Hopp til hovedinnhold

Hemmelig, men aldri som en tyv

av Nina Singdalsen — sist endret 2023-04-19T13:04:40+01:00
Hemmelig, men aldri som en tyv er litteraturforskeren Ingrid Nielsens første diktsamling. Den handler mye om tradisjoner; om jul, St.Hans, året og livet som går. Diktsamlingen fikk svært gode kritikker da den kom ut i 2016, og er absolutt verdt å hente frem igjen.
Ingrid Nielsen

Hemmelig, men aldri som en tyv

Gyldendal, 2016, Norge
voksen

Diktene følger året fra vinter til høst. Som en primstav forteller diktsamlingen om dager i Norden som julaften, kakelinna (en mildværsperiode i desember), Maria budskapsdag, Sankthans og Mikkelsmesse.

 

Det gule

 

i grålysningen

ble jeg båret ned til robåten

og lagt i bauen

slik at jeg på vei ut til garnet

kunne se bakover

mot det gule huset

som med lukkede øyne og

åpen munn

hvisket om å stå på land

til meg som var der ute i vann

 

Mange av diktene inneholder konkrete beskrivelser av opplevelser – handlinger og sanselige bilder vi kjenner igjen. Som for eksempel i dette utdraget fra “Kakelinna, 21. desember”:

 

egg knekkes

smør smeltes

kanel rives

fløte piskes

og røren øses i det varmeste jern:

fett freser, et lett press

og mønsteret brenner seg inn

som skorper

 

Boken inneholder også mer personlige skildringer av livserfaring. I den delen av diktsamlingen som handler om sommeren skildres svangerskapskomplikasjoner og fødsel. Dette er et utdrag fra diktet "Morfin":

 

dr R vil sette inn en Butterfly-veneport i den venstre

skulderen min, så slipper de å stikke så ofte sier han, og

sengen tiltes til jeg blir liggende med hodet ned, for å unngå

lungeemboli, sier han, men jeg er ikke redd, for jeg ser ut

vinduet, ser at Ulrikken er opp ned, og jeg vet at nå setter

de en sommerfugl inni meg.

 

Diktsamlingen inneholder referanser til steder som Ulriken og til Mosvannet i Stavanger. Den forteller om Abra havn, stedet hvor Kaptein Sabeltanns skip legger til, i Dyreparken i Kristiansand, og Johnny Rotten fra the Sex Pistols. I mange av diktene beskriver hun også naturen. De kjente referansene og de konkrete beskrivelsene gjør at diktene kjennes nære og trygt plantet på jorda, selv om de også tar opp store temaer som livet, døden, kjærligheten, kunsten og naturen. Diktene veksler mellom å beskrive tradisjoner og handlinger som vi kjenner godt, og å bevege seg over i det mer abstrakte, hvor det som blir beskrevet er vanskeligere å gripe tak i.