Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

En tid for alt

av Mona Fonnes sist endret 2019-04-15T09:17:50+02:00
Fantastisk murstein.
Karl Ove Knausgård

En tid for alt

Oktober forlag, 2004

En tid for alt var Karl Ove Knausgård andre roman. Den kom før Min kamp-serien, og kan fint leses også av de som ikke vil lese Min kamp.

En tid for alt er en tykk og kompleks bok på 559 sider. For meg var den veldig utfordrende å komme gjennom, og jeg brukte lang tid. Men gjett om det var en leseropplevelse som satte spor! At Knausgård er en veldig god forfatter har kanskje druknet litt i alle medieoppslagene og diskusjonene om utlevering og virkelighetslitteratur. Som forfatter er Knausgård svært ambisiøs, grundig og velformulert. Måten denne boken er strukturert og gjennomført på er rett og slett imponerende.

Tittelen En tid for alt viser til Forkynneren i Bibelen, og peker til at dette er en bibelsk bok. Fortelleren skriver englenes historie. Ved hjelp av en (oppdiktet) engleforsker fra 1500-tallet kommer englehistorien frem. Fortelleren tviler ikke på englers eksistens, og skriver vitenskapelig om dem. I store deler av boken gjenforteller og utmaler han også bibelhistorier, og de beretningene er helt fantastiske. Knausgård levendegjør og fyller ut f.eks. historien om Kain og Abel på en måte som gir meg helt nye tanker, og kanskje ny forståelse, rundt en historie mange av oss har hørt “hundre ganger” før.

“Det var seks måneder tidligere, da han hadde stått med stenene over hodet oppe på fjellet, klar til å knuse Jareds hode, at tanken på å ta livet av Abel hadde dukket opp i Kain for første gang. Tanken var forferdelig, og han forsvarte seg mot den ved å si til seg selv at han hadde vært blind av vrede, og at tanken tilhørte vreden, ikke ham. Men slik var det ikke. Når tanken først var tenkt, eksisterte den plutselig som en mulighet. Han kunne ta avstand fra den, han kunne le av den, han kunne overse den, men ikke eliminere den: etter hendelsen på fjellet ville broderdrap for alltid være noe han måtte forholde seg til.” (s. 147)

En tid for alt har fått flere priser: P2-lytternes romanpris, Sørlandets litteraturpris, hos Dagbladet ble den kåret til en av de 25 beste bøkene fra de siste 25 årene, og den var nominert til IMPAC Dublin Literary Award. Boken passer for deg som ikke er redd for en utfordring, og som setter pris på velstrukturerte bøker med komplekse tema og et vakkert språk.