Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

E-bøker til lesesirkel for voksne

Biblioteket har i mange år arrangert lesesirkler. Her er noen anbefalinger av bøker som gav den fine leseopplevelsen og gode samtalen. Søk opp bøkene på appen eBokBib.

Fra lesesirkelen på Loddefjord bibliotek.

The Hills av Matias Faldbakken

En kelner av den gamle skolen er romanens fortellerstemme. The Hills er en fornem restaurant i Oslo som har passert middagshøyden, men den litt høysensitive kelneren og resten av staben gjør alt for at atmosfæren skal forbli i den ærverdige, kontinentale stilen fra fordums dager. I et slags kammerspill følger vi dagliglivet på fire stambord. Kelneren som har tretten års erfaring fra restauranten, observerer stamgjestene med diskre nysgjerrighet, men legger stor vekt på å være den selvutslettende tjeneren med en viss arroganse. Men forfatteren lar han noen ganger gjøre overraskende tabber, slik at ufrivillig komikk eller ubehag oppstår. Et detaljrikt og dannet språk kler denne lett burleske og satiriske romanen. 

Anbefalt av Alf Kåre Blindheim 

 

Leksikon om lys og mørke av Simon Stranger

Leksikon om lys og mørke baserer seg på en historie som til dels var ukjent for de nærmeste i svigerfamilien til Simon Stranger. Etter krigen bodde merkelig nok familien i Bandeklosteret; det forhatte hovedkvarteret til Rinnanbanden. Hvorfor flyttet familien inn i dette nazireiret når de selv var jøder? Boken veksler mellom motstandsbevegelse, å leve som jøde i Norge og deres frykt for arrestasjon, og hva som ville skje med de senere. Forfatteren gir også et nyansert bilde av hvordan en beskjeden skomakersønn kunne utvikle seg til å bli en av norgeshistoriens mest grusomme skikkelser; selve symbolet på ondskapen. En spennende roman som legger seg opp til dokumentarsjangeren, men med dikteriske friheter. 

Anbefalt av Alf Kåre Blindheim 

 

Ulvefellen av Aslak Nore

Med stor entusiasme reiser norske Henry Storm til Østfronten for å beseire bolsjevismen. Men en krigsvinter i Ukraina der Storm opplever nazistenes grufulle bakside, er nok til at den i utgangspunktet meget tyskvennlige soldaten, lar seg verve som alliert spion etter at han er kommet tilbake i Norge. Ulvefellen er en spenningsroman som bygger på historiske fakta, og der jakten på den velkjente V2-raketten grøsser fortellingen videre. Den problematiske kjærligheten dukker også opp, og øker spenningen enda noen hakk. Replikkene er kledd i datidens slang og er dyktig gjennomført. Romanen er også aktuell i dag fordi den viser hvordan nazismen kan invadere et menneske. 

Anbefalt av Alf Kåre Blindheim 

 

Resten av dagen av Kazuo Ishiguro

Resten av dagen blir gjerne omtalt som en moderne klassiker. Kazuo Ishiguro klarer i denne romanen å skrive både dypsindig og klokt, men uten at boken blir vanskelig å lese. Forfatteren beskriver kulturelle forskjeller og maktforhold i England. Butleren Stevens har arvet stillingen av sin far, og fører tradisjonen videre i samme selvutslettende og inntil døden lojale måte. Men da Lorden faller for egne feiltrinn fra før og under andre verdenskrig, blir eiendommen solgt til en amerikaner som har andre planer enn at tjenerskapet skal pusse sølvtøyet hele dagen. Den nye eieren tilbyr butleren noen dagers ferie; de første på aldri den tid, og vi blir med på hans livsreflekterende reise. 

Anbefalt av Alf Kåre Blindheim 

 

Penelope er syk av Ole Robert Sunde

Ole Robert Sundes roman er en eneste lang lesefest gjennom Thereses gate i Oslo, eller syns lesesirkelen de nærmest endeløse tankesprangene på vei mot sushisjappen på Adamstuen, og der hele handlingen utspiller seg i løpet av en times tid, blir for stillestående ? Det er språket som fremkaller begeistringen, eller som får en til å gremmes. Hvordan liker du: «det regnet, og lyden av det bortsprutete underdekkregnvannet var tydelig – et sted hadde en amerikansk forfatter sammenlignet det med revnet silke.» Men bak alle poetiske formuleringer, tankesprang og filosofiske betraktninger, dukker redselen for at kona er alvorlig syk opp og legger med jevne mellomrom inn et stort alvor i teksten.

Anbefalt av Alf Kåre Blindheim 


Før plogen over de dødes knokler av Olga Tokarczuk

Denne romanen er både en slags krim, ekstremt forsvarsskrift for dyrevern og hyllest til poeten William Blake. Et ganske umulig Kinderegg som like fullt er svært så leseverdig. Det er en herlig blanding av hverdagshistorier, ville fabuleringer og usannsynligheter. Et eksentrisk persongalleri med den nesten pensjonerte læreren langt ute på den polske landsbygda, skaper en overraskende leseopplevelse. Den ikke helt pålitelige fortelleren som er lidenskapelig opptatt av astrologi, havner stadig i konflikt med omgivelsene. Hun er slettes ikke fornøyd med hvordan politiet etterforsker de mystiske dødsfallene som skjer, men vil lesesirkelen være fornøyd med hvordan forfatteren avdekker krimgåten? 

Anbefalt av Alf Kåre Blindheim 

 

Lev vel, alle av Hilde K. Kvalvaag

En kvinne reiser på ferie til CanadaHun ønsker å lete etter sporene til oldefaren som forlot familien og seks barn for aldri å komme tilbake til Norge igjen. Motvillig har hennes 16 år gamle sønn blitt med henne på turen. Han har droppet ut fra skolen etter en voldsepisode og moren er bekymret for ham. Vi skjønner etterhvert at det ikke bare er sønnen som har problemer. 

En dramatisk hendelse i villmarken er et slags vendepunkt i romanen. Boken tar opp mange eksistensielle spørsmål og handler om å lete etter seg selv og om å finne sin plass i livet. Og kanskje er ikke plassen der du tror den er? 

Anbefalt av Hildebjørg Gysland 

 

Smilefjes, tommel opp. Regnbue av Victoria Durnak

Ivana ønsker mer enn noe annet å komme inn på skuespillerutdanningen. 
En dag får hun et spesielt tilbud av Kaja som har oppdaget at forloveden er utro. 
Mot svært god betaling vil hun at Ivana skal bli venninne med elskerinnen og prøve å overtale henne til å gjøre slutt på forholdet. Tar Ivana jobben som elskerinnespion? 
Dette er en lettlest, surrealistisk og handlingsdrevet roman med mye humor. Den har også et skråblikk på den digitale verden som den yngre generasjonen lever og utfolder seg i, uten tanke på de sporene de etterlater seg. 

Anbefalt av Hildebjørg Gysland 

 

Svik 1938 av Kjell Westø

Vi er i mellomkrigstidens Helsingfors og møter hovedpersonen Matilda Wiik som er nyansatt sekretær hos advokaten Claes Thune. Under forberedelsene til en av de jevnlige sammenkomstene blant advokatens gamle studievenner hører plutselig Matilda en kjent stemme blant mennene som får henne til å fryse til is. Det Thune ikke vet er at Matilda (og broren) ble satt i en av de grusomme fangeleirene etter borgerkrigen, mellom de røde og hvite, for 20 år siden. Et opphold som har satt dype og uutslettelige spor i henne.

Dette er en spennende, historisk roman med elementer fra den psykologiske thriller. Forfatteren gir oss svært levende skildringer fra Finland, klasseskillene, og tidsepoken handlingen foregår i, og viser at den finske borgerkrigen i 1918 fremdeles er et traume i finsk historie.

Anbefalt av Hildebjørg Gysland 

 

Unnskyld av Ida Hegazi Høyer

Allerede i starten gir forfatteren oss et hint om uroen og uhyggefornemmelsen vi skal føle på gjennom lesingen av denne romanen. Vi følger et ungt kjærestepar som lever ut et intenst kjærlighetsforhold i nærmest selvpålagt tosomhet. 

Han er 26 og den sterke, intellektuelle, velutdannede læremesteren. Hun er 21. Den yngre, naive, mottagelige motparten, og fortelleren av historien. Deres verden er altoppslukendefantastisk og destruktiv helt til vi får en sår beskrivelse av hvordan alt begynner å rakne.  

For hva er sannhet og hva er løgn? Og hvordan skal hun forholde seg til mannen hun har så sterke følelser for? I et enkelt og insisterende språk holder fortelleren oss fanget til siste side i denne intense romanen. 

Anbefalt av Hildebjørg Gysland 

 

Alt inkludert av Marit Eikemo

En mor og hennes 6 år gamle datter kommer flyttende inn i et etablert boligstrøk. 
Flyttelasset deres består kun av to kofferter.
 
Husverten som møter dem sier “det er veldig uvanleg at folk ikkje har noko. 
Hvem er de, og hvor kommer de fra?
 
Som leser følger vi forundret moren i hennes forsøk på å etablere seg Jakten på 
billige, eller gratis, ting og møbler på finn.no fører til de merkeligste bekjentskaper. 
Folk i nabolaget er velvillige nok, men det følger alltid med komplikasjoner når du kommer inn på mennesker... 

Dette er en humoristisk og satirisk roman om vår jakt på tingog om å være en som står utenfor og titter inn.   

Anbefalt av Hildebjørg Gysland