Bli kjent i egen by
Bak blåmannen
Interessant og lærerik kulturhistorisk bok som forteller Våkendalens vemodige historie fra 1600-tallet fram til ca. 1940. Våkendalen er dalføret mellom Svartediket og Tarlebø, og det er i dag et godt benyttet turområde. Helt fram til forrige århundre lå det fire gårder der, alle ble fraflyttet og nedlagt fordi Bergen bys innbyggere trengte rent drikkevann. Forfatteren gir oss informasjon om landskap og geologi, dyreliv, eiendomsforhold, hvem som bodde på gårdene, sagn og historier, gamle stier og veier i Våkendalen og mye mye mer. Går du tur i området i dag kan du se rester etter hus og veier og masse trær.
Av Anne Marie Morvik
Padleturer i bergensområdet
Opplev naturen fra kajakk i sommer – tettere på perlene kommer du ikke.
Ønsker du å oppleve sjøfuglene på nært hold, smyge deg frem i de grunneste kanaler, spise kråkeboller til lunsj eller surfe på bølgene i stri strøm? Da er dette boken for deg. Boken gir deg bilder, tekst og kart over 51 flotte padleturer fra Austevoll i sør til Austrheim i nord. Du får konkret informasjon om hvor du kan sette ut kajakken, parkeringsmuligheter, rasteplasser, hvor du kan sette opp telt og litt om hva du ser langs turen. Her er det både enkle og krevende padleturer, lange og korte. God tur!
Av Eva Gjuvsland
Byfjellene - mangfold og hytteliv
Her får vi en omvisning i Byfjellene, av alle de syv fjellene som er med i 7-fjellsturen. Vi får interessant informasjon om hyttene og byfjellene både fra fortid og i nåtid. Byfjellene har vært beitemark, ferdselsårer og postvei. Her har byens drikkevannskilder vært, og både hopprenn, alpinrenn, fjellmaraton mm. har vært avholdt her. Totalt har det vært bygd 170 hytter, noen er privateide, andre er foreningshytter. I dag er det kun 57 hytter igjen, de andre har vær og vind og tidens tann tatt. Alt er rikt illustrert ved hjelp av 450 fotografier og detaljerte kartverk over Byfjellene.
Av Anne Marie Morvik
Bergensfortellinger
Her får vi mange interessante fakta og artige historier som alle omhandler Bergen på forskjellige måter. Visste du at prinsefisk er oppkalt etter den svensk-norske kronprinsen Carl som var på besøk sommeren 1856? Han spiste i Logen med byens fiff og det ble servert 28 retter! Torsken likte han så godt at den siden er kalt for prinsefisk. I 1881 så den første skofabrikken i Bergen dagens lys. I 1920 hadde Bergen 22 skofabrikker! Byens siste duell var i 1894 mellom en berømt barytonsanger og en journalist som hadde fornærmet sangeren. Hvordan det gikk kan du lese selv i boken.
Av Anne Marie Morvik
Kjøss meg i ræven!
I 2018 hadde Bergens Tidende en konkurranse om “verdens mest bergenske ord og uttrykk”. “Belite seg” kom på en klar førsteplass. Boken forteller og om andre bergenske ord og uttrykk, og jeg må si at jeg satt og humret og lo da jeg så alle de velkjente ordene som jeg brukte som barn. Ord som pailabb, luddig, månebedotten, tidig, ani, dryle og drøle, vekker mange gode minner. Ellers inneholder boken historier om bergensere, både kjente og ukjente, om skarre-r’en, Kalfaret-dialekten, minneboken som alle småjenter hadde før og mye mer. Det er fornøyelig og tidig å lese om Bergen og bergenserne.
Av Anne Marie Morvik
Oppstemten - og andre nye stier og veier på Byfjellene
Oppstemten er 750 meter lang og 2,5 meter bred. Den har 1333 trinn som er håndhugget av sherpaer fra Nepal. Trappestien ble påbegynt i 2016 og ferdigstilt i 2019. I hvilken anledning? Jo, Bergens Skog- og Træplantningsselskap som fylte 150 år i 2018. Både turglade og andre kan ha glede av denne boken om Oppstemten og andre nye stier og veier på Byfjellene. Gjennomillustrert med nye og gamle bilder, og med musikalske innslag, er dette en interessant og variert historiebok. Kanskje får også noen av oss god lyst til å bytte fottøy, og komme seg ut på tur?
Av Ragnhild Sæther
Trebyen Bergen - En vandreguide
Trebyen Bergen : en vandreguide av Trond Indahl er en praktisk bok å ta med på byvandring, ettersom den ikke er større eller tyngre enn at den får plass i lommen eller i vesken. Historiekapitlene i første halvdel av boken gir oss sjansen til å lære om trehusbebyggelsen i Bergen fra 1702 og fram til vår tid. Forfatteren har deretter forberedt åtte forskjellige vandringer rundt om i byen, slik at vi kan bli bedre kjent med nye og gamle trehus underveis. En lettlest håndbok med mye interessant informasjon om “Europas viktigste treby”, som forfatteren skriver det i forordet.
Av Ragnhild Sæther
Bergenquiz - 1900 spørsmål om stort og smått
Dette lesetipset er ikke bare for de quiz-glade. Interesse og entusiasme for Bergen holder nok lenge, enten en vil lære og more seg på egen hånd, eller sammen med andre. 1900 spørsmål fordelt på 49 kategorier burde holde som indikasjon: Vet jeg mye, noe eller for lite om Bergen?
Hvilke kategorier snakker vi om? For eksempel Bydelene, SK Brann, 10 om Varg Veum, Historie, Sitater og Anagrammer.
(Enkelte av oss vil kanskje ha nytte av en “prøverunde” for å sjekke kunnskapsnivået før det eventuelt blir alvor. Visst er det sosialt med quiz, men det er jo morsomt å vinne også.)
Av Ragnhild Sæther