Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Bøkene som viser at hjemmeferie er best

Får du ikke reist på drømmeferien i sommer? Kanskje du ikke skal være så lei deg for det. Disse bøkene viser hvor galt det kan gå når man reiser bort.

Først publisert: 04/06-2020.

Mord på Nilen av Agatha Christie

Kjærlighet kan være en forferdelig ting.

En bryllupsreise på selveste Nilen med din utvalgte burde være et av livets høydepunkter, eller hva? Ikke for alle, dessverre. Ms. Linnette Ridgeway er ung, rik og strålende forelsket. Så blir hun funnet skutt, og hennes nye og like forelskede ektemann er sønderknust. Han ville vært den perfekte mistenkte – om han da ikke er den perfekte syndebukk? Heldigvis er vår helt, mesterdetektiven Hercule Poirot, også på ferie i Egypt, og nok en gang må han bruke de små grå for å løse mysteriet: Hvem hatet Linnette nok til å drepe henne? 

Anbefalt av Ragnhild Sæther


Lukten av propan om morgenen av Levi Henriksen

Martin By ønsker at sønnen skal få en minnerik campingferie. Sønnen David er ikke enig. Han vil ha dataspill og TV - ikke lukten av propan og bøker. Kona Liv er avventende, og ser det an. Fallhøyden er stor når skyhøye forventninger skyldes lykkelige barndomsminner, og Martin By venter seg mye. Dette er historien om når de fleste av Martin By sine ferieplaner går skeis. Eller vil han oppdage at han likevel kan kjenne lukten av propan?

Serien Litt å lese består av bøker med korte historier uten vanskelig språk.

Anbefalt av Ragnhild Sæther


Stille dager i Mixing Part av Erlend Loe

Mixing Part will tear us apart.

Bror Telemann, hans kone Nina og deres tre barn leier et feriehus i den tyske byen Garmisch-Partenkirchen, eller Mixing Part, som Telemann velger å kalle den. Nina elsker Tyskland. Telemann mener Mixing Part er nazismens vugge og at det er for mye nips der. Han er mest opptatt av teater og Nigella Lawson. Nina lurer etter hvert på om hun er allergisk mot Telemann og tilbringer stadig mer tid med den tyske utleieren. Dette er en morsom og lett absurd bok i typisk, naivistisk Erlend Loe-stil. 

Anbefalt av Maria Lüpke Hopland


En Moderne familie av Helga Flatland

Sverre og Torill inviterer hele familien med til Italia for å feire Sverres 70-årsdag. Der annonserer de at de skal skilles, etter førti års ekteskap. Vi følger de tre voksne barna, som på ulikt vis påvirkes av foreldrenes beslutning. Vi blir vitne til hvordan beslutningen får stor betydning for synet de har på sitt eget liv og deres følelse av tilhørighet og opphav. Helga Flatland utforsker ikke bare forholdet mellom foreldre og barn, men også mellom søsken og par, for skilsmissen påvirker dynamikken mellom alle medlemmene av storfamilien. Plutselig er alt ute av balanse, og det hele startet med en ferie til Italia. 

Anbefalt av Maria Lüpke Hopland.


Parissyndromet av Heidi Furre

Parissyndromet er “ein diagnose ein stiller på japanske turistar som får alle draumar og illusjonar knust når dei besøker Paris for første gong. Den japanske ambassaden i Paris har ein eigen hotline for turistar som blir ramma av syndromet." I Heidi Furres nydelige debutroman følger vi en jente som skal tilbringe et år i Paris. Byen byr på vennskap og opplevelser, men også mye ensomhet og undring. Furre skildrer mange grå dager og mange triste og nostalgiske tanker i romantikkens by. Det er vanskelig å finne seg til rette i en fremmed by, og savnet etter de(t) kjente og kjære kan bli overveldende.  

Anbefalt av Maria Lüpke Hopland


Robinson Crusoe av Daniel Defoe

Robinson trosser familien sin og drar til sjøs. Han opplever skipsforlis, blir solgt som slave, rømmer, blir slavehandler, og tilbringer 28 år på en øy med kannibaler som eneste selskap. Han møter endelig en ok fyr, men istedenfor å bli venn med ham, tar han ham som tjener og gir ham et nytt navn uten å bli bedt om det. Kanskje Robinson heller skulle ha blitt hjemme på sofaen med en god bok? 

Ungdomsklassikeren Robinson Crusoe er en spennende historie om overlevelse og eksistensielle dilemma, som gir moderne lesere et interessant innblikk i den europeiske kolonitiden på 1700-tallet.  

Anbefalt av Ine Sunde Lavik


Voksne og barn av Bård Torgersen

Den lille familien på tre flykter til Syden fra det kroniske regnet. Stefaren Rune hadde store forhåpninger til at Bamseklubben skulle bli feriens problemløser, slik at kjærligheten til Evelyn skulle få et etterlengtet oppsving. Historien lyder kjent så langt? Men når stesønnen er tolv år og dessuten større utenpå enn inni med autistiske trekk, blir han selvsagt nektet adgang. «Kjærlighetsferien» utvikler seg til et mareritt for den dysfunksjonelle familien. Boken er både lettlest og spennende, men også krampaktig humoristisk hver gang en intens og velmenende stefar skal ordne opp. Dessuten er den surrealistisk og med til tider et stort ubehag. 

Anbefalt av Alf Kåre Blindheim


Voksne mennesker av Marie Aubert

Ida er på vei for å feire moren sin 65-årsdag sammen med utvidet familie på familiehytten på Sørlandet. Alt ligger an til sommerlig familielykke...eller?  Ida nærmer seg 40, har enda ikke vært i et seriøst forhold, og kommer akkurat fra et opphold i Sverige der hun undersøker muligheten for å fryse ned egg. Hun er allerede sjalu på lillesøsteren, Marthe, og da nyheten om hennes graviditet sprekker, blir det ikke akkurat bedre. Gjennom tilbakeblikk kommer det frem noe av bakgrunnen for sjalusien, men ikke tro at Ida blir mer sympatisk av den grunn. Hun går til smålige grep for å hevde seg og å sverte søsteren. Den ubehagelige stemningen på hytten blir bare forsterket utover i boken.

Voksne mennesker er en intens og nesten thrilleraktig roman.  

Anbefalt av Silje Solsvik


The beach (Stranden) av Alex Garland

Richard reiser rundt som backpacker i Asia. I Thailand hører han rykter om en ukjent paradis-øy med en fantastisk nydelig isolert strand. I Bangkok får han tak i et håndtegnet kart over øyen og sammen med et fransk par drar han avgårde for å finne den idylliske og uberørte stranden. Øyen er allerede bebodd av andre backpackere og hippier. Tilsynelatende hersker her fred og idyll i et anarkistisk samfunn, men etterhvert åpenbarer det seg maktkamp og intriger, og idyllen slår sprekker. Jeg har selv reist en del som backpacker og kjenner meg godt igjen i drømmen om en paradis-øy. 

Anbefalt av Anne Marie Morvik


Helenas hemmelighet av Lucinda Riley

Helena, en tidligere ballerina, nå hjemmeværende husmor med mann, tre egne barn og en stedatter arver et hus på Kypros etter gudfaren sin, som kalles for Pandora. Helena har ikke vært der på mange år, men denne sommeren reiser hun dit sammen med familien sin og noen venner. Sønnen Alex ønsker desperat å få vite sannheten om sin biologiske far, men Helena ønsker ikke å fortelle det. På Kypros denne sommeren treffer Helena gamlekjæresten, som hun ikke har sett på 24 år. Det setter i gang en rekke hendelser som gjør at fortidens skygger kommer for dagen og ødelegger idyllen. 

Anbefalt av Anne Marie Morvik


De ferierende av Emma Straub

Bokomslaget hinter om ei hyggelig feriebok hvor vi får nyte den varme sola, og det deilige badevannet på Mallorca. Får vi det? Franny og Jim Post har organisert en ferie på Mallorca for seg selv og sin utvidede familie. De trenger en pause fra tilværelsen på Manhattan, uønskede hendelser og potensielle riper i lakken. Det blir imidlertid ikke lett når hemmeligheter avdekkes, gammelt grums bobler opp og sår kanskje ikke leges.

Familielivets prøvelser, med innslag av det dovne og morsomme, får vi definitivt. Kanskje er imidlertid ikke all turbulens uønsket, hvis en kan stå i den sammen?

Anbefalt av Ragnhild Sæther


Kvinnen i lugar 10 av Ruth Ware

Spennende og klaustrofobisk luksuscruise på de norske fjordene.

Lo Blacklock er reisejournalist. Når hun får sjansen til å reise med Aurora Borealis, nøler hun selvsagt ikke. Å jobbe i slike luksuriøse omgivelser, med et glass sjampanje i hånden, er en unik karrieremulighet.

Drømmereisen blir imidlertid mindre drømmeaktig når Lo hører et stort plask, og finner blodspor på dekk. Var det kvinnen i lugar 10 som nettopp ble drept, og kastet over bord? Dessverre er det ingen som tror på henne. Lo vet heller ikke hvem hun kan stole på. Kanskje kan hun ikke engang stole på seg selv ...

Anbefalt av Ragnhild Sæther