London!

av Vibeke Garrod sist endret 2022-08-23T10:19:15+02:00
Hvordan finne den riktige boka om London, når du vil ha både historie og severdigheter?
Tor Åge Bringsværd

Spartacus, 2003, Norge
voksen

Denne boka har vi i vårt magasin. Det betyr at den:
1. er gammel.
2. har kulturell eller historisk verdi. (vi har også nyere bøker i magasinet, men det er en annen historie).

Tor Åge Bringsværd trenger vel ingen nærmere introduksjon? Han har skrevet såpass mange bøker for barn og voksne, at han for eksempel er ett av få forfatternavn min datter på 7 ½ kjenner til (kan det skyldes Karsten & Petra?).

Vel – London! Jeg har pløyet gjennom en del av bibliotekets bøker om denne metropolen, og har primært vært ute etter historikk om London. Men akk, de fleste bøkene var tunge å lese, det er for mye snikksnakk. Og så er det dette med tjukke bøker, det kan ta fra noen og en hver lesegleden. Tilfeldigvis fant jeg i magasinet vårt denne lille saken på under 300 sider (høres litt mye ut, men boka er kun halvparten så stor som standard bøker). Her får man jammen en reiseguide samtidig som man får en god del av Londons historie. Du vet, dette med at romerne var der borte, Dronning Boudicca som slaktet ned tusener av fiender, halshugging, korsfesting, henging, eller ganske enkelt stukket ned. Det ryktes at hun ligger begravet under plattform 9 eller 10 på King´s Cross stasjon. Sånne gøye ting å lese om.

Bringsværd beveger seg fremover i historien, og er i tillegg innom en rekke puber (såklart), og andre interessante steder (kinoer, bokhandlere, parker, markeder).  Det er naturligvis et eget kapittel om Katten i London, vi får en avstikker til Ashdown Forest der Ole Brumm kommer fra, og vi besøker Westminster Abbey. Masse gode tips fra Bringsværd for de som skal ut og reise, og ettersom boka snart er 20 år gammel, blir det en ekstra bonus å sjekke internett for å se om stedene fortsatt eksisterer. Og da snakker jeg ikke om Trafalgar Square eller Kew Gardens, men puber som Nag's Head, Ye Old Cheshire Cheese og andre artige steder. Jeg anbefaler også boka for de som skal bli hjemme, men allikevel vil lære mer om Londons historie. 

Boka er del av serien Forfatterens guide, om du vil sjekke ut flere steder.