Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Döstäding

av Vibeke Garrod sist endret 2019-01-02T13:47:27+00:00
Er du glad i å holde orden i ting? Eller liker du bedre å la ting flyte?
Margareta Magnusson

Döstädning

Bonnier, 2018, Sverige
voksen

Denne bokas undertittel er “Ingen sørgelig historie”. Nei, kanskje det ikke behøver å være det? Å rydde klart til døden kommer. Den skal jo nå oss alle en dag. Så hva er döstädning? Ta en kikk på alle dine eiendeler. Mange av dem har du kanskje hatt så lenge at du ikke lenger ser, verdsetter eller bruker dem. Dödstäda er forskjellig fra döstäda, for førstnevnte gjør man etter at noen har dødd.

Det kan være en hyggelig syssel å rydde opp, tilbringe en siste tid med saker som man nå endelig kan kvitte seg med. Tingene har sin egen historie, og det kan være morsomt å mimre om dem.

Boka er praktisk; først må du komme i gang. Start med kjeller og loft, ta med papir og penn og skriv ned slik at du får oversikt. Ikke start med brev og fotografier, det kan være både koselig og sørgelig, men du setter deg fast i minnene og kommer ikke skikkelig igang. Klær, barneklær, bøker, kjøkken, ja her går vi gjennom alt systematisk. Mantraet er at döstädning er like viktig for deg som for de du etterlater deg. Samme hvilken boform eller sivil status du har så er det noen som må rydde opp. Uansett hvem det blir så kommer det til å bli slitsomt og ta tid. Boka gir et humoristisk og usentimentalt blikk på det å velge minimalisme, både med tanke på miljøvern, og altså døden.

Boka er nylig oversatt til norsk.