Julebøker for voksne

Det er snart jul! Kort ned ventetiden med et av våre juleboktips. Noen av bøkene finnes også som e-bok i appen BookBites.

Publisert: 02.12.2020. Skribenter: Alf Kåre Blindheim, Ragnhild Sæther, Anne Marie Morvik, Silje M. Solsvik.


Bare mjuke pakker under treet av Levi Henriksen

En skilt far savner ungene sine. En guttunge vil gjerne at mamma skal like den nye læreren.Barnefødsel langt inne i den kalde skogen…Dette er fortellinger om hvordan jula er tida for tro, drømmer og ikke minst håp. Å kunne snu noe som holder på å gå helt galt. Å se lyspunktene i tilværelsen selv om det kan holde hardt. Noen ganger gir en kanskje etter for den dårlige versjonen av en selv.

De fleste fortellingene avsluttes likevel håpefullt, uten å bli sentimentale eller melodramatiske.


Småfrøkner av Louisa M. Alcott

Julemorgen. Knitring fra peisen. Talglys og juleroser. En mor i en diger lenestol, omkranset av fire tenåringsdøtre: Temperamentsfulle Jo, fornuftige Meg, forsiktige Beth, og forfengelige Amy. Far er ved fronten i borgerkrigen, så i år har de ikke råd til julegaver. Likevel gir jentene med glede julefrokosten sin til fattige naboer. Stuen gløder av varme, latter og oppfinnsomhet. Akkurat som nabogutten Laurie, smugtitter også vi som lesere inn, og drømmer om å få bli del av familien March.

Ungpikeklassikeren Småfrøkner handler om skriveglade Jo, og hennes streben etter å leve et annerledes liv. Må leses minst én gang i året, gjerne i julen. Finnes også i flere utgaver på engelsk.


Juleoratoriet av Göran Tunström  

Juleoratoriet av Bach er en slags rød tråd i denne familiekrøniken fra forfatterens lille hjemby Sunne i Sverige. Det er et overflødighetshorn av en roman ispedd magisk realisme: en levende kanonkule, den dekadente Fanny, Selma Lagerlöf som spaserer rett inn i fortellingen og feberhete skildringer. Med et vakkert, ordrikt og poetisk språk skildres både psykiske lidelser, savn, lengsel og ensomhet, men likevel er romanen både morsom og forfriskende.

De elleville og tragikomiske historiene drar deg inn i et fascinerende fortellerunivers. Men vi anbefaler å nyte en svak julegløgg til, da de mange fortellerstemmene krever full konsentrasjon.


Brev til julenissen

Birger Sivertsen (redaktør).
Det er ikke bare verdens barn som skriver til julenissen (adresse Julehuset i Drøbak). Ikke er det kun ønskelister de sender heller. Noen har gode råd til nissen selv. Eller vil oppdatere adresselisten hans og fortelle litt om hvordan de har det.Vi møter mange høflige og håpefulle brevskrivere, og har de ikke vært snille hele året,  er de i alle fall ærlige om det. Smil og gapskratter er nesten garantert, men ikke bare. Livet kan være vanskelig, uansett alder. Da kan det kanskje være fint å ha noen å dele det med.

En fin bok for eksempel til opplesning.


God jul: Hvor er du?: Julaftener jeg har levd, steder jeg har sovet og søsteren min av Beate Grimsrud

Forfatteren Beate Grimsrud og storesøsteren Torunn pleide hvert år å feire julen et annet sted enn hjemme. I 2012 er de i Wadi Rum-ørkenen i Jordan. Om natten under stjernene ligger de i soveposene og filosoferer og tenker tilbake på tidligere julaftener og på reiser de har foretatt. Vi får også flere fortellinger og minner fra oppveksten deres om skiturer, overnattinger ute i naturen både sommer og vinter, søsken og familieforhold med mer.

Jeg likte boken godt, den er en nostalgisk og morsom og jeg lo høyt for meg selv flere ganger da jeg leste den.


Grevinnen & hovmesteren : Alt om julens morsomste tradisjon av Nanna Baldersheim

“Same procedure as every year, James!”

Lillejulaften uten “Grevinnen og hovmesteren” på TV-skjermen er antagelig en uvant, om ikke utenkelig tanke, for ganske mange tilhengere. Her er boken om filmen for dem som vil vite mer om hvordan sketsjen ble til, om TV-innspillingen (-e), om skuespillerne og mye mer om denne utrolige komedien. Og ikke minst: Hele teksten til sketsjen på engelsk og norsk, for de som måtte ha lyst til å sette opp stykket selv.

La det stå til!


Jaktselskapet av Lucy Foley

Åtte gamle studievenner, én ny, og en baby reiser til det skotske høylandet for å feire romjul og nyttår sammen. Tilsynelatende er alle veldig gode venner, men etter hvert som dagene går mot nyttår, og alkoholforbruket stiger, kommer gamle uoverensstemmelser og hemmeligheter for dagen. Jakthytten ligger øde til, og når snøværet gjør at de blir isolert fra resten av omverdenen eskalerer ting, og det ender med mord. Handlingen foregår både i nåtid og fortid og har flere fortellere. 

Dette er et klassisk lukket rom mysterium, og samtidig en moderne psykologisk thriller med inspirasjon fra de tradisjonelle engelske mordmysteriene.  


Ikke bare til jul av Natalie Cox

Charlie har blitt både dumpet av kjæresten, sviktet av moren, og midlertidig hjemløs etter en gasslekkasje. Hun ser derfor ikke særlig frem mot jul. Da kusinen har møtt kjærligheten og vil feire jul på andre siden av kloden ber hun Charlie om å passe kennelen hennes når hun er borte. Charlie kan ingenting om hunder, men hvor vanskelig kan det egentlig være? Ikke overraskende oppstår det forviklinger på kennelen, men heldigvis har landsbyen en kjekk og irriterende veterinær som kan bistå henne.

Lett, søt og komisk julehistorie


En eventyrlig julereise av Corina Bomann

Studenten Anna Wagner liker ikke julen eller noe som kan forbindes med den. Hun pleier å reise alene til sydligere strøk for å unnslippe. I år ønsker lillebroren hennes at hun skal komme hjem og feire med familien. På toget hjem til Berlin faller hun i søvn og våkner ikke før siste stopp. Det er langt utenfor allfarvei og det har snødd tett. Anna har lite penger og får haik med en brøytebilsjåfør. Dette er begynnelsen på en overraskende julereise. På veien treffer Anna opprørske eldre damer, en klok lastebilsjåfør og en hippie-gjeng. Alle på vei hjem for å feire jul.


Julens ni liv av Florence McNicol

Laura jobber på Battersea hunde-og kattepensjonat i London. Hun er ansvarlig for sosiale medier og skal i løpet av desember finne hjem til ni forskjellige katter med ulike behov. Laura har en yndlings katt som heter Felicia og som hun er veldig glad, hun håper innerst inne at ingen andre vil ha henne slik at hun selv kan beholde henne. Laura er samboer, men forholdet skranter og går mot slutten og da Aaron, en kunde på jakt etter en katt til sin bestemor dukker opp, blir både Felicia og Laura sjarmert. Kanskje kan denne travle måneden bringe både glede og lykke til henne selv også.


I de dager

Brynjulf Jung Tjønn (red.) 

Hva skjer når 24 ulike forfattere får frie tøyler til å skrive en fortelling basert på juleevangeliet? Resultatet har man fått i denne boken. Bibelen er en rik bok, uansett hva man tror på, med poetiske og sterke tekster. Juleevangeliet er en for mange kjent og kjær tekst, som hentes frem hver jul. Flere av de 24 forfatterne har latt seg inspirere av åpningssetningen: «Det skjedde i de dager…». Tekstene er fylt med varme, omsorg, humor og overraskelser.

Omtalen er utarbeidet av BS.


Jul i Norge av Ann Helene Bolstad Skjelbred

Hvordan feirer vi egentlig jul i Norge? Svarene er ulike, alt etter hvor i landet man kommer fra. «Spiser dere ribbe eller pinnekjøtt?», er et hyppig samtaleemne i desember. Våre tradisjoner er formet av impulser fra utlandet, og mange skikker er nyere enn vi tror. Boken forteller om norsk julefeiring med juletrær, nisser, adventskalender, gaver og alt som hører julen til. Illustrert med bilder fra Norsk Folkemuseums bildesamling.

Forlagsomtale.