Grøss for voksne

Mørketiden er over oss og det er for mange tid for en god grøsser. Her er våre tips til skumle bøker og filmer du kan låne på biblioteket.

Publisert: 26.10.2020: Skribenter: Silje Solsvik, Vibeke Garrod og Anne Marie Morvik. Illustrasjonsbilde: Velkjent dusjscene fra filmen Psycho.


La den rette komme inn av John Ajvide Lindqvist 

En tenåringsgutt blir funnet drept i en av Stockholms forsteder, hengende i et tre. Ryktene begynner å svirre og redselen brer seg. Bokens hovedperson, den ensomme tolv år gamle Oskar, interesser seg spesielt for mordet. Han blir i sin fascinasjon dratt inn i en verden av ondskap og blodtørstighet, men der han også finner vennskap. Boken tar for seg en oppvekst som skilsmissebarn og mobbeoffer, kombinert med vampyrer og bestialske mord. De uhyggelige beskrivelsene av menneskets forvandling til vampyr er ikke lett å glemme og kjennes på kroppen.

Kan lånes som både bok og film.


Et hode kortere og andre hårreisende fortellinger av Roald Dahl  

Boken inneholder 18 fortellinger, blant annet klassikeren Dypfryst. Mary Maloney er hjemmeværende hustru og gravid i sjette måned. Hun er gift med politimannen Patrick Maloney. Hver torsdag går de ut og spiser etter at han er kommet hjem fra jobben. Denne torsdagen blir annerledes. Herr Maloney er trett og sliten og orker ikke å gå ut for å spise. Han har dessuten noe meget viktig som han vil fortelle konen sin. Fru Maloney går til butikken for å kjøpe poteter og erter og dessert til middagen, da hun kommer hjem finner hun mannen sin død på stuegolvet. 

Makaber historie med humoristisk vri.


Vampyr av Steffen Kverneland

Hva om Edvard Munch var en vampyr? Denne gotiske røverromanen handler om den dystre hemmeligheten bak Norges største maler, om svik, fortvilelse og syk kjærlighet. Gjennomillustrert av forfatteren. Steffen Kverneland høstet stor oppmerksomhet for tegneseriebiografien Munch (2013).

Omtalen er utarbeidet av BS.


Lukk øynene av Josh Malerman

Malorie er på flukt sammen med sine to små barn. Det har gått fem år siden det hele begynte. Nå vil hun prøve å komme seg til et nytt sted, et sted som kan gi dem trygghet. Men overalt er det noe som ikke kan bli sett. Den som ser det, drives til dødelig vold. De dreper seg selv, eller andre. Ingen vet hva det er og hvor det kommer fra. De må klare hele reisen uten å åpne øyene.

Omtalen er utarbeidet av BS.


Carrie av Stephen King 

Carrie blir sterkt plaget både av medelever på skolen og av moren hjemme, og en dag får hun nok. Carrie kalles en grøsser, men er like mye en vond historie om mobbeofferet Carrie som blir presset til sitt ytterste, og til slutt ikke klarer å kontrollere sine overnaturlige evner. Historien fortelles gjennom utdrag fra bøker og sakspapirer, samt direkte handling og tale. Leseren gis små drypp av bakgrunn og årsak som bidrar til å holde spenningen oppe. Boken er filmatisert i flere versjoner.


20th century ghosts 

Denne samlingen inneholder fortellinger om ensomhet og vennskap, men også grøss og gru. For eksempel You Will Hear the Locust Sing, en pastisj av Franz Kafkas Forvandlingen. Forfatteren er ofte svært beskrivende og grafisk i sine beskrivelser, og i denne fortellingen er metamorfosen fra gutt til gresshoppe beskrevet med alle sine lyder og finurlige detaljer. Pop Art handler om en ung, isolert gutt som blir venn med skolens mobbeoffer, Arthur. De finner på mange ting sammen, men begrenses av at Arthur er oppblåsbar. Ingen lek med skarpe gjenstander altså.

20th Century Ghosts består av 15 historier, både klassiske spøkelsesfortellinger og mer moderne skrekk. Og humor. 


Heart-shaped box av Joe Hill  

Judas Coyne er en utbrent rockestjerne med en del skjeletter i skapet. En dag kjøper han et spøkelse på internett, som kommer i form av en mørk dress innpakket i en flott gavepakke. Spøkelset er ikke en allegorisk hjemsøker, men veldig, veldig ekte. Det er ute etter et skikkelig oppgjør med Coyne, og begynner å tyne ham langsomt. Denne boka har masse humor, selvironi, gode punch lines og ikke minst en hel del spenning.

Finnes i norsk oversettelse med tittelen Gode ønsker.


Psycho (film) av Alfred Hitchcock

Hitchcocks produksjon på 1960-tallet fikk en pangstart med hans kanskje mest kjente film Psycho. En skikkelig gyser med en av filmhistoriens mest kjente scener skremte vannet av publikum. Anthony Perkins spiller den ensomme ulven Norman Bates som driver et motell på en avsidesliggende strekning langs motorveien. En regnfull kveld kommer den vakre kvinnen Marion Crane, spilt av Janet Leigh, til motellet. Både Norman og Marion skjuler noe, de er begge fanget i sine personlige feller. Snart avdekkes den grusomme sannheten...


Fuglene (film) av Alfred Hitchcock 

Fortellingen kretser rundt en gruppe mennesker i den lille byen Bodega Bay i nærheten av San Francisco. Stedet opplever at fuglene i området har høyst merkelig oppførsel, og det tar etter hvert helt av. Filmen er langt fra noen ordinær "dyr går amok mot menneskeheten"-film, men er fylt med symbolikk, psykologi og relasjonskonflikter. Spesialeffektene er preget av tidens tann, men den bisarre og spesielle stemningen holder spenningen oppe. Hovedrollene spilles av Rod Taylor og platinablonde Tippi Hedren. 


‘Salem’s Lot av Stephen King  

En forfatter ankommer sin barndoms by Salem’s Lot, for å skrive om et hjemsøkt hus fra oppveksten, som han aldri klarte å glemme. Han oppdager at byen herjes av vampyrer, og må kjempe mot denne trusselen før de tar fullstendig overhånd. Boka er skikkelig mørk og spennende, passer utmerket til sene høstkvelder! Romanen sies også å være Stephen Kings personlige favoritt.

Boka er oversatt til norsk, for dem som foretrekker det


The Night of the hunter (film)  

Filmen handler om seriemorderen Harry Powell, som utgir seg for å være prest. Han er religiøs på en forskrudd måte, en misogyn manipulator. Han finner enker og gifter seg med dem, overtar pengene deres og dreper dem. Under et opphold i fengsel får han informasjon om en stor sum penger, som tobarnsfaren Ben Harper har gjemt. Barna hans har lovet å aldri fortelle noen hvor pengene befinner seg. Slik starter jakten.

Dette er en nervepirrende og skummel film du ikke vil glemme.