Hopp til hovedinnhold

Jeg har ennå ikke sett verden

av karens — sist endret 2018-12-14T15:51:20+02:00
Vakre og korte noveller
Roskva Koritzinsky

Jeg har ennå ikke sett verden

Aschehoug, 2017, Norge
voksen

Jeg har ennå ikke sett verden består av seks korte noveller hvor vi møter blant annet en ruskonsulent, en ballerina som slutter å danse, en ung kvinne i sorg. Vi møter de ulike karakterene i mer eller mindre hverdagslige situasjoner som samtidig er ladet med noe annet. I små rom på få sider utforskes kjærlighetens vilkår, livets kompleksitet og mellommenneskelige relasjoner - til tross for at man ennå ikke har sett verden.

Dette gjøres med uventede vendinger og en mystikk som kler novellesjangeren utmerket. En flyktig magi oppstår i disse korte novellene som viser mennesket som en slags gåte for seg selv, og som kanskje aldri blir ferdig med å se verden. Tittelnovellen åpner med en kvinne som reflekter over sin døde kjæreste. Disse få linjene er en novelle i seg selv;

Når jeg tenker på deg, er det dette jeg husker best: Hånden din, blikket ditt. Hvordan du sto med åpne øyne og lot verden falle inn i deg. Hvordan du løftet noe opp, en fugl, en knokkel, et menneske, med den samme varsomheten. Respekten din for alt som fantes. Viljen til å la det være som det er. Bare forsiktig løfte det opp og se på det og stryke det med fingertuppene. 

Roskva Koritzinsky (f.1989) debuterte med novellesamlingen Her inne et sted (2013). Hun ble nominert til Tarjei Vesaas debutantpris og mottok Aschehougs debutantpris for novellesamlingen. Etter debuten kom romanen Flammen og mørket (2015) og tidligere i år ble Koritzinsky nominert til Nordisk råds litteraturpris for sin andre novellesamling Jeg har ennå ikke sett verden (2017).