Drøm deg bort til varmere og lysere strøk

Er du lei av regn, mørke og å bare sitte hjemme? Kanskje disse bøkene kan hjelpe deg å drømme deg bort til varmere strøk og andre tider. Flere av bøkene finnes også i appen BookBites.

Først publisert: 19.11.2020.


En italiensk affære av Lucy Diamond

 

Romantikk, humor og forviklinger 

Tre kvinner møtes på et italienskkurs i England. Catherine er separert tobarnsmor, Anna er journalist og skriver matanmeldelser. Hun har aldri møtt sin biologiske far, men har funnet ut at han er italiensk. Derfor begynner hun på italiensk språkkurs og matlagingskurs. Sophie er læreren på kurset, og har akkurat returnert til England etter å ha reist jorden rundt i flere år. Sammen med flere andre utgjør disse kvinnene italiensk-klassen og vennskap oppstår. Anna får stor suksess med sin humoristiske matspalte samtidig som jakten etter faren utvikler seg.  Hemmeligheter blir avslørt og ny kjærlighet blomstrer etter hvert som tiden går.

Av Anne Marie Morvik.


Øyer i hjertet av Tove Nilsen

 

En begeistringsbok er undertittelen på denne reiseromanen. Handlingen veksler mellom småbyen Paleochora på Kreta og lille Skåtøy utenfor Kragerø. Som en marinbiolog skildrer forfatteren småkryp i den norske fjæra. Boken er en lærebok i å observere; det å se det store i det små. De prangende monumentene er ikke alltid de største underverker. Det kan like godt være en liten krystallklar sandbank i Kragerø-skjærgården; en sjøstjerne som tasser på de ørsmå benene som om det var undervannsballett den deltok i. Eller beskrivelsen av småoriginale mennesker hun betrakter med sin årvåkenhet for detaljer. Reis til Skåtøy. Drøm om Kreta. 

Finnes også som e-bok i appen BookBites.

Av Alf Kåre Blindheim.


Et rom med utsikt av E. M. Forster

 

E. M. Forsters fine klassiker starter med en delikat problemstilling: Sydvendte rom med utsikt,eller nordvendte rom mot gårdsplassen?

Sammen med kusine Charlotte og andre engelske turister er Lucy Honeychurch på ferie i romantiske Firenze når hun treffer George. George er ikke som den velstående og sofistikerte Cecil, og tilhører slett ikke «riktig» samfunnsklasse. Ikke desto mindre vil hun, når de er tilbake i England, måtte velge mellom de to som begge elsker henne.

Romantisk og humoristisk, ja, men også en interessant studie i mennesker, klassetilhørighet og forventninger til seg selv og andre … som starter under Firenzes sommervarme sol.

Av Ragnhild Sæther.


Drømmehjerte av Cecilia Samartin

 

Drømmehjerte foregår før, under og etter revolusjonen på Cuba. Kusinene Nora og Alicia vokser opp sammen i idyll, velstand og familielykke. Når Castro kommer til makten begynner ting å endre seg og familier blir tvunget til å ta et aktivt valg om å bli eller dra. Nora og familien drar til USA, mens kusinen Alicia blir igjen. Brevvekslingen mellom kusinene gir Nora en bit av Cuba. 

Denne boken er lettlest og underholdende med dramatikk, romantikk og ikke minst vennskap, men først og fremst handler den om å måtte forlate landet du elsker. Beskrivelsene av Cuba og den kjærligheten de to jentene har for landet kan få deg til å lengte dit, om du har vært der eller ikke

Av Silje Solsvik.


 

«Hamna er forma som ein hestesko der blå og kvitmåla fiskebåtar ligg side om side og duppar i vatnet. Kvitkalka murhus kryp frå vika og oppover åssida.» 

Marianne Ihlen er liksom hovedpersonen i denne boka, men då forfattaren Axel Jensen i 1954 jazzar seg inn i livet hennar, vert ho ein biperson i sitt eige liv. Axel Jensen er som ein karismatisk predikant og Marianne vert hans trufaste disippel. 

Hydra, ei kunstnarøy innerst i Middelhavet vart rett medisin for kropp og sjel. Han skal skrive bøker, Marianne reisebrev. Reisebrev blei det aldri, men derimot dagbøker som denne boka til Kari Hesthamar er bygd på.  

Ein dag dukkar Leonard Cohen opp som ein mild kanadisk bris. Gjennom det meste av sekstitalet er Marianne og lille-Axel eit refreng i Cohen sitt liv. Trekløveret reiser til New York, Oslo, Montreal og med Hydra som fast base, men på slutten av tiåret vert refrenget sjeldnare og sjeldnare spelt, og munnar ut i So long, Marianne.

Av Alf Kåre Blindheim


Roma av Natasha Foges og Martin Dunford 

 

Når jeg ønsker å drømme meg bort fra regn og mørke, er det én type bøker som garanterer suksess nesten hver eneste gang: Reisehåndbøker. 
 
30-35 graders varme under ei strålende sol, solfaktor ørten, litervis på litervis med vann fra Romas fontener, arkitektur og severdigheter som fullstendig fratar meg både munn og mæle … Synet av denne Roma-boka er nok til å få fram fryden, iveren og svært mange andre gode ting i livet, med tankene på Roma-turene som fremdeles absolutt må gjøres. 
 
Dagens tips til de som vil drømme seg bort fra regn og mørke: Biblioteket har mange bøker om reising.  

Av Ragnhild Sæther.


Les e-bøkene i Bookbites