Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Digital påskekrim

I år blir det en annerledes påskeferie for de fleste av oss. Men liker du å lese krim til påske kan du fortsatt låne og lese en rekke krimbøker digitalt. Her er våre påskekrimtips.

Skribenter: Marie Furnes Wiggen, Maria Lüpke Hopland, Kristi Guldberg, Anne Marie Morvik, Ragnhild Sæther og Silje Monsen Solsvik. Bilde: Anders Iden.
Først publisert: 06.04-2020.

En amerikansk forbrytelse. Drapene i Osage County og dannelsen av FBI av David Grann

Dette er en hardkokt krim i en fagboks forkledning. Med andre ord, innholdsrik og med elementer fra flere sjangre. Her serveres det privatdetektiver, Texas Rangers og undercover-agenter i 1920-tallets Amerika.  

I sentrum av boken står Mollie Burkhart og utgangspunktet er mystiske og uforklarlige dødsfall i familien. Korrupsjon, konspirasjoner og sammensvergelser fremtrer i kjølvannet av forsvinninger og død i Osage-indianernes stamme. I arbeidet med å løse mordmysteriene i Osage County møter vi FBI agenten Tom White, en tidligere Texas Rangers, som gjennom sin harde arbeidsmoral blir et bilde på håpet om verdighet finnes. 

Dette er også historien om overgrep og rasisme, gjennom de hvites inntreden og maktmisbruk. Mollie Burkhart selv var umyndiggjort med hvit verge. Denne vergeordningen er også selve overbygningen i boken.  

«En skeptisk reporter bemerket: Holdningene som en kvegoppdretter fra nybyggertiden har overfor fullblodsindianerne...er relativt velkjente (...) Etter mitt skjønn er det et spørsmål om hvorvidt denne juryen vurderer dette som en drapssak eller ikke. Spørsmålet de må ta stilling til er om det at en hvit mann dreper en osageindianer er mord – eller bare dyremishandling» (2019:262). 

Finnes på eBokBib. 

Anbefalt av Kjersti Egge 

Åndemasken av Stein Ståle

Liker du krimbøkene skrevet av Bernhard Borge (psevdonym)? Da anbefales herved et nytt bekjentskap: Stein Ståle (også psevdonym).  

En mørk oktobernatt blir et kvinnelik funnet i byens havnebasseng. Det er noe underlig ved den avdøde.  Ansiktet hennes er dekket av et hvitt tøystykke festet med noen eiendommelige knuter. Det er selvsagt helt tilfeldig, men politimannen Bjørgan kan ikke helt slippe saken. Noe senere tar vi inn på pensjonat med medisinstudenten Erik Berg, og våre nye eksentriske naboer viser seg å være svært opptatt av det mystiske og okkulte. Snart kan heller ikke vi slippe saken. Åndeløs og fornøyelig spenning følger.   

Kan lånes hos Bokhylla.no 

Anbefalt av Ragnhild Sæther. 

 

Dykket av Frits de Bourg

Femte bok i serien om krimjournalisten Nicolay Wollf. Det er blitt 1960 og et skipsvrak fra krigens dager skal snart fylles igjen. Vraket er fullt av granater og lik. Wolff er i Holmestrand for å hjelpe Jenny Borgelin med å få broren ut fra vraket som ligger på 65 meters dyp, men sterke krefter setter kjepper i hjulene. Wolff får en mistanke om det ligger mer i vraket enn granater. Samtidig mottar han bibelsitater i posten og det har vært flere selvmord i byen. Spennende krim før data og mobil der Wolff må bruke sin kløkt og skarpsindighet. 

Kan lånes på eBokBib 

Anbefalt av Anne Marie Morvik. 

 

Så var hun borte av Lisa Jewell

Ellie var femten år og mors øyensten. Hun var yngst av tre søsken, ferdig med high school og klar for college. Sommerferien lå klar foran henne. En dag skal hun en kjapp tur til biblioteket. Hun kommer aldri tilbake. Ti år senere har Ellies mor Laurel lært å leve med tapet og hun får seg en kjæreste. Han har to døtre, den ene er prikk lik Ellie da hun var på samme alder. Dette får Laurel til å tenke på hva som egentlig skjedde da datteren forsvant og hun begynner å søke svar. Spennende og medrivende historie som godt kunne skjedd i virkeligheten.  

Kan lånes på eBokBib 

Anbefalt av Anne Marie Morvik. 

 

Mannen som døde av Antti Tuomainen  

Jaakko Kaunismaa er en suksessfull forretningsmann i sopp bransjen, og en mann i sin beste alder. Jakko har den siste tiden ikke følt seg helt i form. Da han oppsøker lege får 37-åringen den sjokkerende nyheten om at han er dødssyk. Symptomene peker i retning forgiftning av en plantegift over en lengre periode. Alle organene er forgiftet og han kan dø når som helst. Fast bestemt på å finne ut hvem det er som myrdet ham, begynner Jakko jakten sin. Under jakten på morderen møter Jakko på noen svært spesielle karakterer og havner i noen bisarre situasjoner. Spennende svart humorkrim.  

Kan lånes på eBokBib 

Anbefalt av Anne Marie Morvik. 

 

Sløve hester av Mick Herron

Slough House er avdelingen hvor MI5-feltagenter blir omplassert etter å ha begått tjenestefeil eller tabbet seg ut. Agenten River Cartwright blir en av de sløve hestene da han tilsynelatende gjør en tabbe da han skal finne og pågripe en mistenkt selvmordsbomber på King’s Cross stasjonen. River skal finne en mann fra Midtøsten iført hvit t-skjorte under blå skjorte. Han blir funnet, men er ingen terrorist, kan det muligens ha vært blå t-skjorte under hvit skjorte? Når en ung pakistaner blir kidnappet og truet med å bli halshugget på direktesendt tv har agentene kun 48 timer på seg. Her er intriger, maktkamp, misunnelse og sjalusi.   

Kan lånes på eBokBib 

Anbefalt av Anne Marie Morvik. 

 

Kretsen av Alexandra Beverfjord

To journalister får i oppdrag å dekke en sak der en ung BI-student blir funnet drept. Etterhvert forsvinner flere jenter med tilknytning til samme miljø, og det er tydelig at folk er redde for å snakke og holder noe skjult. Saken leder journalistene til både samfunnets mektigste og samfunnets undergrunn, og snart er de alle i fare. Kretsen har et fint driv, et ikke for komplisert plott eller persongalleri som gjør at det er en både underholdende og lettlest bok. Korte kapitler og ulike synsvinkler der vi får hint om hva som har skjedd og skal skje, bidrar også til å holde på spenningen  

Kan lånes på eBokBib.  

 

Glasshjerte av Torkil Damhaug 

Robin og Mikkel er brødre. Robin blir vitne til det grusomme som skjer med kusinen deres, Amina. Robin er ute av stand til å uttrykke hva han har sett. Mikkel vet noe han ikke vil fortelle.  

Vi blir kjent med fire sentrale personer, Robin, Mikkel, Amina og Inga. Boken bytter på hvem av dem vi hører stemmen til. Måten boken er skrevet på bidrar til et svært høyt spenningsnivå fra første siden til siste side. En forsvinning blir til mord, og gjennom øynene til disse fire personene blir vi litt etter litt kjent med sannheten. Alle spørsmål en potensiell leser har vil bli besvart.  

Kan lånes på eBokBib. 

Anbefalt av Marie Furnes Wiggen. 

 

Den lange søvnen av Raymond Chandler 

Den lange søvnen er en amerikansk kriminalroman fra 1939. Her introduseres privatdetektiven Philip Marlowe – en av de første hardkokte detektivene. Han er tøff, røff og hard på flaska, men også usedvanlig god i jobben sin og utfører den med høyrere integritet enn de fleste rundt seg. Marlowe blir hyret av den søkkrike general Sternwood for å løse en utpressingssak, men snart blir han dratt inn i noen langt større, som involverer generalens forsvunne svigersønn. 

Historien er spennende og underholdende. Lesningens høydepunkt er likevel ikke handlingen, men stemningen – det gamle Hollywood, femme fatale og kjederøykende menn med hatt, frakk og kjappe replikker.  

Kan lånes hos Bokhylla.no. 

Anbefalt av Maria Lüpke Hopland. 

 

Det lange farvel av Raymond Chandler 

Allereie ved første møte, der Terry Lennox ramlar ut av ein Rolls Royce og landar framfor føtene hans, skjønar Philip Marlowe at den forfylla, men høflege mannen tyder trøbbel. Privatdetektiv Marlowe gir han ei hjelpande hand, men hamnar både i fengsel og i mange ugreie situasjonar på grunn av dette vennskapet. Historia inneheld alt som skal til for å skape store flokar:  ein styrtrik svigerfar, ei notorisk utru Hollywoodfrue, ein skruppellaus lege i hawaiiskjorte, og sjølvsagt ei langbeint blondine.  

Likar du film noir og klassiske antiheltar vil du kose deg glugg med denne. Språket er like slepent og kult som snushanen sjølv. Ein ekstrabonus for kaffisnobbar er den detaljerte skildringa av korleis Marlowe kokar kaffi - “Intet må få lov å forstyrre hans teknikk med å lage kaffe. Selv ikke en desperat kar med pistol i neven”.   

Kan lånes hos Bokhylla.no.  

Anbefalt av Kristi Guldberg. 

 

Fallesjuke av Randi Fuglehaug 

Handlingen i Fallesjuke begynner med et brak, bokstavelig talt. Under åpningsseremonien til Ekstremsportveko hopper fire barndomsvenninner ut i fallskjerm ikledd bunad. En av dem dundrer til jorden fordi fallskjermen ikke åpnet seg. Det viser seg at den er sabotert, alle linene som var festet til fallskjermen var kuttet av.  

Tidligere VG-reporter Agnes Tveit, som nå jobber i lokalavisen Hordaland som featurejournalist, begynner å undersøke og etterforske saken litt “off record”. Her er mørke hemmeligheter, vennskap og svik. Dette er den første krimboken noensinne med handling fra Voss, den er attpåtil på nynorsk.   

Kan lånes på eBokBib.  

Anbefalt av Anne Marie Morvik.

 

Sort messe av John Dickson Carr 

Krimklassiker som utspiller seg i et velstående amerikansk mellomkrigsmilø. Forlagsmannen Ted Stevens får sjokk når han finner et bilde av en giftmorderske som ble henrettet og brent for hundre år siden. Hun er prikk lik hans kone. De har også samme navn. Nabomannen døde nylig under merkelige omstendigheter, antagelig ble han forgiftet. Rett før han døde hadde han besøk av en kvinne kledd i gammeldagse klær som forsvant gjennom en dør som ikke finnes.  

Det er en spennende, mystisk, og skummel fortelling som inneholder en miks av djevelsk svartekunst, giftmord og gjengangere med en fantastisk smart slutt.  

Kan lånes hos Bokhylla.no.  

Anbefalt av Anne Marie Morvik.

 

Doktoren mister en pasient av Agatha Christie 

Da fru Ferrars blir funnet død av en overdose og  Veronal og Roger Ackroyd fra godset Fernly Park blir myrdet like etterpå, må Hercule Poirot trå til. Ackroyd mistenkte at fru Ferrars ble presset for penger og var nå i ferd med å avsløre hvem det var. Alle på godset blir mistenkt og den som hadde sterkest grunn til å ønske og ta livet av Ackroyd var stesønnen Ralph, som nå er sporløst borte. Doktor Sheppard, landsbyens lege blir Poirots hjelper, slik som Hastings ellers pleier å være. 

Boken er en tidløs klassiker som jeg aldri blir lei av.  

Kan lånes hos Bokhylla.no. 

Anbefalt av Anne Marie Morvik.

 

Et hode kortere og andre hårreisende fortellinger av Roald Dahl

Boken inneholder 18 fortellinger blant annet Annen manns rygg. Da den eldre tatovøren Drioli en dag ser noen malerier i vinduet som virker kjent, minnes han gamle dager. Han ble som ung mann tatovert på ryggen av maleren Soutin, som nå er blitt meget berømt for maleriene sine. Drisoli går inn i utstillingslokalet, men blir truet med utkastelse. Han tar da av seg skjorten og viser fram tatoveringen han har på ryggen. Kunstkjennerne blir vilt begeistret og diskuterer hvordan de skal få stilt ut dette maleriet. Noen uker senere er maleriet til salgs!  

Hårreisende historie med finurlig slutt. 

Kan lånes hos Bokhylla.no.  

Anbefalt av Anne Marie Morvik.

 

Evas øye av Karin Fossum

Dagen da alenemoren og kunstneren Eva Magnus møter igjen barndomsvenninnen Marie som jobber som luksusprostituert, blir skjebnesvangert for Eva. Hun er pengelens med mange ubetalte regninger og da Marie forteller Eva at hun tjener gode penger på prostitusjon, blir Eva fristet til å prøve selv. Da hun blir med Marie for å se hvordan det hele foregår, blir Marie drept av en kunde. Før hun dør forteller hun Eva at hun har to millioner kroner i kontanter på hytten og at Eva skal arve dem.  

Evas øye er den første romanen hvor vi treffer på politimannen Konrad Sejer. En spennende bok med et intelligent plot. 

Kan lånes på eBokBib.

Anbefalt av Anne Marie Morvik.

 

Jernvognen av Stein Riverton   

Lyden av raslande kjettingar om natta. Det er jernvogna som køyrer over heiene ved Gjærnes gård og varslar død. Den sømnige feriestaden vert rysta av eit mord, og privatdetektiv Asbjørn Krag kjem frå Kristiania for å løyse mysteriet. Historia vert fortald av ein forfattar som held til på hotellet. Det fins ikkje spor etter gjerningsmannen, og Krag ser ut til å famle i blinde. Men han villeiar både oss og forfattaren, og det byggjer seg opp ei trykkande, lummer stemning som held seg like til siste side.   

Ein over 100 år gammal norsk klassikarmed ein helt som brukar finurlege metodar og djup innsikt i menneskesinnet.  

Kan lånes hos Bokhylla.no.  

Anbefalt av Kristi Guldberg. 

 

Når gjøken galer av Robert Galbraith 

Dette er første bok om krigsveteranen og privatetterforskeren Cormoran Strike, og hans kvikke og smarte assistent, Robin Ellacott. De møtes når broren til modellen Lula oppsøker Strike. Lula falt til sin død fra en snødekket veranda, og selvmord var konklusjonen de fleste ble enige om. Men ikke Lulas bror.  

Denne krimboken er på nesten 500 sider, og det er bra for oss. Vi følger en spennende etterforskning, møter interessante folk og får sjansen til å bli kjent med Robert Galbraith (psevdonym), som viser seg å være en veldig god og underholdende forteller av krimgåter (også).  

Kort sagt: Bra saker.     

Kan lånes hos eBokBib. 

Anbefalt av Ragnhild Sæther.