Logg inn

Glemt passord?   Registrer deg her.

Ja visst gör det ont

av Vibeke Garrod sist endret 2018-01-22T15:43:45+02:00
Alex Schulman er en stor mediepersonlighet i hjemlandet Sverige. Blogger, bøker, aviser og podcast, Schulman er godt synlig. Men én hemmelighet holdt han skjult for alle; at hans mor drakk.
Alex Schulman

Glem meg

Gyldendal, 2017
voksen

Alex Schulman er en stor mediepersonlighet i Sverige. Han er journalist, programleder, forfatter og blogger. Schulman har vært omdiskutert i hjemlandet, han skrev blogger og elsket å provosere. De fleste fikk gjennomgå; kjendiser, forfattere, skuespillere. Men til slutt fikk han nok. “Bloggen er blitt et monster” uttalte han. De senere årene har han holdt på med podcasten “Alex och Sigges podcast” sammen med forfatter og tidligere blogger Sigge Eklund.

Alex var i bloggene og i media åpen og selvutleverende, han kunne snakke om alt, og det gjør han fortsatt. Men én ting snakket han ikke om, og det var at hans mor hadde et rusproblem. Hun var alkoholiker og drakk, det hadde hun gjort daglig i 30 år. Å skrive om sin familie, og mennesker som fortsatt lever, synes han var veldig vanskelig. Men han måtte gjøre det. “Jeg vil hevde retten til mitt liv, min historie. Jeg eier min historie. Den er min.” sier han i et intervju.

Boken “Glem meg” forteller om en tidlig barndom som er lykkelig og uproblematisk. Livet med mamma, pappa og to brødre er fylt av humor og glede. Men så plutselig begynner moren å bli syk, stenger seg inne på rommet i dagesvis. Hun blir uforutsigbar og slem mot barna.” Alt hva jeg hadde lært meg om å være barn i denne familien gjaldt plutselig ikke lenger” skriver Alex.

Hans historie er en sterk historie. Det er historien om et barn som utsettes for uansvarlige voksne som ikke klarer å takle sine egne problemer. Barnet som påvirkes av mor og far sine dårlige sider, på en slik måte at det preger hele hans liv. Det er en historie om svik og usynliggjøring, om et barns lengsel etter å bli sett og elsket. Det er ufattelig trist. Og samtidig gripende vakkert. Skildringene av familien, oppveksten, minnene, kjærligheten, de gode dagene, og alt det vonde, er Schulmans jakt etter noe i barndommen som var der, men som ikke er der lenger.