei av at han er så sær og aldri får seg kjæreste, og hun bestemmer seg for å reise tilbake til hjemlandet for å finne den perfekte bruden til ham. Esme er av blandet rase og bor i slummen i Vietnam. Da hun får muligheten til å reise til Amerika og kanskje gifte seg med en mann der borte, kan hun ikke si nei. Dette kan jo redde familien hennes. Men å forføre Khai viser seg å være lettere sagt enn gjort. Forlagsomtale.

Kjærlighet i endetid: roman fra antropocens slutt  av Jon Ewo (2021)

Menneskenes tidsalder på jorda, antropocen, nærmer seg slutten. Allikevel søker mennesker sammen og finner kjærlighet. I ni år har Manfred elsket Rikke. Og i tolv år har Rikke vært gift med Gunder. Hun elsker dem begge, og Manfred og Gunder tolererer hverandre. En dag tar Gunder med seg Manfred inn på arbeidsrommet sitt for å vise ham et brev. Det er fra Universitetssykehuset og er adressert til Rikke. Innholdet fører Manfred inn i en så dyp fortvilelse at menneskets undergang ikke lenger virker viktig. Gunder og Manfred må forholde seg til Rikke og til hverandre på en ny måte. Omtalen er utarbeidet av BS.

Mindre av Andrew Sean Greer (2020)

Den amerikanske forfatteren Arthur havner i et dilemma da han blir invitert i ekskjærestens bryllup. Han kan ikke svare ja, det blir for pinlig. Men han kan heller ikke svare nei, for det ville være et nederlag. For å slippe å svare i det hele tatt legger han ut på en reise jorden rundt – fra Frankrike til India, Tyskland til Japan. Underveis får han de underligste bekjentskaper, blir stormende forelsket og mister nesten livet. Alt for å unngå det som foregår der hjemme. «Mindre» er en bittersøt satire om tapte muligheter og nye sjanser. Omtalen er utarbeidet av BS.

Og mitt navn er ditt av Andre Aciman (2020)

I 1980-tallets Italia lever 17 år gamle Elio et bekymringsløst liv i en staselig villa sammen med sine intellektuelle foreldre. Sommeren 1983 ankommer den unge amerikanske studenten Oliver for å jobbe som assistent for Elios far. Den kjekke og sjarmerende Oliver gjør stor lykke blant jentene, men den følsomme og intellektuelle Elio er ikke så imponert. Han tar likevel på seg å vise gjesten rundt, og til tross for sine forskjeller nærmer de seg hverandre og deler opplevelser som vil forandre dem for alltid. Omtalen er utarbeidet av BS.

Våte kyss: kjærlighetshistorier fra Bergen

Våte kyss er en novellesamling med utvalgte kjærlighetshistorier fra Bergen. Åtte forfattere bidrar, og tre av historiene er skrevet på nynorsk, mens resten er bokmål. Boken byr på ti historier som gir oss et innblikk i livets mange tilfeldigheter og kronglete omveier frem til kjærligheten. Lidenskap og galskap, lengsel og frykt, glede og sorg veves sammen og danner bakteppet for en reise gjennom et variert emosjonelt landskap mellom de syv fjell. Reisefølget i boken utgjør en broket forsamling med mennesker som manøvrerer seg gjennom egne og andres følelser, for å nå endestoppet der de håper å finne tilfredsstillelse til slutt. Forlagsomtale.

Kjærlighet til graven av Haddis Alemayyehu

Kjærligheten kan overvinne alt, både sosiale forskjeller, fordommer og motstand fra slekt og venner. Til slutt kan den også bryte ned samfunnsordninger som begrenser den enkeltes frihet til å velge. I dette som er Etiopias mest berømte roman, får vi innsikt i forholdene i landet slik de var til langt inn i det 20. århundre. Etiopia er en eldgammel kultur, og det meste av den kjente historien er preget av standsforskjeller mellom keiserne og adelen på den ene siden og bønder, tjenere og slaver på den andre. Romanen kretser rundt en kjærlighetshistorie mellom datteren i en adelsfamilie og en bondesønn. Standsforskjellen mellom dem bringer familien til den unge kvinnen inn i forholdet, og gjennom fortellingen om de to får vi innsikt i et land der hensynsløs maktbruk råder. Vi aner endringer i horisonten og kanskje seirer kjærligheten og vidommen til slutt? Men ikke før noen har gått i graven... Forlagsomtale

Kjærlighet i koleraens tid av Gabriel García Márquez (1986) 

Under forsøket på å fange en rømt papegøye faller doktor Juvena Urbino ned fra en stige og dør. Slik blir Fermina Daza enke. Allerede morgenen etter likvaken tropper den 76-årige Florentino Ariza opp hos henne. Etter at Fermina avviste ham for nøyaktig 51 år, 9 måneder og 4 dager siden, har han vært besatt av henne. Herfra nøster García Márquez opp den vel 50 år lange historien, en stor og frodig fortelling om det mest altoppslukende av alt: kjærligheten – og dens mange avtegninger.

Beretningen om Fermina Daza, doktor Urbino og Florentino Ariza er en av de fineste kjærlighetsromaner som er skrevet på spansk. Ved siden av Hundre års ensomhet er den regnet som høydepunktet i nobelprisvinner Gabriel García Márquez' diktning. Forlagsomtale.

Sommerfugløya av Corina Bomann (2015) 

Diana sitt ekteskap er akkurat over når grandtanten i England dør. Diana som er advokat og bor i Berlin, arver henne og reiser til England. Grandtanten ønsket at Diana skal finne ut av en gåte og hun har derfor lagt ut ulike spor i huset. Blant annet et fotografi av en ung kvinne i et landskap med palmer. Diana legger ut på en reise for å finne ut hvem dette kan være, og vi blir tatt med gjennom tid og sted i England og Sri Lanka for over 100 år siden. Det var interessant å lese om Sri Lanka, teplantasjene og forholdet mellom de innfødte og engelskmennene.

Finnes som e-bok i Bookbites

En italiensk affære av  Lucy Diamond (2019)

Romantikk, humor og forviklinger 

Tre kvinner møtes på et italienskkurs i England. Catherine er separert tobarnsmor, Anna er journalist og skriver matanmeldelser. Hun har aldri møtt sin biologiske far, men har funnet ut at han er italiensk. Derfor begynner hun på italiensk språkkurs og matlagingskurs. Sophie er læreren på kurset, hun har akkurat returnert til England etter å ha reist jorden rundt i flere år. Sammen med flere andre utgjør disse kvinnene italiensk klassen og vennskap oppstår. Anna får stor suksess med sin humoristiske matspalte samtidig som jakten etter faren utvikler seg.  Hemmeligheter blir avslørt og ny kjærlighet blomstrer etter hvert som tiden går.  

 Merkelig vær i Tokyo av Hiromi Kawakami (2015)

I Merkelig vær i Tokyo møter vi 38 år gamle Tsukiko. En kveld støter hun tilfeldigvis på sin gamle lærer, som hun kaller sensei, på bar. Han er tretti år eldre, pensjonert og lever alene. Et særegent fellesskap oppstår mellom de to: De møtes for å spise, for å drikke (framfor alt for å drikke) og for å fordrive tiden sammen, uten for mange ord. Gjennom vakre og eiendommelige glimt fra deres liv sammen utvikler Merkelig vær i Tokyo seg til å bli en unik, stillfaren og rørende kjærlighetsroman.

Boka er oversatt til 14 språk og var nominert til Man Asian Literary Prize i 2013 og Independent Foreign Fiction Prize i 2014. (Forlagets omtale).

Finnes som e-bok i Bookbites

Bonsai av Alejandro Zambra (2017)

De lærte kjapt å lese det samme, tenke likt, skjule forskjellene. Snart opparbeidet de en forfengelig fortrolighet. På den tiden lyktes det Julio og Emilia, inntil videre, å smelte sammen til en slags klump. De var kort sagt lykkelige. Det er det ingen tvil om.

Dette er fortellingen om den unge mannen Julio, og hans store kjærlighet Emilia, som på uforklarlig vis forsvinner. Bonsai er en stram og usedvanlig kjærlighetshistorie ­– kort, original og humoristisk. Zambra regnes som en av de mest markante stemmene i den nye ­generasjonen ­latinamerikanske ­for­fattere. Tids­skriftet Granta har utropt ham til en av ­dagens 22 beste unge spansk­språklige ­forfattere. (Forlagets omtale).

Finnes som e-bok i Bookbites

Lykka er ein sjeldan fugl av Anna Gavalda (2009)

Den suksessrike arkitekten Charles Balanda nærmar seg femti. Han er utmatta, forholdet til kona Laurence blir stadig kjøligare og grunnmuren livet hans er bygd på begynner å breste. Da han får eit usignert brev med meldinga “Anouk er død”, strøymer minna på. Charles leitar seg tilbake mot hendingar og menneske frå ungdomstida, og på vegen møter han Kate, ei kvinne som bur i eit slags rotete, landleg paradis, omgitt av barn og dyr. Charles og Kate blir tiltrekte av kvarandre, men ingenting er gitt på førehand.

Dette er ein stor roman om håp, kjærleik  og nye sjansar. Du vil kjenne deg igjen og la deg begeistre av det fargerike språket, den kjappe humoren og den store medkjensla.(Forlagets omtale).

Finnes som e-bok og lydbok i Bookbites

Vann til elefantene av Sara Gruen (2008)

Det er så lenge siden. Men det hjemsøker meg fortsatt. Jeg snakker ikke så mye om den tiden. Jeg vet ikke hvorfor - jeg jobbet på sirkus i nesten syv år, og hvis ikke det er et godt samtaleemne, så vet ikke jeg.

Forresten, jeg vet egentlig hvorfor: Jeg visste hvor viktig det var å holde på hemmeligheten hennes - så lenge hun levde, og siden også.

På sytti år har jeg ikke fortalt det til en levende sjel.

23 år gammel befinner Jacob Jankowski seg plutselig foreldreløs og pengelens i depresjonstidens USA. Tilfeldighetene kaster ham på et tog som tilhører Benzini-brødrenes beryktede sirkus. Det blir et møte med en helt ny verden for den unge Jacob. En verden full av vanskapninger og klovner. En verden der uante farer truer, og der den festlige fasaden skjuler fattigdom, nød og ulykke. En verden der Jacob endelig får oppleve den store kjærligheten...

Vann til elefantene er en spennende historie med sirkuslivet som burlesk bakteppe, men mest av alt er det en uforglemmelig fortelling om kjærlighet og vennskap - og om å ha mot til å gjøre det rette. (Forlagets omtale).

Orkideens hemmelighet av Lucinda Riley (2011)

Den verdensberømte pianistinnen Julia Forrester vender tilbake til Wharton Park, der bestefaren hennes var gartner. Her møter hun arvingen til godset og ved hjelp av en dagbok blir en kjærlighetshistorie rullet opp. Det er et slektsdrama med handling fra England og Thailand og handlingen foregår på to tidsplan, i vår tid og tilbake i tid, før, under og etter 2. verdenskrig. Boken inneholder drama, lidenskap, romantikk og hemmeligheter. Den er fengende og underholdende, til tider hjerteskjærende, men også fin og lettlest. I tillegg lærer man en del om orkideer.

Finnes som e-bok i Bookbites

Den japanske elskeren av Isabel Allende (2016)

Alma Belasco har akkurat flyttet på aldershjem. Hun kommer opprinnelig fra Polen og ble sendt til slektninger i Amerika før 2. verdenskrig brøt ut. Som barn treffer hun Ichimei, sønnen til gartneren og de to blir uadskillelige. Da Pearl Harbor blir angrepet blir alle av japansk herkomst internert i Amerika, også Ichimei. Alma sitt barnebarn Seth skriver bok om henne og familien og på den måten blir historien rullet opp. Boken veksler mellom nåtid og fortid over åtti år og den bygger på historiske hendelser og steder. Det er en nydelig bok som inneholder forbudt kjærlighet, rasisme, krig og konflikter.

Jacayl er kjærlighet på somali av Amal Aden og Håvard Syvertsen (2015)

En sårvakker, liten kjærlighetsroman om tilsynelatende umulig kjærlighet. Sara og Mustafa faller for hverandre. Saras familie er velstående og har høy status. De tillater ikke ekteskapet. Mustafa er fra feil klan, og fattig. Innblikket vi får i kulturen til Saras familie er til tider vondt å lese om. Men mest av alt er boken rørende, og følelsene mellom både elskende og familie skaper bølger som når helt frem til leseren.

Finnes som e-bok i Bookbites

Kjærlighet i tegneserier

Laura Dean driver og dumper meg av Mariko Tamaki (2020) 

Laura Dean driver og dumper meg handler om intens forelskelse og hvor altoppslukende det kan være. Og hvor destruktivt det kan bli når den andre ikke er like oppslukt av deg. Federica Riley blir nemlig til stadighet dumpet av Laura Dean. 

Fargene i denne grafiske romanen er få. Svart og hvitt dominerer, men det rosa i dem gir dem varme. En vond, men samtidig veldig fin grafisk roman for ungdom som kan anbefales. 

Aya fra Yopougon av Marguerite Abouet og Clément Oubrerie (2012)

Vi møter Aya, som er 19 år, tøff, og vakker. Hun og vennene hennes på Elfenbenskysten står foran voksenlivet med alt som hører med, som forelskelse, dating, vennskap, og familieproblemer. Det handler ikke bare om tenåringer, vi blir også kjent med foreldregenerasjonen. Det er så fint med en bok om Afrika som handler om hverdagslivet, ikke krig, elendighet og stakkarsliggjøring. Handlingen kunne like gjerne vært lagt til en venninnegjeng på Manhattan, eller i Bergen. Dette er en feel-good fortelling med muntlig språk, som er koselig og underholdende å lese.

Savnet katt av Jason (2013) 

Privatdetektiven Dan Delon finner en savnet katt. Eieren er Charlotte, en dame han blir tiltrukket av. Møtet mellom Dan og Charlotte er så fint! De åpner seg for hverandre, og ser seg selv i den andre. Det oppstår noe mellom de to, men detektiven blir nødt til å løse et mysterium når Charlotte blir borte. Les gjerne boken flere ganger! Gi den ro og plass til ettertanke. Fargene i boken er bare hvit, svart og oransje. Det er en vakker bok både visuelt og emosjonelt.   

Blå er den varmeste fargen av Julie Maroh (2013) 

Clémentine går på skolen, har venner og kjæreste, og er stort sett en helt vanlig tenåring. Nesten. Hun klarer ikke få bildet av jenta med blått hår ut av hodet sitt. Etter et tilfeldig møte på gata, og senere et møte på en lesbepub som Clémentine ramler innom etter en bytur med kompisen, snus hele tilværelsen hennes på hodet.

Blå er den varmeste fargen er en vakker og sår kjærlighetshistorie, som gir leseren innblikk i en ung jentes kamp for å finne seg selv og sin egen plass, i et samfunn som ikke alltid er like imøtekommende, og i et liv hun aldri så for seg å leve.

Ikke tenk på meg av Hanne Sigbjørnsen / Tegnehanne (2019)

Det er et lite, knausgårdsk prosjekt Tegnehanne gjør med denne boken: en selvbiografisk dagbok, over et halvår. Resultatet føles upolert og spontant, og er en av de beste tegneseriebøkene fra 2019. Tema er ikke eksplisitt romantikk, men for de av oss som har prøvd å leve i et langvarig forhold, er det i hvert fall mye å kjenne seg igjen i! Spørsmålet om man skal få barn, er også et sentralt tema her. Ekte morsom bok!

Finnes som e-bok i Bookbites

Bow & Arrow - en tegneseriedagbok fra London av Ida Larmo (2019)

Ida Larmo har illustrert en rekke barnebøker tidligere. Bow & Arrow er hennes debutbok, hvor også historien er hennes. Boken er selvbiografisk, den handler om det året hun studerte illustrasjon i London, og historien er basert på gamle dagboksnotater. 

Ida møter kjærligheten flere ganger, og det er så fint fortalt hvordan en sommerforelskelse kan være: altoppslukende, filmromantisk, men med et ventende oppbrudd. Bow & Arrow handler også om vennskapene man knytter i ung alder, om hjemlengsel og om å høre til og passe inn. Jeg håper Larmo fortsetter å skrive og tegne egne bøker, for denne ble fort en favoritt!

Sakprosa om kjærlighet

 

Livslang kjærlighet av John M.Gottman og Nan Silver (2018)

Hvorfor oppgir over 80 % av par som brøt at de simpelthen bare «gled fra hverandre», og kunne det vært unngått? John M. Gottmann har forsket på parforhold i mer enn 40 år, og i denne boken avslører han hva som bevarer magien og lidenskapen i parforholdene som varer. Gjennom enkle, effektive og forskningsbaserte råd viser Gottmann hvordan man kan vokse i samme retning, heller enn å vokse fra hverandre. I denne boken vektlegger han særlig bygging av tillit og intimitet. Boken er relevant for dem som ønsker å lære mer om å utvikle, reparere eller bevare et stabilt kjærlighetsforhold, med har potensiale til å være livet ut. Omtalen er utarbeidet av BS.

 

 

What is love av Odd-Magnus Williamson (2020)

Komikeren og skuespilleren Odd-Magnus Williamson er overbevist at han har funnet oppskriften på hva kjærlighet er og hvordan kjærligheten kan vare livet ut. Han har funnet en revolusjonerende enkel teknikk på hvordan dette skal lykkes, og den beskriver han i boka. Han mener at svaret han har funnet har endret han som menneske, som kjæreste og far. Omtalen er utarbeidet av BS.

Blomsterspråket : si det med riktige blomster (2017)

Seks blomster, eller ti blomster? Varierte tulipaner? Og hvordan var det nå med de rosene?

Er du blant dem som tenker deg nøye om når du gir bort blomster, for å forsikre deg om at art, antall og farger uttrykker akkurat det du har på hjertet? Eller stormer du til nærmeste blomsterbutikk, og heseblesende og desperat ber personalet om hjelp, for nå har du veldig, veldig dårlig tid? Da kan kanskje denne boken om blomsterspråket være til god hjelp når du vil tilkjennegi det du føler, uten å bruke ord. Boken er gjennomillustrert, og vi får lære mer om nevnte viktige varianter: art, antall og farger. Innholdsfortegnelsen over betydninger er også nyttig (og artig) når en vil være så presis som mulig.

Eller kanskje tvert imot? Den overdådige buketten ble levert og mottatt. Nå skal den analyseres, og sannheten bringes fram i lyset. Noen av oss har også kan hende pleid å tenke at blomstene var fine de, og det er nok. Noen ganger er en rose ganske enkelt en rose. Skjønt, etter å ha lest denne boken, kanskje ikke likevel... Lykke til.

Kjærlighetens etymologi : en etymologisk ordbok med ord knyttet til kjærlighet av Yann De Caprona (2014)  

“Denne boken ser først og fremst på ordforrådet vi bruker for følelsene mellom to i et par, selv om den også berører andre typer kjærlighet …”

I 2013 fikk Yann De Caprona en kjempehit med Norsk etymologisk ordbok. Året etter “nøyer han seg” med å sette ord på kjærligheten. Eller rettere sagt: Å hjelpe oss å sette ord på den, og ikke minst forklare disse ordene.

Bibliotekets eksemplar er pent lest. Er det fordi vi har full oversikt allerede? Eller fordi vi er vant til at ordbøker ikke er til hjemlån? I så fall kommer en gla’nyhet: Denne ordboken har fire ukers lånetid.

Fragmenter av kjærlighetens språk av Roland Barthes (2000) 

Roland Barthes (1915-1980) var en av det tyvende århundrets viktigste litterære stemmer. Hans Fragmenter av kjærlighetens språk (1977) er en tekst helt utenom det vanlige - i en rekke fortettede tekster skriver forfatteren som en elskende, om og for kjærligheten og dens mange aspekter: møtet, ømheten, kjærlighetsbrevet, sjalusien, henrykkelsen, omfavnelsen, forvirringen, lengselen, magien, askese, angst, savnet, venting. (Forlagets omtale).

All you need is love - og en vilje til å kjempe for den av Frode Thuen (2009)

Ingen kan som Frode Thuen beskrive og oppmuntre den betagende kjærligheten - eller lose oss trygt gjennom blindveier av små eller store konflikter de fleste av oss opplever i et parforhold. Beholder du kjærligheten, håpet og viljen til å arbeide for parforholdet, er sjansene større for at du får det godt sammen med partneren din, hevder forfatteren.

I denne boken, som tar utgangspunkt i forfatterens ukentlige samlivsspalte i A-magasinet, får du innspill og gode råd om hvordan du kan bevare et godt samliv - hele livet ut.(Forlagets omtale).