Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Bibliotekets lesetips på Valentine's Day

Kjærligheten som feires på valentinsdagen kan romme så mangt, fra den største lykke til den mørkeste avgrunn, den kan sprenge landegrenser og overleve døden. Kjærlighetens utallige ansikter har det blitt skrevet mange bøker om. Under har vi samlet lesetips for enhver smak til din egen vri på valentinsdagen!

Valentines Day, eller Alle hjerters dag på norsk, er etterhvert blitt en dag man feirer, eller eventuelt humrer litt av, over hele verden. Dagen har røtter tilbake til romertiden og den katolske kirke; Juno-festen til ære for gudinnen som var ekteskapets beskytter, og helgenen Valentin sin dag som er den 14. februar.

Vår moderne romantiske valentinsdag assosieres med den britiske poeten Chaucer og det første valentinskortet. Det ligger på British Museum og er datert til 1415. På 1800-tallet var det blitt vanlig flere steder i Europa å sende kort til sin elskede den 14. februar.

Hva vil du lese om?

Klassisk kjærlighet

Charlotte Brontë: Jane Eyre (1847)

Lidenskapelig kjærlighet og mørke hemmeligheter i England på 1800-tallet.

Dette er den dramatiske historien om Jane Eyre som vokser opp først hos sin harde og ufølsomme tante, og deretter på en enda verre fattigskole. En første mulighet for selvstendighet og et bedre liv åpner seg når hun får stillingen som guvernante på Thornfield Hall for Mr. Rochesters verge. Etter hvert våger Jane å håpe på enda mer. Før bryllupsdagen er over avsløres imidlertid forferdelige hemmeligheter og løgner. Jane ser i sin fortvilelse bare en mulig utvei…

Denne mange ganger filmatiserte klassikeren er en kjærlighetshistorie, ja. Den er også mye mye mer.

Karin Fossum: Elskede Poona (2000)

Tragedien bak krimgåten i Elskede Poona er ekteskapet mellom norske Gunder og indiske Poona, som får en brutal slutt før det en gang får begynne. En etterlengtet velkomst på flyplassen blir forsinket med tragiske følger, og politifolkene Sejer og Skarre må finne ut hva som har skjedd.

Elskede Poona er en knakende god krimroman. Karin Fossum viser at det er mulig å skrive en nervepirrende krim-intrige hvor en også kan glede seg over et fint språk og forfatterens psykologiske innsikt. Og ikke minst: Gunder og Poonas kjærlighetshistorie, som lever videre lenge etter at siste side er lest.

Stolthet og fordom av Jane Austen (1813)

Romanen om søstrene Bennett og deres vei mot ektestanden er Austens aller mest populære gjennom tidene. Stolthet og fordom var en stor suksess i Austens samtid, og selv i dag kan vi glede oss over forfatterens presise og treffende personskildringer. Historien om den smarte og selvstendige Elisabeth og hennes Mr Darcy har vært til begeistring for generasjoner av lesere, og er en av litteraturens mest legendariske kjærlighetshistorier! (Forlagets omtale)

Mørk kjærlighet

All kjærlighets begynnelse av Judith Hermann (2015)

Fra første side i denne romanen er det uro. En ubehagelig stemning som kryper frem, og holder gjennom hele boken. Dette er om den mørke kjærligheten. Boken plasseres ikke med spenningsbøkene – men kunne kanskje vært der, sammen med Gone Girl/Flink Pike. Stella er gift med Jason og de har en datter sammen. Jason jobber mye, men livet er greit. Helt til det kommer en fremmed mann på døren som vil snakke med Stella. Han dukker opp flere ganger når Jason ikke er hjemme. Hva vil han henne? Boken er godt og nøkternt skrevet. Hvorfor er den med på en Valentines-liste? Fordi kjærligheten er ikke bare er rosenrød.

Stormfulle høyder av Emily Brontë (1847)

Historien blir fortalt gjennom tjenestepiken Nelly Dean sine øyne når hun forteller den til en gjennomreisende, Mr. Lockwood. Det handler om flere generasjoner personer. Som de fleste vet er det likevel Catherine og Heathcliffs enorme lidenskap som er best kjent. Det mest fascinerende med Stormfulle høyder, er mørket i den og de sterke kreftene som herjer både i mennesket og naturen. Hva ligger egentlig bak Heathcliffs bitre hevntokt og Cathys umodne oppførsel? Historien fortelles gjennom flere utenforstående og vi får derfor ikke egentlig et innblikk i de bakenforliggende motiver og tanker for de sterke følelsene og handlingene som utspilles.

Enken av Gil Adamson (2011)

Året er 1903. Mary Boulton forfølges gjennom Canadas villmark til hest av to unge menn med børse over skulderen. De er hennes svogere. 18 år gamle Mary har drept ektemannen. Det eneste hun får med seg i flukten er Bibelen med merkelige tegn i margen.

Hun kjenner ikke fjellene eller hvordan man skal overleve i naturen.

Så treffer hun den totalt forskjellige Fjellfanten.

Boka er elegant, beveger seg forbi merkelapper og sjangre.

Den er morsom, seriøs, mørk og lys, som en annerledes road-movie, med anstrøk av western og mørk gotikk, slutter den aldri å overraske.

Boka har godt språk og driv, og en høyst engasjerende og minneverdig hovedperson.

Den er skrevet i en klar, sterk og lyrisk prosa, og gir noe til ettertanke.

Evig din av Daniel Glattauer (2013)

Judith driver en lampebutikk, er sin egen sjef, men trenger likevel å overbevise seg selv om at det er moro å gå på jobb, særlig etter ferier. Hun er 33 år og singel.

Så treffer hun Hannes, først fordi han tråkker henne på foten i matbutikken, og så fordi han kommer inn i butikken hennes. Etter det dukker han stadig opp i tankene hennes.

Det begynner som en fullblods kjærlighetshistorie. Arkitekten Hannes tar både Judith, vennene hennes og den dysfunksjonelle familien hennes med storm.

Men snart begynner en uro å snike seg inn både hos leseren og Judith.

Hannes både ser og gir Judith oppmerksomhet, men han vil også ha ting på sin måte.

Judith begynner å føle seg ufri og hemmet, men vennene hennes opplever ikke det samme. Da begynner hun å tvile både på ham og seg selv. Har hun grunn til å bekymre seg?

Dette er en lettlest og underholdende roman om en type kjærlighet som går fra å være noe kjærkomment og ønsket, til å slå over til sin motsetning.

Ung kjærlighet

Kjærlighetshistorie, eller Utenom og hjem : en roman i to akter av Gine Cornelia Pedersen (2015)

Først to parallelle monologer. Så dialog. “Dette er ikke et epos,” sier hun. “Dette er et epos,” sier han. Solveig og Peer Pedro har en intens kjærlighetsaffære. Så blir hun gravid, mens han forsvinner ut i verden. Med Peer Gynt i bakgrunnen, en sølvskinnende bok og mye humor sier denne boken mye om kjærligheten. Både mellom partnere og mellom foreldre og barn. Denne eksperimentelle boken anbefaler jeg varmt på Valentinsdagen, eller andre dager der du vil humre.

Hvem er du, Alaska? av John Green (2014)

Før. Miles Halter er ferdig med det trygge livet hjemme. Hele tilværelsen hans har vært et eneste stort fravær av begivenheter, og hans besettelse med berømte siste ord har bare fått ham til å lengte enda sterkere etter "Det Store Kanskje" (Francois Rabelais, dikter). Han reiser til den noen ganger gale og alt annet enn kjedelige verdenen på Culver Creek Pensjonatskole, og livet hans blir det motsatte av trygt. Noen rom bortenfor ham bor nemlig Alaska Young. Den lekre, smarte, morsomme, sexy, selvdestruktive, ute-å-kjøre Alaska Young. Hun er en begivenhet i seg selv. Hun trekker Miles inn i sin verden, kaster ham ut i Det Store Kanskje, og stjeler hjertet hans. Og så ...

Etter. Ingenting blir noen gang som før. (forlagets omtale)

Eleanor & Park av Rainbow Rowell (2014)

En nydelig historie om to ensomme unge mennesker som møtes på en skolebuss. Gjennom tegneserier og musikk kommuniserer de og finner fellesskap. Historien fortelles gjennom både Eleanor og Park i hver sine kapitler. Eleanor har en lunefull stefar og en mor som gjør alt for å holde han fornøyd uten å lykkes. Så det er hos Eleanor småsøsknene søker trøst og trygghet når kranglingen står på som verst. Park på sin side forsøker å leve opp til sin fars forventninger som i stor grad inkludere idrettsprestasjoner og machokultur. Handlingen er satt til 80-tallet og inneholder mange popkulturelle referanser fra tiåret. Det beste ved boken er måten Rowell får oss som leser til å bry oss om karakterene på. Historien er både søt, sår og hjerteskjærende.

Perfekt kjemi av Simone Elkeles (2010)

Brittany Ellis og Alex Fuentes går på samme skole, men kommer fra og lever i to forskjellige verdener. Brittany er skoleflink, populær og har et tilsynelatende perfekt liv hos en velstående familie, mens Alex er fra den fattige delen av byen, medlem i en gjeng og må jobbe for å forsørge sin familie. De to ender opp som labpartnere og blir dermed tvunget til å forholde seg til hverandre. Alex inngår et veddemål med kameratene sine, men det skal vise seg at Brittany ikke er så lett å overbevise som han trodde. Fordommene de har til hverandre brytes etterhvert ned, og kanskje er de ikke så ulike som først antatt. Plottet er ikke så originalt, men forfatteren klarer å gjøre karakterene og den prosessen de går gjennom troverdig og leseverdig. Mer romantisk blir det ikke!

Jeg har mer jeg vet du vil like av Marte Magnusdotter Solem (2018)

19 årige Silje har et litt komplisert og sårt forhold til moren sin. Nå ser hun frem til sommerferie i sommerhuset etter farmor på en øy uti fjorden.

For første gang skal det være ferie på hennes premisser, sammen med den nye kjæresten, Eirik. På hytta blir det flørting, sjenanse, mat, vin humor og nakenbading.

Det er slik sommeren skal være! Men allerede etter etter et døgn får Silje telefon fra faren som sier at han kommer samme kveld med kjæresten, broren hennes og søsteren til Silje, Lerke på syv år.

Boka er lettlest og har en lun humor om ung kjærlighet som med et brak møter familieforventninger og fastlagte mønstre. Silje vil noe annet, men leter etter en måte å si det på. Så oppdager hun at Eirik og farens kone Marianne trives veldig godt sammen.

Kjærlighet verden rundt

Merkelig vær i Tokyo av Hiromi Kawakami (2015)

I Merkelig vær i Tokyo møter vi 38 år gamle Tsukiko. En kveld støter hun tilfeldigvis på sin gamle lærer, som hun kaller sensei, på bar. Han er tretti år eldre, pensjonert og lever alene. Et særegent fellesskap oppstår mellom de to: De møtes for å spise, for å drikke (framfor alt for å drikke) og for å fordrive tiden sammen, uten for mange ord. Gjennom vakre og eiendommelige glimt fra deres liv sammen utvikler Merkelig vær i Tokyo seg til å bli en unik, stillfaren og rørende kjærlighetsroman.

Boka er oversatt til 14 språk og var nominert til Man Asian Literary Prize i 2013 og Independent Foreign Fiction Prize i 2014. (forlagets omtale)

Bonsai av Alejandro Zambra (2017)

De lærte kjapt å lese det samme, tenke likt, skjule forskjellene. Snart opparbeidet de en forfengelig fortrolighet. På den tiden lyktes det Julio og Emilia, inntil videre, å smelte sammen til en slags klump. De var kort sagt lykkelige. Det er det ingen tvil om.

Dette er fortellingen om den unge mannen Julio, og hans store kjærlighet Emilia, som på uforklarlig vis forsvinner. Bonsai er en stram og usedvanlig kjærlighetshistorie ­– kort, original og humoristisk. Zambra regnes som en av de mest markante stemmene i den nye ­generasjonen ­latinamerikanske ­for­fattere. Tids­skriftet Granta har utropt ham til en av ­dagens 22 beste unge spansk­språklige ­forfattere. (forlagets omtale)

Lykka er ein sjeldan fugl av Anna Gavalda (2009)

Den suksessrike arkitekten Charles Balanda nærmar seg femti. Han er utmatta, forholdet til kona Laurence blir stadig kjøligare og grunnmuren livet hans er bygd på begynner å breste. Da han får eit usignert brev med meldinga “Anouk er død”, strøymer minna på. Charles leitar seg tilbake mot hendingar og menneske frå ungdomstida, og på vegen møter han Kate, ei kvinne som bur i eit slags rotete, landleg paradis, omgitt av barn og dyr. Charles og Kate blir tiltrekte av kvarandre, men ingenting er gitt på førehand.

Dette er ein stor roman om håp, kjærleik  og nye sjansar. Du vil kjenne deg igjen og la deg begeistre av det fargerike språket, den kjappe humoren og den store medkjensla.(forlagets omtale)


Vann til elefantene av Sara Gruen (2008)

Det er så lenge siden. Men det hjemsøker meg fortsatt. Jeg snakker ikke så mye om den tiden. Jeg vet ikke hvorfor - jeg jobbet på sirkus i nesten syv år, og hvis ikke det er et godt samtaleemne, så vet ikke jeg.

Forresten, jeg vet egentlig hvorfor: Jeg visste hvor viktig det var å holde på hemmeligheten hennes - så lenge hun levde, og siden også.

På sytti år har jeg ikke fortalt det til en levende sjel.

23 år gammel befinner Jacob Jankowski seg plutselig foreldreløs og pengelens i depresjonstidens USA. Tilfeldighetene kaster ham på et tog som tilhører Benzini-brødrenes beryktede sirkus. Det blir et møte med en helt ny verden for den unge Jacob. En verden full av vanskapninger og klovner. En verden der uante farer truer, og der den festlige fasaden skjuler fattigdom, nød og ulykke. En verden der Jacob endelig får oppleve den store kjærligheten...

Vann til elefantene er en spennende historie med sirkuslivet som burlesk bakteppe, men mest av alt er det en uforglemmelig fortelling om kjærlighet og vennskap - og om å ha mot til å gjøre det rette. (forlagets omtale)

Orkideens hemmelighet av Lucinda Riley (2011)

Den verdensberømte pianistinnen Julia Forrester vender tilbake til Wharton Park, der bestefaren hennes var gartner. Her møter hun arvingen til godset og ved hjelp av en dagbok blir en kjærlighetshistorie rullet opp. Det er et slektsdrama med handling fra England og Thailand og handlingen foregår på to tidsplan, i vår tid og tilbake i tid, før, under og etter 2. verdenskrig. Boken inneholder drama, lidenskap, romantikk og hemmeligheter. Den er fengende og underholdende, til tider hjerteskjærende, men også fin og lettlest. I tillegg lærer man en del om orkideer.

Den japanske elskeren av Isabel Allende (2016)

Alma Belasco har akkurat flyttet på aldershjem. Hun kommer opprinnelig fra Polen og ble sendt til slektninger i Amerika før 2. verdenskrig brøt ut. Som barn treffer hun Ichimei, sønnen til gartneren og de to blir uadskillelige. Da Pearl Harbor blir angrepet blir alle av japansk herkomst internert i Amerika, også Ichimei. Alma sitt barnebarn Seth skriver bok om

henne og familien og på den måten blir historien rullet opp. Boken veksler mellom nåtid og fortid over åtti år og den bygger på historiske hendelser og steder. Det er en nydelig bok som inneholder forbudt kjærlighet, rasisme, krig og konflikter.

Jacayl er kjærlighet på somali av Amal Aden og Håvard Syvertsen (2015)

En sårvakker, liten kjærlighetsroman om tilsynelatende umulig kjærlighet. Sara og Mustafa faller for hverandre. Saras familie er velstående og har høy status. De tillater ikke ekteskapet. Mustafa er fra feil klan, og fattig. Innblikket vi får i kulturen til Saras familie er til tider vondt å lese om. Men mest av alt er boken rørende, og følelsene mellom både elskende og familie skaper bølger som når helt frem til leseren.

Kjærlighet i tegneserier

Aya fra Yopougon av Marguerite Abouet og Clément Oubrerie (2012)

Vi møter Aya, som er 19 år, tøff, og vakker. Hun og vennene hennes på Elfenbenskysten står foran voksenlivet med alt som hører med, som forelskelse, dating, vennskap, og familieproblemer. Det handler ikke bare om tenåringer, vi blir også kjent med foreldregenerasjonen. Det er så fint med en bok om Afrika som handler om hverdagslivet, ikke krig, elendighet og stakkarsliggjøring. Handlingen kunne like gjerne vært lagt til en venninnegjeng på Manhattan, eller i Bergen. Dette er en feel-good fortelling med muntlig språk, som er koselig og underholdende å lese.

Savnet katt av Jason (2013) 

Privatdetektiven Dan Delon finner en savnet katt. Eieren er Charlotte, en dame han blir tiltrukket av. Møtet mellom Dan og Charlotte er så fint! De åpner seg for hverandre, og ser seg selv i den andre. Det oppstår noe mellom de to, men detektiven blir nødt til å løse et mysterium når Charlotte blir borte. Les gjerne boken flere ganger! Gi den ro og plass til ettertanke. Fargene i boken er bare hvit, svart og oransje. Det er en vakker bok både visuelt og emosjonelt.