Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Fornemmelse av skyld

av Anne Marie Morvik sist endret 2020-05-26T09:03:47+02:00
Lettlest og humoristisk advokatkrim
Jan Mehlum

Fornemmelse av skyld

Gyldendal, 2019, Oslo
978-82-05-52575-7
voksen

Jan Mehlum debuterte i 1996 med Gylne tider. Her blir vi introdusert for advokaten Svend Foyn, han bor i Tønsberg, er skilt med en etter hvert voksen datter og en Sankt Bernhardshund som heter Hulda. Foyn er privatpraktiserende advokat og kommer stadig opp i situasjoner der han både må undersøke, etterforske og prosedere i retten. Humor er en viktig ingrediens i alle Mehlums bøker. Fornemmelse av skyld er hans 18 bok i denne serien.

Handlingen i boken åpner med at Foyn blir oppsøkt av et foreldrepar som ikke har hørt noe fra sin eneste datter Kristina Steiner, på flere måneder. Hun er ansatt på et advokatkontor i Oslo og jobber med voldtektssaker, vold og organisert kriminalitet. Kristina er en meget flink jurist og karrieren ser lovende ut. Hun forsvinner plutselig og selv om foreldrene mener at dette ikke kan være frivillig, mener ikke politiet det samme. Foyn blir derfor bedt om å finne henne og siden praksisen hans ikke akkurat går strålende og han trenger pengene, tar han imot oppdraget. Etterforskningen tar ham både til lands og til vanns, og et artig innslag i boken er at Svend Foyn må reise til Bergen for å følge opp noen spor. Her møter han på Gunnar Staalesen sin krimhelt Varg Veum. Det motsatte skjedde i Staalesen sin bok Utenfor er hundene. Her blir Foyn også kjent med en kvinnelig privatetterforsker som jeg regner med vi kan treffe på en annen gang.

Det er ikke den beste Foyn boken, men heller ikke den verste. Alle de vanlige ingrediensene er tilstede i boken, hunden Hulda, vennen Mørck, tresnekken, Jaguaren, akevitten Bache-Gabrielsen og venninnen Alice med mer.