Hopp til hovedinnhold

Det store ødet

av Anne Marie Morvik — sist endret 2020-09-18T07:49:16+02:00
Sterkt familiedrama fra Alaskas villmark
Kristin Hannah

Det store ødet

Cappelen Damm, 2019, Oslo
voksen

Det store ødet er skrevet av den amerikanske forfatteren Kristin Hannah. Hun har skrevet 23 romaner og vunnet mange priser. For norske lesere er hun også kjent for boken Nattergalen (2015). Både den og Det store ødet skal filmatiseres. 

Handlingen i Det store ødet foregår for det meste i Alaska fra 1974 til 1978. Vi følger familien Allbright som er nyinnflyttet til en liten øde bygd i Alaska. 13 år gamle Leni er enebarn og bor sammen med mor og far. Ernst Allbright er Vietnam-veteran og tidligere krigsfange og sliter med posttraumatisk stressyndrom. Han er en impulsiv mann og det er han som bestemmer hvor familien skal bo. I løpet av sitt 13 årige liv har Leni flyttet utallige ganger og hun er alltid den nye jenten i klassen. Da faren arver en hytte i Alaska etter en krigskamerat, øyner han en mulighet for en ny start på et nytt sted. Familien selger alt de eier og kjøper seg en brukt folkevognbuss, og begynner ferden mot det ville og vakre Alaska. Stedet de kommer til har en hovedgate, en saloon, et lite spisested og en butikk som selger alt som trengs for å klare seg i Alaska. Ernst ønsker å klare seg med det de kan så og høste av naturen, og i tillegg jakte og fiske. Familien Allbright får god hjelp av de andre i landsbyen til å gjøre hytten beboelig og klar for vinteren. I Alaska kommer sommeren sent og den er kort, og hele sommeren går med til å forberede seg til vinteren som ligger rett rundt hjørnet. Leni trives og for første gang får hun en god venn. Han heter Matthew og er sønn av byens rikeste mann. 

Det er mange spesielle typer som bor i landsbyen. Felles for flere av dem er at de har “rømt” fra diverse ting og situasjoner. Large Marge som driver landhandelen er tidligere statsadvokat og blir en god venninne og hjelper til Leni og moren hennes, Cora Allbright. Hun kommer fra en velstående familie som hun vendte ryggen da hun traff Ernst. Cora er en pen, liten, spinkel kvinne som ofrer seg for at mannen hun elsker skal få den friheten han oppskatter slik, og få et bedre liv enn det han har. Faren til Leni og flere andre i bygden er veldig opptatt av å ha frihet til å bestemme selv og de stoler heller ikke på myndighetene, de er dessuten også svært redde for atomkrig. Derfor gjør de forberedelser i tilfelle en ny storkrig. Når vinteren kommer blir familien Allbright mer isolert og det er mangel på både mat og andre livsnødvendigheter. Det fører til at forholdene i hjemmet blir tøffere og det bygger seg opp en stemning og en følelse om at alt kan skje. 

Det er mange og vakre naturbeskrivelser av Alaska i boken, og leseren får godt innblikk i hvilke krefter som er i sving både hos mennesker og i naturen. Med 18 timer mørke i døgnet, kummerlig og isolert bosted, og med få mennesker rundt seg, er det ikke så mye som skal til før det bikker over. Tema som boken tar opp er blant annet kjærlighet, både til mennesker og naturen, kampen for tilværelsen og overlevelse, at vi takler og utholder mer enn vi tror, og kvinneundertrykking. I 1974 i USA kunne ikke kvinner få egen bankkonto uten mannens tillatelse, selv om de var i full jobb.