Mamma er trygda
Mamma er trygda
Boken Mamma er trygda er utgitt av journalisten, forfatteren og politikeren Mímir Kristjánsson. Han er blant annet kjent for boken Frihet, likhet, Island som ble utgitt i 2015.
I denne boken forteller Kristjánsson om moren Marit Wilhelmsen som har kreft og senskader og som har vært uføretrygdet i nesten 20 år. Han gir oss et sterkt innblikk i det å være kronisk syk og hvordan det er å være pårørende til en alvorlig syk person. Kristjánsson tar også et oppgjør med fordommene vi har til de såkalte naverne og forteller oss om mennesket bak trygden. Moren har så lenge han kan huske vært syk og da hun fikk diagnosen for over 20 år siden, mente legene at hun kun hadde noen få måneder igjen. Men framdeles er hun blant oss. Hun har vært inn og ut av sykehus i hele hans oppvekst og døden nær mang en gang. Kristjánsson skriver veldig personlig, han forteller mye om foreldrene sine, om livet og sykdommen til moren. Han bruker også eksempler fra venner og bekjentskapskrets og han forteller om skammen mange trygdede føler nettopp fordi de mottar trygd og om fordommene vi, fellesskapet har til dem som mottar trygd. Kristjánsson skriver og om hvordan moren har foretatt en omvendt klassereise, som en velutdannet, middelklasse kvinne med lærerjobb og god økonomi, til syk og uføretrygdet helt nede på samfunnets bunn med både dårlig helse og økonomi.
Det gikk kjapt å lese boken, de fleste kapitlene er ganske korte og lettleste og jeg må si at boken gjorde inntrykk på meg. Den er ærlig, gripende og opprørende, og jeg fikk sterk sympati med både mor og sønn. Selv om det er mye alvor her er det også en del galgenhumor, noe som kan være med å gjøre en tung hverdag litt lettere å holde ut.