Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Boka om Baltimorefamilien

av Anne Marie Morvik sist endret 2019-11-13T15:07:39+01:00
Bidragsytere: lassej
Oppvekstroman og familiedrama fra vår samtid.
Joël Dicker

Boka om Baltimorefamilien

Pax forlag, 2016, Oslo
978-82-530-3865-0
voksen

Boka om Baltimorefamilien er skrevet av den sveitsiske forfatteren Joël Dicker. Den kom på norsk i 2016 på Pax forlag AS. Dicker debuterte som forfatter i 2012, og dette er hans tredje roman. Her møter vi igjen Marcus Goldman fra Dickers andre roman Sannheten om Harry Quebert-saken som nylig er filmatisert i en miniserie på 10 episoder. 

Boka om Baltimorefamilien er en oppvekstroman og et familiedrama. Vi blir kjent med tre generasjoner Goldman, Goldmans fra Baltimore og Goldmans fra Montclair, New Jersey. Goldmans fra Baltimore består av Marcus onkel Saul som er advokat, konen Anita som er lege, og sønnen deres Hillel. Familien blir etterhvert utvidet med Woody som tanten og onkelen til Marcus tar til seg. Goldmans fra Baltimore er rike og vellykkede, har et stort flott hus og et fantastisk feriehus i Florida. Goldmans fra Montclair er en vanlig middelklassefamilie som består av far, mor og sønnen Marcus. Bestefar og bestemor Goldman bor også i Montclair. De tre fetterne Hillel, Woody og Marcus er jevnaldrende og uadskillelige og de kaller seg for Goldman-gjengen. Sammen med nabojenten Alexandra som alle de tre guttene er betatt av, følger de hverandre i tykt og tynt i oppveksten. 

Boken skrives i nåtid som er 2012, med tilbakeblikk til ulike tidsepoker og den blir fortalt av Marcus Goldman som er forfatter og som samtidig skriver denne historien. Handlingsforløpet er delt inn i fem tidsepoker. Første del er cirka halve boken og tar for seg barne- og ungdomstiden og båndene som ble knyttet mellom de tre guttene. Andre delen tar for seg det tapte brorskap og når ting begynner å gå galt. Tredje del forteller om hele Goldmanfamiliens vekst og fall, fjerde del om tragedien og femte del om gjenopprettelsen der Marcus forsoner seg med fortiden og klarer opp i ting. 

Gjennom hele boken blir det hintet til tragedien som hendte i 2004 og hele historien bygger opp en forventning om dette. Sannheten om Baltimorefamilien blir rullet opp litt etter litt. Marcus har i hele sitt liv vært fascinert av og misunnelige på Goldmans fra Baltimore. Han tilbrakte så mye tid der som han kunne. Samtidig så han ned på foreldrene sine. Men ting er ikke alltid slik som det ser ut og når hemmeligheter kommer for dagen, faller fasadene og sjalusi, rivalisering og konflikter ødelegger en familie. Det er ikke bare en tragedie som skjer her, det er flere som sammen fører til den siste store. 

Jeg likte boken godt. Den er spennende, underholdende og godt skrevet. Det er en meget tykk bok på 443 sider, men siden jeg ønsket å få svar på hva som skjedde med Baltimorefamilien måtte jeg bare lese videre.